Malin Westerheim fra Moss tok, som første norske kvinne, VM-bronse i skyting fredag 12. september. FOTO: PRIVAT

- Det var stort! Helt rått!

NAVN I NYHETENE: Malin
 Westerheim (20) er student og skyter for Krapfoss Sportsskytterlag. Ble første norske kvinne til å ta VM-medalje i skyting, da hun sist fredag tok bronse i 50 meter rifle halvmatch i Granada.

Første norske kvinne til noen gang å ta en VM-medalje i skyting - hvor stort var det for deg?

- Det var stort! Helt rått! Det var første gang jeg deltok i seniorklassen, og det var nesten hundre nasjoner representert - det er så store forhold! Og det å skulle være blant kremen av kremen, det er ubeskrivelig. Nå er jeg stolt over meg selv.

Har det gått opp for deg ennå?

- Jeg er ikke sikker. Jeg kjente litt på følelsen lørdag kveld, da jeg ble vist en video av feiring og overraskelser, champagne og sang fra skyttere hjemme i Norge. Da trillet tårene. Men det tar litt tid å skjønne det. Jeg må nok komme meg hjem først, for her i Granada er jeg fortsatt i «bobla». Jeg får nok en utladning når jeg kommer hjem. Det pleier å være sånn.

Hva betyr din VM-medalje for kvinnelige norske skyttere?

- Jeg har fått veldig mye respons, fra resten av Skytter-Norge og landet generelt. Jeg har blant annet fått høre at det jeg har fått til er veldig inspirerende. Folk som har lagt opp skytingen forteller at det begynner å klø i fingrene igjen. Det er gøy å høre. Jeg gjør så godt jeg kan, og vil gjerne være et godt forbilde, så det å få høre at det er inspirerende, er gull verdt. Det hjelper nok meg, like mye som det hjelper dem!

Hva er ditt neste mål?

- Nå har jeg skaffet én kvinnelig skytter fra Norge en kvoteplass i neste OL, så jobben framover nå blir bare å hevde meg, slik at det er jeg som får reise til OL. Det har vært et stort press fram til nå, så nå håper jeg fokuset kan bli litt lettere framover. Men vi er ikke ferdige ennå, for nå starter vi med verdenscupfinale i Aserbajdsjan i slutten av oktober.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg vet ikke om jeg har én bok som har betydd så mye for meg, men jeg har lest bøkene til Lene Alexandra Øien og Anja Edin om hvordan man kan bruke trening og tanker til å få tro på seg selv og vite at det man gjør er bra nok. De bøkene var veldig inspirerende.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er så mye! Hvordan skal man velge? Jeg blir lykkelig av å ha det bra selv, av å være sammen med andre som har det bra og som lager et godt sosialt liv sammen med meg. Det å være sammen med familien, særlig når jeg til vanlig er mye ute og farter, det setter jeg stor pris på.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg skal være så veldig nøye, og at jeg overtenker ting. Jeg skal være litt perfeksjonist. Jeg kunne ønske jeg slappet av litt mer.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Tja … livet går for det meste bare i skole, skyting, spising og soving. Jeg fester ikke mye, men jeg liker å være sosial, så det er hyggelig å ha sosiale kvelder med venner. Men jeg er egentlig veldig rolig. Kanskje jeg legger meg på sofaen med et glass vin og spiser litt godt.

Er det noe du angrer på?

- Jeg tenker at jeg ikke skal angre på noe, for det jeg gjorde der og da var riktig å gjøre på akkurat det tidspunktet. Man kan tenke og dvele, men tror ikke jeg skal angre på noe.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Petter Northug! Det kunne blitt en interessant heistur.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no