Nyheter

Varg (67) får ikke operasjonen som kan få ham tilbake på beina

Utallige henvisninger fra fastlegen, men avslagene står i kø: – Hvis jeg får satt inn kneproteser, er det store muligheter for at jeg kan gå igjen. Men jeg får avslag overalt.

Av Paul Norberg

Det forteller mossingen Varg Kristiansen (67), som har vært henvist til rullestolen i 17 år.

– Jeg har henvist Kristiansen til flere sykehus for nødvendige kneoperasjoner, og kan bekrefte at han så langt bare har fått avslag, forteller hans tidligere fastlege, Kristine Wold.

Kristiansen har løst henne fra taushetsplikten overfor Dagsavisen Østfold. Hun er likevel forsiktig med å uttale seg om den tidligere pasienten. Men Wold bekrefter at hun har henvist Kristiansen til Rikshospitalet, Ringvollklinikken, Moss sykehus, et ortopedisk sykehus i Drammen og til Martina Hansens Hospital i Bærum.

– Jeg har bedt alle disse institusjonene vurdere om en kneoperasjon er mulig, sier Wold.

– Skranglete knær

– Jeg fikk polio før jeg fylte ett år, og dette har vært en plage gjennom hele livet mitt. Det måtte en god del trening til for å holde smertene i sjakk, og jeg greide meg bra til siste halvdel av 1990-tallet. Da røk leddbåndet i venstre kne, og kort tid etter røk også leddbåndet i det andre kneet. Skadene fortsatte, og rundt år 2000 havnet jeg i en elektrisk rullestol. Den ble til god hjelp. Men kneskadene var fortsatt like plagsomme. Jeg ble pasient hos Kristin Wold i 2009. Hun observerte mine skranglete knær, og forsøkte å hjelpe meg til å få operasjoner, slik at jeg skulle få mulighet til å gå igjen. Og hun sto hardt på i tida fram til 2015, da hun sluttet. Men til ingen nytte.

Ingen klare svar

– Har du fått noen forklaring på hvorfor du ikke blir operert?

– Nei, jeg får ingen klare svar. Noen steder blir jeg bare blankt avvist. Jeg var på Martina Hansens Hospital 10. juli i år. Der ble det tatt røntgenbilder, og jeg håper jo at jeg kan få en operasjon med innsetting av kneproteser der. Men hverdagen min er ganske slitsom, med mye krabbing, og vanskeligheter med å ta meg fram, sier Kristiansen.

– Jeg ble ganske optimistisk en gang i 2010, da jeg fikk time ved Moss sykehus. Da ble det også fastsatt en dato for operasjon. Jeg ble innkalt til en slags «kne-skole». Der fikk jeg en del informasjon, og det ble tatt medisinske prøver. Deretter kom beskjeden om at det likevel ikke ville bli en operasjon, forteller han videre.

Selv om det er gått noen år, husker lege Ludger Schmidt godt pasienten fra den gang.

– Jeg forstår at Kristiansen vil løse meg fra taushetsplikten, men for meg er det vesentlig å forholde meg strikt til de etiske retningslinjene, og jeg kan derfor ikke kommentere hans situasjon. Men hvis han mener seg feil behandlet, så bør han kontakte pasientombudet, sa Ludger Schmidt til Dagsavisen Østfold i slutten av mai i år.

Kristiansen fulgte rådet, og i juni ba han om hjelp fra pasientombudet i Østfold. Men så fikk han beskjed om at saken ikke ville bli behandlet av ombudet. På spørsmål om årsak til avvisningen, opplyser pasientombud Marianne Eek at de ikke kommenterer enkeltsaker.

Mer fra Dagsavisen