Nyheter

Slik handler du trygt på nett til jul

Unngå impulskjøp og fristelser, sier forbrukerøkonom Kjersti Grønseth, som tar hele julehandelen på nett i år.

Bilde 1 av 4

Av Mette Estep / NTB Tema

Kjersti Grønseth (37), alias «forbrukerfrue», driver blogg og podkast om økonomi. I år tror hun det blir lettere enn vanlig å holde seg strikt til julebudsjettet.

– Vanligvis har jeg gode intensjoner om å gjøre ferdig julehandelen i god tid før jul. Jeg har i tillegg et julebudsjett jeg prøver å holde. Men så blir det alltid slik at man løper fra butikk fra butikk i siste liten, og så ryker det budsjettet. Det går jo ikke i år, så nå har jeg tenkt å legge en plan, og kjøpe alle gavene på nett, sier hun.

Hun er ikke den eneste.

Årets juleundersøkelse fra Danske Bank, gjennomført av YouGov i perioden 2. til 6. november, viser at en av tredel av de spurte planlegger å handle det meste av julegaver og pynt på nett.

Mer enn fire av ti har tenkt å handle til jul i lokale butikker, mens den laveste andelen, en av fire, vil ta julehandelen på kjøpesenter. Undersøkelsen ble gjort rett før enda strengere nasjonale og lokale tiltak ble innført, så det kan være tallene har endret seg nå.

Les også: I år vil jeg ikke høre et ord om at «jula kommer for tidlig»!

Planlegg shoppingturen på nett

Grønseth har klart å unngå å bli lurt når hun har handlet på nett.

– Det er nok fordi jeg er forsiktig, har holdt meg til norske eller skandinaviske butikker og har sjekket at de har sikre og kjente betalingsløsninger. Nå er det ganske planlagte kjøp når jeg handler. Jeg går inn på mine favorittbutikker, så finner jeg det jeg skal ha, sier hun.

Før den digitale handleturen anbefaler hun sterkt å ha en liste klar over hva man skal kjøpe og holde seg til den, selv om det skulle poppe opp fristende tilbud på skjermen av typen «om du handler for 800 kroner til, får du fri frakt». Hun har selv vært nær å falle for sånt.

– Det er noe med den følelsen av å få noe ekstra, og fri frakt er jo fristende. Det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Og impulsshopping er litt enklere på nett, man kan fort klikke kurven full av ting man ikke trenger. Men husk at det er ikke krise å betale den frakten.

Les også: Anmeldelse «Gledelig jul»: Stjernelag redder filmjula (+)

Saken fortsetter under bildet

OSLO 20061223: Det var full aktivitet ved pakkediskene i hovedstadens butikker lille julaften.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

1 av 2 oppgir at de bruker for mye penger på julegaver og mat til jul, men det er få som bekymrer seg over. I snitt sier nordmenn at de skal bruke rundt rekordhøye 5.933 kroner på gavene i år, i fjor sa de 5.700. Foto: Sara Johannessen / NTB

Gjenbruk og salg

Grønseth har ikke begynt å handle de rundt 20 julegavene ennå, for hun venter på storsalget i Black Week.

– Jeg har spurt folk hva de ønsker seg, notert det, og så vil jeg være på utkikk i de aktuelle nettbutikkene i Black Week for å se etter tilbud på akkurat de varene.

I tillegg til gaver til barn skal hun se etter interiør, klær og litt sportsutstyr, og hun ser også på nettsider for gjenbruk.

– Flere i familien ønsker seg litt større ting og utstyr der de ikke har noe imot å få noe som er pent brukt. Jeg liker muligheten for gjenbruk og, man finner veldig mye som er pent brukt, sier hun.

Les også: Julen i Oslo i gamle dager: Se de nydelige bildene (+)

Mange blir lurt

Forbrukertilsynet og Forbrukerrådet får en del klager fra folk som har problemer med netthandel. Mange blir lurt av annonser som dukker opp på Google eller Facebook eller i andre sosiale medier.

Et av hovedrådene er å holde seg til norske nettbutikker, men Forbrukertilsynet minner om at selv om noe ser helt norsk ut, så er det mange utenlandske selskaper som oppretter sider med norsk språk og norsk domene.

«Skal du handle fra en nettbutikk som du ikke har handlet fra før, bør du alltid se om du finner selskapsnavn, epostadresse, telefonnummer og organisasjonsnummer på siden og undersøke andres erfaringer», lyder et av rådene.

