Rosa kunst i et verneområde

LEDER: Det er ikke slik at kunst som provoserer nødvendigvis skal stilles ut.

Det er morsomt med kunst som skaper engasjement. Og som provoserer. Opp gjennom årene har Galleri F15 på Jeløy stilt ut kunstinstallasjoner utendørs som allmennheten har dømt nord og ned. Men som likevel har trukket publikum i hopetall til det kjente galleriet.

Noen påberoper seg at kunst skal provosere, men lar seg i neste øyeblikk selv provosere over at folk faktisk reagerer. Men så er det er ikke slik at kunst som provoserer nødvendigvis skal stilles ut.

Problemstillingen er blitt høyaktuell i Moss ved at Telenor har søkt om å få plassere skulpturen «Rose» foran Hotell Jeløy Radio i Moss; stedet hvor den forrige regjeringsplattformen ble forhandlet fram. Rådmannen vil ikke gi en slik dispensasjon. Blant annet fordi Jeløy Radio ligger midt i et landskapsvernområde.

Den rosa skulpturen er over fem meter lang og to meter høy. Det planlegges å støpe fundamenter i bakken for å holde den på plass. Noe som nok betyr at det er planlagt at den skal stå utenfor hotellet ganske lenge. Selv om adm. direktør i Telenor Eiendom, Morten Dunheim, påpeker at selskapet ikke har søkt om å ha kunstverket som en permanent utstilling.

Da Moss Dagblad publiserte en artikkel om skulpturen, ble det umiddelbart en rekke reaksjoner på sosiale medier. Mange synes skulpturen er stygg. Det ble sagt at den ligner en diger tyggegummiklyse. Men politikerne skal ikke ta stilling til om den rosa skulpturen er god eller dårlig; pen eller stygg kunst. De skal vurdere om installasjonen passer inn i landskapet. I verneforskriften for Søndre Jeløy står det i paragraf 3 at «alle tiltak som kan endre landskapets art eller karakter vesentlig, er forbudt». Tilsynsutvalget for Søndre Jeløy har gitt beskjed om at det ikke bør gis dispensasjon fra verneforskriftene.

Vi oppfordrer Moss kommunes miljø- og samferdselsutvalg (MISA) om å lytte til dette rådet.

LES OGSÅ: Foreslo å si ja til skulpturen på Jeløy (DA+)