Nyheter

Flyplassansatte kan få Østfoldprisen

Rygge Sivile Lufthavn, ved Pål Tandberg og alle hans ansatte, er én av 60 kandidater til å vinne årets pris. Den skal for første gang avgjøres av folket.

Begrunnelsen for nominasjonen er «for å ha tilført Østfold så mange arbeidsplasser og fått en flyplass til å gå med overskudd, og nå den siste tiden for den innsatsen for å prøve å redde flyplassen på Rygge».

Pål Tandberg, administrerende direktør i selskapet, er glad for nominasjonen.

– Det er hyggelig. Støtten som vi har hatt i hele perioden vi har kjempet mot flypassasjeravgiften har vært veldig god, sier han.

Mange har engasjert seg i saken

Etter at det ble kjent at de så seg nødt til å legge ned den sivile flyplassdriften på Rygge, og inntil 1000 arbeidsplasser ville bli berørt, har mange vist sin støtte og ytret et ønske om å beholde flyplassen. På Facebook har bortimot 30.000 personer, altså nesten tilsvarende innbyggertallet i Moss kommune, likt siden «Venner av Rygge».

Tandberg er ikke overrasket over at flyplassnedleggelsen har skapt engasjement.

– Flyplassen har vært en kjempegode for Østfold, i tillegg til at den har skapt mange arbeidsplasser og er nærmere enn alternativene. Vi har hatt en forretningsmodell med lavprisbilletter. Da blir det mange som tar turer de ellers ikke ville ha gjort, fordi de slipper å bruke så mye penger, sier han.

– Østfold er Oslos bakgård

Det er derimot en forretningsmodell som ikke er mulig å ha så lenge flypassasjeravgiften eksisterer, erkjenner Tandberg.

– Den modellen fungerer i de fleste europeiske land, men ikke Norge. En baseflyforretningsmodell som gjør at du får mye volum tåler ikke en slik avgift, sier han.

Han benytter samtidig anledningen til nok en gang å kritisere politikerne for manglende vilje til å lytte på bekymringene deres.

– Østfold er ikke et tydelig nok distrikt. Det er Oslos bakgård. Arbeidsplasser er like viktige for oss, ikke minst fordi det er mye bostedsaktivitet her, men vi har mye dårligere gjennomslag. Vi kommer alltid til kort, sier han.

Publikum får siste ord

Totalt kom det inn 109 forslag til årets pris, fordelt på hele 60 kandidater. En jury skal i slutten av uka plukke ut et knippe kandidater som publikum kan stemme på. Dette er første gang prisen avgjøres på denne måten.

– Også denne gang blir jeg både imponert, inspirert og ydmyk over hvor mye bra som blir gjort i fylket vårt og for østfoldingene. Alle kandidatene på listen fortjener stor anerkjennelse for innsatsen. Det blir ingen lett oppgave for oss i juryen å plukke ut finalekandidatene, sier juryleder Siv Henriette Jacobsen.

100.000 kroner

Hedersprisen deles ut til en østfolding som har gjort en spesiell innsats for fylket. Prisen kan deles ut til enkeltpersoner, organisasjoner, grupper eller lag som bor i eller er fra Østfold, eller på annen måte har tilknytning til fylket.

Prisen deles ut én gang i året og er på 100.000 kroner, et diplom og et kunstobjekt som utformes spesielt til denne prisen av en Østfoldkunstner. Fjorårets vinner var Råde-artist Heidi Gjermundsen Broch.

Se oversikten over alle de 60 nominerte til årets pris i faktaboksen.

Oppdatering: Østfold fylkeskommune la først ut en liste med 59 kandidater. I ettertid oppdaget de at de hadde glemt én. Den siste var operasanger Merete Meyer fra Oslo/Fredrikstad. Saken er nå oppdatert med denne informasjonen.

Mer fra Dagsavisen