Tom Nilsen har en rolig treningsuke i Mossemarka før Oslo maraton på lørdag. FOTO: ELISABETH SKOVLY

Tar 40-årskrisen på alvor

FRISKUS: Lørdag morgen knyter Tom Nilsen på 40 de blå joggeskoene på seg og legger ut på 2,1 mil i Oslo. - Om dette er 40-årskrisen, vet jeg ikke hva som skjer når jeg runder 50, ler han.

Han er kledd i blått både på topp og i bunnen. Egentlig er han ikke helt sikker på om det er de blå skoa han skal bruke på lørdag heller. Men en ting er sikkert: Det er første gang den spreke 40-åringen løper et halvmaraton. Og akkurat det er ingen enkel øvelse.

- Jeg har løpt Fredrikstadmarka rundt en gang. Den er på 2 mil, og tida ble to timer og seks sekunder. Nå er det 2,1 mil i Oslo, og målet er å bruke mellom én time og førti minutter og én time og femti. En kompis av meg skal nemlig være løpeleder i pulja som skal løpe på én time og femti, så dette er min mulighet til å slå ham, gliser Nilsen.

 

Sofaelskere og ultrautøvere

Selv om det er første gang Nilsen løper halvmaraton, er han ikke fremmed for langturer med joggesko. Sammen med en gjeng andre løpeglade er han med i «Mossjonistene», en frivillig gruppe som tilbyr et løpefellesskap på lavterskelnivå. Tidspunkter og møtesteder blir de enige om på Facebook-gruppa. Når de møtes kan de telle alt fra to til 20.

- Tanken er at det skal være et tilbud for alle. Alt fra dem som akkurat har reist seg opp av sofaen til de som løper ultramaraton. Vi deler oss gjerne i grupper, så om man ikke vil løpe så langt er det helt ok, sier Nilsen.

 

Gamle skøytebein

Nå er de altså åtte-ti stykker fra «Mossjonistene» som stiller til start på lørdag. Det var ingen hasteavgjørelse, og treningsgrunnlaget har Nilsen lagt i løpet av sommeren.

-Den siste måneden har det egentlig bare handlet om å holde formen ved like. Jeg har lest noen gode råd fra løpeflinke folk som Jack Waitz og Ingrid Kristiansen, og de forteller at man i tida rett før et løp skal trene like mange ganger, men kortere og mindre intensivt, forklarer 40-åringen, som ikke alltid har vært en løper.

For det er først de siste par årene at Nilsen har løpt. Før det var det en treningspause med familieliv, men det er en skøyteløper som ligger i bunnen.

- Som ung drev jeg med skøyter, men jeg var aldri god. Jeg bare syntes det var veldig gøy å trene, og hadde motivasjonen. Slik er det i dag også, sier han.

 

UltraBirken neste?

Med kun få dager igjen til start er det ingen «frykt» å spore hos Nilsen. Han gleder seg, spesielt til å komme i mål.

- Jeg gruer meg ikke, men det blir jo hardt. Man er mer eller mindre i svime når man kommer i mål. Og om det blir for hardt, må jeg jo bare senke tempoet, sier han.

Så var det 50-årskrisen, da. Hva blir den når 40-årskrisen ble løpedilla og halvmaraton. Det er jo bare ett spørsmål som er naturlig.

- Blir det maraton da?

- Nei, jeg har utrolig respekt for dem som driver med det. Kanskje det blir Ultra-Birken, spøker han, og legger til:

- Det er litt tidlig å planlegge, for alt jeg vet kan jeg jo sitte der med en skikkelig fet sportsbil!

PS! For dem som vil heie fram Nilsen og de andre mossingene begynner halvmaratonet i puljer fra 13.40, og Nilsen starter 13.50.

elisabeth.skovly@dagsavisen.no