Avduket rosa skulptur i vernet landskap

Etter grønt lys fra lokalpolitikerne, ble en rosa skulptur avduket i høstfargene på Jeløy onsdag.

Fargeklatten hadde i forkant blitt godkjent av politikerne i Miljø- og samferdselsutvalget (MISA) i Moss.

Jeløy Radio, ved Telenor, måtte nemlig be om tillatelse for å stille den ut, da de ligger midt i et landskapsvernområde.

Der stilles det krav om at alle tiltak som «kan endre landskapets art eller karakter vesentlig» forbys.

Høyre og Venstre ville gi lengre dispensasjon

Det mente et politisk flertall ikke var tilfelle, så de ga tillattelse til å stille ut skulpturen i to år. Det at oppføringen kun er midlertidig var avgjørende for beslutningen.

Samtlige partier som er representert i MISA sa ja til dispensasjonen (Ap, MDG, Frp, Rødt og SV), med unntak av Venstre og Høyre. De ville gi tillatelse til at skulpturen kunne stå utendørs i tre år i stedet.

LES OGSÅ: – Den ser ut som en gigantisk tuggegummiklyse

Den rosa skulpturen som nå er plassert ut foran hotell og konferansesenteret Jeløy Radio er over fem meter lang og to meter høy.
Foto: Kenneth Stensrud Den rosa skulpturen som nå er plassert ut foran hotell og konferansesenteret Jeløy Radio er over fem meter lang og to meter høy.

– En morsom fargeklatt

Skulpturen bærer navnet «Rose» og er laget av den østerrikske kunstneren Franz West.

Mangeårig kunst- arkitekturkritiker Lars Elton, som blant er engasjert i Dagsavisen, er positiv til at verket stilles ut i offentligheten.

– Jeg synes dette er en morsom fargeklatt i et åpent landskap. Jeg kan ikke forstå at noen skulle ta skade av å se på den, sier han.

Da Dagsavisen Moss Dagblad først skrev om søknaden om stille ut kunstverket, fikk saken mange kommentarer på Facebook fra folk som var negative til skulpturen - i hvert fall rent estetisk.

«Tarmslyng» og «avføring» var noen av ordene som ble brukt.

– Jeg har registrert at noen har sammenlignet den med en bæsj. Franz West tar ofte utgangspunkt i konkrete objekter, som smultringer og andre gjenstander man finner i den virkelige verden, og lager sin personlige vri på det og setter sjokkerende farger på dem. Dermed får vi muligheten til å se objektene med nye øyne. Det synes jeg er helt alright, forklarer Elton.

Var utstilt i London

Før plasseringen på Jeløy, ble skulpturen stilt ut på galleriet Tate Modern i London, Storbritannias mest populære turistattraksjon i fjor. De omtaler verkene til Franz West som direkte, rå og upretensiøse. Skulpturen har også vært utstilt i Paris.

Her i Norge har den stått utenfor Telenors lokaler i Kristiansand og hovedkontoret på Fornebu. Den eies nemlig av teleselskapet og inngår i kunstsamlingen Telenor Art Collection.

– Bra med engasjement

Anne Wiland, kurator i Telenor Art Collection, har tidligere forklart at det ikke finnes noen «fasit» på hva verket fremstiller.

– Symbolikken i dette verket er det mange spekulasjoner på. Det skal de enkelte få lov til å mene selv, sa hun etter at det ble kjent at de ønsket å stille ut skulpturen på Jeløy.

Morten Dunham, adm.dir. i Telenor Eiendom, uttalte samtidig at han hadde forståelse for at folk reagerte på utseendet.

– Det ville vært verre med kunst som ikke skapte engasjement. Vi synes den passer bra inn på Jeløy, hvor kunst står sentralt, sa han.

LES OGSÅ: «Det er ikke slik at kunst som provoserer nødvendigvis skal stilles ut»