Moss Dagblad

Kommuneoverlegen om koronaåret: – Mossingene har gjort en kjempeinnsats

Kristian Krogshus har ledet Moss kommune gjennom dens største krisesituasjon siden krigen. Her er hans tanker rundt det første året med covid-19 i Moss.

Tirsdag 9. mars 2021 var det ett år siden Moss kommune rapporterte om det første tilfellet av covid-19. Kommuneoverlege Kristian Krogshus husker godt dagen da det første smittetilfellet ble påvist i Moss. Han ringte selv den smittede personen, for å informere om restresultatet.

– Det var spesielt. Jeg følte på alvoret. Vedkommende tok det med fatning, forteller han.

Når han ser tilbake på det første året med koronavirus i Moss, er det særlig én ting som peker seg ut: Måten innbyggerne har håndtert situasjonen på.

– Mossingene har gjort en kjempeinnsats. De har fått snudd livet sitt opp ned, men likevel taklet det godt, sier Krogshus.

Varslet kommunen allerede i januar 2020

Pandemien kom ikke uventet på for kommuneoverlegen. Allerede 31. januar 2020, godt over en måned før det første smittetilfellet, varslet han kommuneledelsen om viruset.

Den dagen hadde han et møte med kommunedirektøren, beredskapslederen og lederne for helse og mestring, for å drøfte viruset. På det tidspunktet var covid-19 nærmest et fremmedord her til lands. Norske aviser hadde knapt nevnt det, ifølge analyseselskapet Retriever. I dag viser et søk i databasen deres nesten 180.000 treff på samme ord.

– Under møtet sa jeg at «nå kommer det en pandemi som vil ramme Moss. Dette må vi forberede oss på». Det opplevde jeg god forståelse for. Allerede da startet vi å forberede oss, forteller Krogshus.

Mener han kunne vært strengere

Det er kommuneoverlegen som kommer med lokale smitteverntiltak, som vedtas av politikerne. Krogshus innrømmer at det har vært krevende å innføre stramme restriksjoner.

– Det er en veldig vanskelig avgjørelse å ta. Jo flere strenge tiltak vi iverksetter, jo flere er det som blir rammet på så mange belastende måter, sier han.

Samtidig ser han i nå i ettertid at han i enkelte tilfeller kunne vært enda strengere.

– Noen ganger har vi sett smittetilfeller der jeg har trodd at det kom til å bli begrenset. Så har det ikke blitt det. Kanskje skulle jeg ha gått enda mer aggressivt ut og stengt virksomheter hvor det var smitte, svarer han på spørsmål om hva han angrer på.

Jeg har kjent på et stort ansvar.

—  Kristian Krogshus, kommuneoverlege

Krevende, men givende

Alt i alt er han likevel fornøyd med hvordan kommunen har håndtert pandemien.

– Det får bli opp til andre å felle en dom over kommunens innsats, men sett fra mitt ståsted har jeg sett mange kjempedyktige ansatte og ledere, som har stått på døgnet rundt for å prøve å begrense smitten i Moss.

– Enkelte steder har vi hatt nesten et sekstitalls helsepersonell i karantene på én gang. Måten ansatte har trådd til på når vi har fått mye smitte, for eksempel på sykehjemmene, har vært imponerende, legger han til.

Det har også blitt svært mye arbeid for Krogshus det siste året. Det synes han har vært krevende, men levelig på grunn av teamet rundt ham.

– Jeg har kjent på et stort ansvar. Samtidig har det vært veldig meningsfylt å få lov til å bidra og gjøre alt jeg kan for at Moss skal komme seg gjennom pandemien på en best mulig måte, sier Krogshus.

Det har vært et krevende år å være kommuneoverlege i Moss. Her er Kristian Krogshus med ordfører Hanne Tollerud, før en pressekonferanse 29. juli 2020.

Ikke over ennå

Kommuneoverlegen tror det blir lenge til han kan sette endelig punktum for arbeidet med koronaviruset.

– Jeg tror vi kommer til å måtte forholde oss til koronaviruset i flere år fremover. Det vil ikke prege oss på samme måte som nå, men det er lenge til vi er helt ferdig med dette. Først når mange nok voksne er vaksinert, vil vi kunne leve mye mer normalt igjen, sier han avslutningsvis.

9. mars 2021, ett år etter at kommunen meldte om det første smittetilfellet i Moss, fikk 21 nye personer påvist smitte. I løpet av hele året testet 1310 personer positivt på covid-19 i kommunen.

---

Ett år med korona i Moss

Antall testede: 31.321 (ikke medregnet tester utført på institusjoner/sykehjem/koronalegevakten eller i hjemmesykepleien)

Antall smittetilfeller: 1.310

Antall døde: 13

Aldersgruppe med flest smittetilfeller: 50-59 år

Antall krisestabsmøter: Cirka 230

Antall pressekonferanser: 52

---

Mer fra Dagsavisen