Flertall for rosa skulptur på Jeløy

MDG, Høyre, Frp og Venstre er positive til å gi dispensasjon til å stille ut Telenors rosa skulptur i landskapsvernområdet ved Jeløy Radio. Men MDG stemte likevel sammen med Ap, SV og Rødt om å utsette saken fram til 27. august.

– Vi har fått ny informasjon fra Telenor om skulpturen. Det er nå klarlagt at den skal bli stående i tre år. Den skal ikke være en permanent kunstinstallasjon, slik vi fikk inntrykk av i den første saksutredningen. Da må vi finne ut om dette likevel bryter med landskapsvernbestemmelsene. MDG stiller seg positivt til at den rosa skulpturen blir satt opp, men vi ønsker å la faginstansene uttale seg på nytt før vi tar en endelig bestemmelse, sier David Medeiro Danielsen (MDG).

Han ledet onsdagens møte i Miljø- og samferdselsutvalget (MISA), hvor saken kom opp.

Skal ikke vurdere om den er pen

Det var Monica Skeide Glad (SV) som foreslo en utsettelse til august, mens Høyre og Frp ønsket å gi Telenor en dispensasjon allerede nå. Glad har tidligere sagt at skulpturen ser ut som en gigantisk tyggegummiklyse.

Både David Medeiro Danielsen og Arbeiderpartiets Christian Engheim er forsiktige i sine uttalelser. Begge bedyrer at de ikke skal ta stilling til om kunsten er stygg eller pen, men kort og godt om den passer inn, eller bryter, med bestemmelsene i Søndre Jeløy Landskapsvernområde. Nå blir saken sendt tilbake til tilsynsrådet og kommunens administrasjon.

Slik ser skulpturen ut. I dag er den stilt ut på galleriet Tate Modern i London. Slik ser skulpturen ut. Den er over fem meter lang og to meter høy. Den har sist vært utstilt på det verdenskjente galleriet Tate Modern i London.

LES OGSÅ: Kommunen foreslo først å si ja til skulpturen på Jeløy - et møte sørget for at de snudde (DA+)

Mener den passer bra inn

Telenor har søkt om å plassere skulpturen, som bærer navnet «Rose» og er laget av den østerrikske kunstneren Franz West, foran Jeløy Radio. Det planlegges å støpe fundamenter i bakken for å holde den på plass.

– Vi synes den passer bra inn på Jeløy, hvor kunst står sentralt, sa Dunham før saken ble tatt opp politisk.

LES OGSÅ: «Det er ikke slik at kunst som provoserer nødvendigvis skal stilles ut»