Moss Dagblad

Ett år med korona i Moss

9. mars 2021 var det ett år siden kommunen meldte om det første smittetilfellet i Moss. Her er et tilbakeblikk på hvordan året har gått.

27. februar 2020 ble de to første personene testet for covid-19 i Moss.

Halvannen uke senere fikk Moss sitt første smittetilfelle. Det var samme dag som kommunen åpnet koronalegevakten på nedlagte Solli skole.

Onsdag 11. mars 2020 holdt kommunen sin første pressekonferanse om koronaviruset. Det tar ikke lang tid før disse møtene blir avholdt nærmest daglig.

Kulturarrangementer blir avlyst, legevakten blir nedringt av bekymrede innbyggere og kommunen er redde for at de ikke vil ha nok testutstyr.

Så kommer fredag 27. mars.

Hanne Tollerud under den første av mange pressekonferanser der hun må bringe nyheten om at en mossing har dødd av covid-19.

Dødsfallene

En alvorstung ordfører stiller seg opp ved mikrofonen i Samfunnssalen.

– I går kveld mottok jeg den triste beskjeden …

Slik starter hun talen.

Dagen før døde en kvinne i 80-årene fra Moss med covid-19. Hun var beboer på Orkerød sykehjem og blir den første av i alt fem beboere som lider samme skjebne.

Samme dag som Tollerud bringer dødsbudskapet, dør enda en mossing. En mann i 60-årene trekker sin siste pust på Sykehuset Østfold, etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Han blir den første av, så langt, 20 pasienter som dør med covid-19 på sykehuset.

Ordene «våre tanker går til de etterlatte» vil bli gjentatt av ordføreren i Moss 13 ganger før det har gått ett år.

Englene

Men det finnes lyspunkt.

Bare noen dager senere intervjuer vi to av sykepleierne på koronalegevakten, som forteller om en krevende, men givende arbeidshverdag.

– Jeg har opplevd at folk som går tur forbi her har vist hjertetegn med hendene til oss. Det er veldig rørende, fortalte én av dem.

Etter dette oppfordret vi leserne våre til å sende inn bilder, der de ga samme tegn. Resultatet ser du her.

Sykepleierne Helene Bungum (til venstre) og Cecilie Feiner Høyland jobbet på koronalegevakten da den holdt til på nedlagte Solli skole på Øreåsen.

I søkelyset

Kommunen forberedte seg på det verste i 2020. En tidlig modell anslo at opp mot 21.000 mossinger kunne bli smittet i løpet av det første året. Men etter hvert som våren ble til sommer, hadde smittetallene sunket betraktelig i Moss. Fra 18. mai til 23. juli ble det kun registrert seks nye smittetilfeller. Samfunnet åpnet forsiktig opp igjen. Så kom en ny smittebølge inn over Norge, og Moss var blant de første stedene den traff.

Det gjorde at kommunen nok en gang havnet i riksmedias søkelys.

Koronaviruset påvirket også byjubileet. 2020 skulle være året der Moss feiret 300 år, med pomp og prakt. I stedet ble alle de store arrangementene avlyst, og feiringen ble neddempet til nærmest det usynlige.

Begynnelsen på slutten

Smittenivået holdt seg stort sett høyt resten av året. Toppunktet ble nådd 8. desember. Da hadde det blitt registrert 26 nye smittetilfeller det siste døgnet i Moss.

Lørdag 30. januar ble det første tilfellet av mutert virus påvist i Moss. Det dreide seg om den mer smittsomme britiske virusvarianten. I dag skyldes de fleste smittetilfeller i kommunen denne varianten.

Men før det, tirsdag 5. januar 2021, kom endelig gladnyheten som mange hadde ventet på: Koronavaksinen hadde ankommet Moss.

Beboerne (og enkelte av de ansatte) på Orkerød sykehjem ble de første til å bli vaksinert. Per 4. mars hadde 5.108 mossinger fått en vaksinedose. Antall fullvaksinerte var 2.000.

Kommuneoverlege Kristian Krogshus tror det blir lenge til kommunen kan sette endelig punktum for arbeidet med koronaviruset. Men vaksineringen markerer starten på slutten av pandemien.

– Jeg tror vi kommer til å måtte forholde oss til koronaviruset i flere år fremover. Det vil ikke prege oss på samme måte som nå, men det er lenge til vi er helt ferdig med dette. Først når mange nok voksne er vaksinert, vil vi kunne leve mye mer normalt igjen, sier han.

9. mars 2021, ett år etter at kommunen meldte om det første smittetilfellet i Moss, fikk 21 nye personer fått påvist smitte. I løpet av hele året testet 1310 personer positivt på covid-19 i kommunen.

---

Ett år med korona i Moss

Antall testede: 31.321 (ikke medregnet tester utført på institusjoner/sykehjem/koronalegevakten eller i hjemmesykepleien)

Antall smittetilfeller: 1.310

Antall døde: 13

Aldersgruppe med flest smittetilfeller: 50-59 år

Antall krisestabsmøter: Cirka 230

Antall pressekonferanser: 52

---

Mer fra Dagsavisen