Velger du å handle i butikker utenfor Norge, kommer det nå kostnader for moms og toll i tillegg, noe som vil øke prisen betydelig. Du vil også ha færre forbrukerrettigheter, som norsk reklamasjonsrett på inntil fem år.

– Du risikerer å få produkter som kan være skadelige for liv, helse og miljø, og handler du i butikker utenfor EU/EØS, mister du også angreretten, sier Gunstein Instefjord som er fagdirektør Handel hos Forbrukerrådet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Saken fortsetter under bildet

###

Visste du at nordmenn planlegger å kjøpe i snitt ni julegaver hver? Kvinner kjøper i snitt ti presanger, mens menn kjøper åtte, men menn bruker mer penger. Mye vil bli kjøpt på nettet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Leveringsrush

Netthandelen til privatmarkedet økte med rekordhøye 42 prosent de første tre kvartalene i år og er ventet å ta fullstendig av med julehandelen og Black Week. Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel, sier stadig flere vil bli sertifisert hos dem som Trygg e-Handelsbutikker.

– Husk å trykke på logoen for Trygg e-Handel for å få opp sertifikatet, da kan du være trygg, sier han.

Saken fortsetter under bildet

OPPGANG: Direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen,  sier at stadig flere nettbutikker ønsker å bli sertifisert som Trygg e-Handelsbutikker. Foto: Virke

Direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen, sier at stadig flere nettbutikker ønsker å bli sertifisert som Trygg e-Handelsbutikker. Foto: Virke

Posten, Helt hjem og flere andre leveringstjenester har styrket bemanning for å klare alle leveranser i tide til jul. I tillegg har en rekke dagligvareforretninger og -leveringstjenester økt tilbudet og bemanningen for å kunne levere julemat og -varer slik at folk kan unngå køer og smitterisiko i butikken.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Julemat på døra

Cathrine Tangen Adams er en av dem som ennå ikke har begynt å handle til jul, og hun føler på at det begynner å haste litt. Tidligere år har hun handlet rundt halvparten av gavene på nett. I år blir det annerledes.

– Jeg har egentlig ikke tenkt å gå i butikker i det hele tatt. Både maten, alle juletingene og julegavene skal kjøpes på nett, sier Catherine, som selv driver et par nettbutikker.

– Jeg kjenner mest på at dette er skumle tider, at denne eskaleringen er noe vi må ta på alvor før det er for sent. Mer enn noe annet ønsker jeg meg lave smittetall til jul, sier hun.

Hun har imidlertid høstet noen positive erfaringer fra koronatiden.

– Jeg elsker å handle matvarene på nett. Det er så praktisk å få varene levert hjem på døra, de setter det inn i gangen. I butikken glemmer jeg alltid hva jeg skal ha, men nå står jeg og ser rett inn i kjøleskapet mens jeg bestiller, sier hun.

Råd for trygg julehandel på nett

* Sjekk om nettbutikken har god kontaktinformasjon.

* Sjekk ryktet. Søk på firmanavnet samt ord som svindel, klage, fraud og complaint.

* Sjekk om nettbutikken tar personvernhensyn. Handler du i Norge og EU/EØS, blir du beskyttet.

* Sjekk vilkårene. Se om du kan avbestille om du handler utenfor EU/EØS.

* Sjekk totalsummen. Frakt, gebyrer og avgifter kommer ofte i tillegg til den oppgitte prisen. Hvis du skal importere noe, er det lurt å sjekke importkalkulatoren på Tollvesenet.

* Sammenlign med andre butikker. Er prisen for god til å være sann, så er den trolig det.

* Ikke betal på forskudd. Bruk kredittkort, som gir ekstra trygghet dersom noe går galt og selger ikke ordner opp. Du kan også bruke bankkort fra Visa og MasterCard, som gir de samme rettighetene ved bruk av debetkort.

* Sjekk om produktet er trygt. Hvis du kjøper varer utenfra Europa, blir du regnet som importør, og er selv ansvarlig for at produktet er i samsvar med europeiske regler.

Kilder: Forbrukerrådet og Forbrukertilsynet

Forbrukerfrues råtips for julehandel på nett

* Planlegg: Sjekk hva folk ønsker seg, sett opp liste over det du skal ha og hvor du kan få tak i det før du handler.

* Unngå impulskjøp og lokketilbud som gjør at du kjøper ting du egentlig ikke skulle ha.

* Se om noe kan kjøpes pent brukt. Særlig klær og fritidsutstyr til barn og unge kan koste mye og må skiftes ut ofte.

Nyeste fra Dagsavisen.no: