Gisle Haakonsen, frontfigur i aksjonsgruppa «Nei til fjordkrysning via Jeløy». FOTO: KENNETH STENSRUD

Klare til slaget om Jeløy

FJORDKRYSSING: Statens vegvesen er i sluttfasen i arbeidet med KVU-en for kryssing av Oslofjorden. Nå maner aksjonistene på 
Jeløy til kamp.

Rådgiverselskapet Sweco fikk i februar i oppdrag å se nærmere på hva slags tekniske løsninger som er mest gunstig på hvert enkelt sted, deriblant mellom Moss og Horten. Analysene vil bli brukt som ett av grunnlagene for veivesenets vurdering.

- Vi er ferdige med hovedrapporten og har levert den til Statens vegvesen. Jeg vil tro at de er veldig nærme en innsendelse til departementet, forteller Rune Hovda, avdelingsleder i Sweco, som har jobbet tett på prosjektet.

 

Moss fortsatt aktuelt

På dette tidspunktet kan han ikke kommentere nærmere hvilke konkrete krysningsalternativer de anbefaler.

- Hele prinsippet for KVU-en er at veivesenet skal se på flest mulig alternativer. Det er for tidlig i prosjektet til å si om en krysning skal gå via Jeløy eller andre steder. Men nå har vi altså kommet med noen muligheter for dem.

- Er en krysning via Jeløy fortsatt et alternativ?

- Jeg tror det er for tidlig til å konkludere noe der, men Horten-Moss er absolutt en aktuell trasé.

Statens vegvesen holder kortene tett til brystet, og ønsker ikke å kommentere når en offentliggjørelse av KVU-en kommer, annet enn at det er planlagt «en gang i løpet av høsten».

 

- Står klare med lenkene

Gisle Haakonsen, frontfigur i aksjonsgruppa «Nei til fjordkrysning via Jeløy», sier de er veldig spente på hva KVU-en vil konkludere med.

- Hvis en krysning via Jeløy fortsatt er blant alternativene, vil vi mobilisere oss og eskalere arbeidet. Vi har et vindu når saken sendes ut på høring. Da skal vi sørge for å bli hørt, lover han.

- Dette er en sak for hele byen. Det er større enn noen fine blomster på Jeløy, legger han til.

Etter at de ble aktive på Facebook har flere støttespillere meldt sin interesse.

- Det virker som at det er mange som nærmest står klare med lenke, sier Haakonsen.

 

Tror på seier

Han understreker at aksjonsgruppa ikke nødvendigvis er imot en fjordkrysning i tunnel under Jeløy.

- Vi vil ikke involvere oss hvis det ikke blir inngrep i dagen på Jeløy, men vi har liten tro på at det er praktisk mulig.

Aksjonisten føler de er godt rustet til å eventuelt måtte overbevise myndighetene, og understreker at de er optimistiske med tanke på det endelige utfallet.

- Vi kommer til å vinne. Forhåpentligvis blir det allerede nå, ved at Jeløy blir silt ut fra utredningen. Hvis ikke blir det bare et spørsmål om hvor lenge vi behøver å kjempe.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no