Nyheter

TURTIPS: Fjære sjø baner vei til Danmark

«Timing is every­thing» er et treff­ende ordtak for et besøk på denne øya ved Larkollen. For vil ikke vannet, så vil ikke du heller.

Bilde 1 av 4

Østfolds skoger, fjell og kyst er en delvis uåpnet skattkiste, mener turgåer og forfatter Linken Raeng, som gjerne deler sine oppdagelser. Hun vil i høst dele fem turer fra sine to bøker samt fem nye turdestinasjoner med Dagsavisen Østfolds lesere hver torsdag.

Les også: Fargerik fottur til topps
Les også: En padlers paradis
Les også: Steinhoggernes sumpskog
Les også: Oldtidsminner i Europa-toppen
Les også: Engelske følelser i Halden
Les også: Linken gir deg turtips fra Østfold gjennom høsten

Surferne på fjorden og bølgeslagene mot rullesteinsstranda er karakteristisk for Larkollen og øya Danmark. Stien fra parkeringsplassen leder ut mot Larkollneset og morgensola. Den er gyllengul av løv, som faller som regn mot bakken.

Flo og fjære

Lenger ute består skogen av ranke furuer og barnålsdekket skogbunn. Gjennom filteret av furustammer hører vi tydelig brenningene som slår mot blankpolerte rullesteiner og vulkanske godbiter. Vi ser også folk som surfer, og noen som er på vandring over vannet, mot øya i sør.

Skal du til Larkollneset og avlegge et besøk på øya Danmark, spiller det mindre rolle hva slags vær som er meldt – det er vannstanden som er avgjørende for om du i det hele tatt når målet for turen. Pass på at det er fjære sjø når du kommer hit; når vannet synker dukker det nemlig fram en naturlig morenerygg, som lar deg gå over sundet til øya.

Minner om Irland

Vi går en runde og besøker det gamle krateret i midten av øya. Tettstedene Saltnes og Lervik hviler ved vannet i øst. I vest ligger de grønne Sletterøyene. Med sitt spesielle utseende minner de sterkt om Irland.

Tilbake på Larkollneset følger vi stien nordover langs kyststripa, i retning Søndre Nesetbukta. Her finner vi oss en lun rasteplass nede ved vannet, under en måne som sakte blekner når dagen våkner til liv. Steinene i strandkanten skinner fargerikt. Vi finner røde og svarte, porøse lavasteiner. Også fjellet har spor etter naturkreftene – i form av en svart, vulkansk bergart som en eller annen gang i tiden har sprengt seg vei fra jordens indre og opp gjennom dagens svaberg.

En og annen seilbåt duver av sted over vannspeilet, og det lukter karakteristisk av tang og tare fra fjæra.

God tur!

TURFAKTA

* 3 km.
* Fin tur på sti gjennom skog, over sandstrand og rullesteinsbelter. Lettgått. Adgang til øya Danmark ved lavvann, via en jutulbro fra land.
* Veibeskrivelse: Kjør til Rygge og følg skilting mot Larkollen. Ved Rygge kirke tar du til venstre. Følg så skilt mot Larkollen camping til venstre. Kjør forbi avkjøringen til campingen og båthavna.Parker på den store parkeringsplassen i enden av veien.
* For flere turtips: turperler.wordpress.com

Mer fra Dagsavisen