Amanda Sofie Skar Johansen (7) og mamma Linn Amanda Skar fikk med seg både barn og voksne på søppelrydding i Nesparken i finværet på søndag. – Seriøst? sa Amanda Sofie da hun så mengder med søppel, også rundt søppelkassene som er satt ut i naturområdet.

15 sekker søppel i Nesparken etter ryddeaksjon

Kondomer, sprøyter, politisk valgkampmateriell - og en flaskepost - fant Amanda Sofie Skar (7) og ryddelaget hun trommet sammen til en vårdugnad i Moss sin grønne lunge.

Av Paul Norberg

Ryddeaksjonen i Nesparken i Moss søndag ga mildt sagt resultater.

– Utrolig mye søppel

Sjuåringen tok selv initiativ til en ryddeaksjon, og sammen med mamma Linn Amanda Skar fikk hun med seg omkring 20 miljøbevisste søppelryddere.

– Jeg ble helt sjokkert over hvor mye søppel folk kaster fra seg. Det var en spennvidde fra plastemballasje til blomsterpotter, sykkeldeler, kondomer, tamponger, blomsterpotter, en bruskasse, tomflasker, en padleåre, en flaskepost, en grønn mobiltelefon og en god del valgkampmateriell, sier Linn Amanda Skar.

– Vi snakker ofte om at forsøplingen kommer fra andre land og driver inn på våre strender. Men Vansjø er en innsjø i Mosseregionen, og alt det vi fant kommer nok fra lokalsamfunnet. Vi bør feie for egen dør før vi kritiserer andre, sier hun.

– Sprøyter og glasskår

Linn Amanda Skar sier at hun vil advare småbarnsforeldre mot å la barna krabbe rundt på plenen i Nesparken.

– Vi fant spisse insulinsprøyter og mange glasskår. I tillegg var det en god del snus og sigarettsneiper. Dette er farlig søppel, som både kan skade barn, og som kan påføre dem smitte. Vi fant også en pose med spisebestikk i stål, en istykkerslått kaffetrakter og mengder med hundeposer og våtservietter.

– Jeg vil også rette en politisk pekefinger til partiet Høyre. På plenen i Nesparken dukket det opp et utall av sukkertøypapir med Høyres logo, og mye valgkampmateriell fra partiet, som tydeligvis var blitt slengt utover plenen, sier Skar.

– Seriøst?

– Seriøst..? sa en forundret sjuåring da hun så mengder med søppel rundt en søppelkasse.

Hun var ikke særlig imponert av folks holdning til forsøpling av naturen.

Amanda Sofie hadde en del venninner fra barnehagen for et par år siden, som nå går på Childrens international school på Verket. CIS-barna har et prosjekt for å bevare regnskogen. Flere av dem stilte opp i Nesparken for å hjelpe til.

– Det var mange ungdommer og noen eldre som var med sammen med barna. Men jeg ble unektelig litt skuffet over mange av de voksne i 30–40-årsalderen, som hadde meldt fra på Facebook at de skulle stille opp. På tross av veldig positive meldinger i forkant, var det et fåtall i den aldersgruppen som deltok. Men alle som kom fikk en fantastisk dag i sola med rydding, lek, boller og brus, grilling og kos.

Etter aksjonen har de fått mange fine tilbakemeldinger i sosiale medier. Blant annet ros fra Moss kommune for initiativet. Og lokalpolitikeren Shakeel Rehman sendte dem en melding fra et møte han deltok på hos Movar, hvor de fikk skryt for innsatsen.

– Oppmuntrende, synes Linn Amanda Skar.