Jan Ellefsen, "general" i Tjukkasgjengen. FOTO: PRIVAT

60 kilo i minus!

Jan Ellefsen (49) er «general» i Tjukkasgjengen. Denne uka fikk gjengen, som startet i Moss i januar 2012 og nå har 30.000 medlemmer, nesten en million kroner av Gjensidigestiftelsen.

Nesten en million kroner - det er mye penger! Har dere kommet over sjokket?

- Ja, det har vi. Og vi er allerede i gang med å planlegge hvordan vi kan få mest mulig ut av pengene.

Hvor viktig er Tjukkasgjengen for folkehelsa?

- Vi har fått tydelig beskjeder om at vi gjør noe veldig viktig. Tidligere helseminister Jonas Gahr Støre har vært på besøk flere ganger, og han sier at tilbudet er så lavterskel som det må være for å få folk til å gå. Jeg tror vi har truffet ett eller annet hos Ola Nordmann som gjør det enkelt å bevege seg opp av sofaen. Vi har fått mange brev og e-poster av medlemmer som tidligere har slitt med medisiner, høyt blodtrykk, diabetes og andre sykdommer. Nå er de mye bedre, og mange har fått et nytt liv. Men det som er vel så viktig, er den sosiale biten. Vi har fått tilbakemelding fra medlemmer som forteller at de har dårlig råd og manglet nettverk. Men med Tjukkasgjengen har de fått et bedre og mer sosialt liv. De får en gjeng med mennesker som møter dem hver dag.

Dere teller nå rundt 30.000 tjukkaser. Hvordan har vekta forandret seg rundt omkring?

- For enkelte har det vært helt ekstremt. Jeg vet om en som har gått ned 60 kilo! Flere har gått ned 30, 40 og 50 kilo, så vektreduksjonen er enorm.

På bloggen skriver du at «Jan er glad i øl, stekt flesk med persillesaus og ferie». Hvordan har livet ditt forandret seg?

- Ha ha, jeg liker det fremdeles. Men jeg har fått en mye bedre helse. Før slet jeg med å gå opp en trapp, nå går eller jogger jeg 4-5 ganger i uka. Det hadde jeg ikke i min villeste fantasi forestilt meg at jeg skulle gjøre. Før var jeg en virkelig tjukkas, nå er jeg i form.

Hvordan har oppmerksomheten vært etter at pengepotten kom?

- Det som er litt morsomt er at innslaget om oss ble vist på Dagsrevyen på mandag. Rett etterpå tok det helt av på Facebook. Det hyggelige er jo at også medlemstallene steg veldig rett etter sendingen. Det var en boost, og selvfølgelig hyggelig.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Drageløperen» av Khaled Hosseini synes jeg er fantastisk.

Hva gjør deg lykkelig?

- Gode venner og folk rundt meg. Og fredager!

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde ingen virkelig store helter. Men da jeg var veldig liten må det ha vært Tarzan.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg kan være litt for impulsiv noen ganger.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Mandag skeiet vi ut med vafler og kaffe på tjukkasrunden etter at pengene kom.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg synes det er viktig at vi nå snakker om problematikken rundt mobbing. Hvor vanskelig det er for dem som blir mobbet og familiene.

Er det noe du angrer på?

- Det er sikkert mye som kunne vært gjort annerledes.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Det må bli samboeren min, Ann Christin.