Moss Dagblad

Måten barn blir smittet på i Moss har endret seg

Stadig flere barn i Moss får påvist covid-19. Det bekymrer kommuneoverlegen.

Kommunens oversikt viser at stadig flere mossinger blir smittet av viruset. Denne uka ble over 500 personer testet for viruset på én dag i Moss. Det er ny rekord.

– Kurvene viser at vi er på full fart mot et smittenivå på over 400 per 100.000 innbyggere. Det er veldig høyt. Derfor må det nå krafttak til, sa kommuneoverlege Kristian Krogshus under en pressekonferanse onsdag.

Dagen etter ble derfor en rekke nye koronatiltak innført.

Flere blir smittet på skolen

Bakgrunnen for de nye, strengere smitteverntiltakene skyldes ikke bare en økende smittetrend. Den viktigste årsaken er at stadig flere barn blir smittet. Fra mandag til torsdag hadde 74 personer i Moss fått påvist covid-19. Av disse var 35, altså nesten halvparten, under 18 år.

– Vi ser en markant smitteøkning i de yngre aldersgruppene, bekrefter kommuneoverlegen.

Tidligere i pandemien har få barn blitt smittet i Moss. Og de som har det, har stort sett blitt smittet i private hjem – altså av foreldre eller andre nærkontakter. Ikke på skolen eller i barnehagen.

Den siste tiden har det endret seg.

– Det var situasjonen før UK-varianten av viruset kom til Moss. Nå ser vi at flere barn blir smittet i barnehagen eller skolen. Dette er helt nytt, sier Krogshus.

Selv om barn har veldig liten risiko for å bli alvorlig syke, så finnes det unntak.

—  Kristian Krogshus, kommuneoverlege i Moss

Kjenner ikke til barn som har blitt alvorlig syke

Kommuneoverlegen mener den nye smittetrenden gir grunn til bekymring.

– Det er en alvorlig situasjon, fordi barn som blir syke av viruset kan være inngangsporten til at foreldre og eventuelt besteforeldre også blir smittet. Vi vet at jo eldre man er, jo mer alvorlig sykdom kan man få, sier han.

Kommuneoverlegen er ikke kjent med at noen barn fra Moss har blitt alvorlig syke eller innlagt på sykehus på grunn av covid-19. I hvert fall så langt. Det kan endre seg.

– Selv om barn har veldig liten risiko for å bli alvorlig syke, så finnes det unntak. Vi får håpe at det ikke skjer her, sier han.

Vil verne de unge med nye tiltak

Ordfører Hanne Tollerud (Ap) sa under onsdagens pressekonferanse at kommunen i størst mulig grad har prøvd å unngå å innføre smitteverntiltak under pandemien som rammer de unge. Det har de nå sett på som nødvendig.

– Vi har forsøkt å verne om at barn skal få gå på skolen og i barnehage, samt å få delta på fritidsaktiviteter. Men nå må vi passe på at de ikke blir syke, sa hun.

Blant tiltakene som ble innført er rødt nivå i barnehager og skoler, samt forbud mot alle innendørs fritidsaktiviteter. Utendørs må slike aktiviteter begrense seg til 10 personer.

Langt unna portforbud

Stenging av butikker og forbud mot å møte andre mennesker i private hjem, er blant de strengeste tiltakene som kommunen kan innføre. Det er foreløpig ikke aktuelt, ifølge kommuneoverlegen.

– Det er veldig strenge tiltak, som ikke er nødvendige nå. Vi gjør alt vi kan for at de ikke blir nødvendige heller, sier han.

Portforbud er et annet strengt tiltak som kan innføres lokalt. Det er enda mindre aktuelt.

– Vi er klare til å innføre alt som trengs, men portforbud er ikke noe vi har diskutert ennå engang, sier Krogshus.

Mer fra Dagsavisen