Amanda Sofie Skar Johansen (7) og moren Linn Amanda Skar håper mange vil komme til Nesparken etter klokken 10.00 på søndag for å plukke søppel. Det er mer enn nok å ta av.

Amanda (7) startet ryddeaksjon

Sju år gamle Amanda Sofie Skar Johansen så seg lei av alt søppelet langs skoleveien i Moss. Nå har hun satt i gang en storstilt ryddeaksjon.

– Jeg synes det er frustrerende at så mange mennesker forsøpler, sier 7-åringen.

Hun har fått god hjelp av moren, Linn Amanda Skar, som er veldig stolt av datterens engasjement.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Det er kjempefint at hun er så bevisst på dette. Så får jeg bare motivere henne til å bygge på det videre. Jeg tror det er mange personer som sitter med samme tanke, men som ikke gjør noe. Når hun var så bestemt på dette, så kunne jeg ikke si nei, forteller hun.

Etter råd fra datteren har moren brakt aksjonen over på internett, gjennom den ideelle organisasjonen Hold Norge Rent og et eget Facebook-arrangement.

– Slik det ser ut nå er vi hvert fall 30 personer, så får vi se om det ikke vokser litt, sier Skar.

Telte søppel på skoleveien

Moren forklarer at hun og datteren ofte går turer eller sykler sammen i nærområdet fra deres hjem på Krapfoss. Da er det vanlig at de oppdager søppel som ligger slengt langs veien.

– En dag begynte Amanda å telle da vi syklet til skolen på Nøkkeland. Det gikk ikke mange minutter før hun var oppe i et par og sytti, forteller moren.

Å se så mye søppel har gjort at datteren har blitt veldig bevisst på problemet.

– Hun blir fryktelig frustrert. Noen ganger kan hun si «Mamma, ser du hva de kaster?». En dag snakket vi litt om dette med forsøpling og da ville hun gjøre noe med det. Det er ene og alene takket være henne at vi har satt i gang dette arrangementet, sier moren.

LES OGSÅ: Slik vil de friskmelde bystranda på Sjøbadet i Moss og gjenreise Blått Flagg-statusen

Flere barn blir med

De har valgt seg ut Nesparken for ryddeaksjonen, som ligger like ved skoleveien. Det er ikke tilfeldig.

– Det er mange barnefamilier som bruker Nesparken, både på våren og sommeren. Folk har ikke lyst til å bruke en park som er full av søppel, sier Skar.

Det kommer til å være flere barnefamilier som tar turen dit på søndag for å hjelpe til med ryddeaksjonen, ifølge Skar. Amanda blir med andre ord ikke det eneste barnet som trår til.

– Målet er å engasjere folk. Jeg håper en bivirkning blir at barna lærer at det de gjør er veldig riktig og viktig. Det er ingenting som er bedre enn å oppdra barn til å ikke kaste fra seg søppel og plast i naturen, sier moren.

Nok å ta av

Ryddeaksjonen starter klokken 10.00 på søndag. I forkant har Skar fått i stand en avtale med den kommunale renovasjonstjenesten i Movar.

– De har vært så snille at vi kan sette fra oss posene med avfall ved dunkene utenfor Mossehallen, så kommer Movar og henter dem på mandag, forteller hun.

Hun håper de klarer å fylle mange poser.

– Jeg har bestilt 80 søppelsekker, pluss at jeg har 30 fra før. I tillegg har jeg bedt folk ta med egne. Jeg vet ikke om vi klarer å fylle alle, men vi skal i hvert fall prøve, sier Skar, som anbefaler folk å ta med hansker, da det også ligger mye glass rundt omkring.

P.S.: 5. mai er for øvrig strandryddedagen. Det er Norges største kollektive ryddedugnad. I 2017 deltok 48.702 frivillige i 2.845 ryddeaksjoner og ryddet 1.374 tonn marint avfall.

LES OGSÅ: Elever fikk se hvor mye søppel som finnes på havbunnen i Mossesundet