Buss med passasjerer kjørte rett inn i veisperring i Moss - blokkerte bru

Nå vurderer kommunen å bytte ut veisperringen med en annen løsning, etter stadige problemer med det automatiske systemet.

En buss i rute med passasjerer om bord kjørte rett inn i en veisperring i Moss sentrum fredag morgen. Ingen skal ha kommet fysisk til skade, men selve bussen endte opp på verksted og er inntil videre ute av drift.

Et repeterende problem

Bussen drives av Nettbuss på vegne av Østfold kollektivtrafikk. Morten Almaas, Nettbuss’ avdelingsleder i Moss, forteller at dette er langt fra første gang et lignende uhell skjer.

– Det er en litt skjør innretning, som dessverre har ført til en del påkjørsler. Siden 2011 har det skjedd tre-fire ganger tidligere, sier han.

En tilsvarende veisperring finnes også på Framnes i Moss. Der har det ifølge Almaas ikke skjedd påkjørsler, men de har hatt problemer med driftsstans, som har gjort at bussene ikke har kunnet passere.

LES OGSÅ: Vil lede lede busstrafikken bort fra Storebro - må trolig vente til 2014

Vurderer ny løsning

Veisperringen er en såkalt pullert, altså en liten stolpe i metall, som beveger seg automatisk ned når det kommer rutebusser. Den er det Moss kommune som har ansvaret for.

– Vi er klar over svakhetene med det systemet, men vi bare drifter den. Det er ikke vi som bestemmer hva som skal være der, forteller Jørn Ivar Stamm, daglig leder i Moss Drift og Anlegg.

Det er det i stedet kommunalavdelingen for plan, teknisk og miljø som gjør. Ingeniør Morten Larsen forteller at de på bakgrunn av alle problemene med pullerten vurderer å bytte den ut med en annen løsning.

– Problemet er bare at det ikke finnes så mange gode alternativer, i hvert fall så langt vi har klart å se, sier han.

Ukjent årsak til fredagens kollisjon

Årsaken til kollisjonen er foreløpig ikke kjent, men bussen traff pullerten mens den sto oppe.

– Tidligere har det skyldtes en kombinasjon av teknisk svikt i enten pullerten eller bussen, men det kan også være snakk om en menneskelig feil, sier Almaas.

Han forklarer at anlegget er konstruert slik at det ikke skal være mulig for pullerten å gå opp mens et kjøretøy passerer den.

Sperret veien

Bussen kom fra Kambo og var på vei sørover mot Øreåsen via Moss sentrum. Den ble stående midt på Storebro og stengte dermed all biltrafikk i begge retninger.

Brua brukes av kollektivtrafikk og utrykningskjøretøy. De måtte dermed kjøre en omvei via innfartsveien for å komme seg til destinasjonen sin mens bussen sto der.

Det gjorde den i over en time.

Fikk fortsette å kjøre

Ifølge Almaas ble ingen andre av deres rutebusser påvirket av forsinkelsen, annet enn at de måtte kjøre omveien.

Sjåføren fikk kjøre videre i en annen buss etter kollisjonen.

– Det var for å opprettholde ruta, noe som er viktig for oss, forklarer Almaas.