Kultur

Trine Skei Grande gir 2,5 millioner til nytt kulturhus i Oslo

Med 2,5 millioner i ekstra tippemidler har kulturminister Trine Skei Grande (V) sikret Oslos nye alternative kulturhus.

– Dette er svært gledelig. Disse midlene er avgjørende for oss, sier Unnur Sande, daglig leder for Vega Scene, det nye kulturhuset som nå er under oppføring ved Akerselva øst i Oslo sentrum.

I statsråd fredag fordelte regjeringen tippemidlene for 2018, der kulturhuset Vega ble tilført 2,5 millioner i driftstilskudd.

– Dette er et nyskapende hus med et annerledes konsept. Det bringer ulike kunstarter sammen, og blir en ny møteplass mellom øst og vest i Oslo, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Les også: Vil gi Vega hjelp etter tippekutt

Fem saler

På Oslo-budsjettet for 2018 kom Vega Scene inn med ekstratilskudd på 2,5 millioner for investeringer, etter initiativ fra Hallstein Bjercke (V), tidligere kulturbyråd for Venstre.

Dermed er Vega Scene nå sikret de nødvendige midlene til utstyr foran den planlagte åpningen 1. november.

– Dette betyr at vi nå i praksis er i mål med utrustingen av et nytt kulturhus med fem publikumssaler, sier Unnur Sande.

De 2,5 millionene går til tekniske investeringer i husets teaterscene. Vega Scene består av tre kinosaler, en teaterscene og en debattsalong. Teaterscenen er tilknyttet alternative teatermiljøer, og kinosalene skal vise et kunstnerisk kuratert filmprogram. Det er stiftelsene Film Fra Sør, Arthaus og Vega Teater som står bak prosjektet.

– Jeg har fulgt dette prosjektet lenge, siden kommunen solgte Oslo Kino, og man bestemte seg for å bygge et alternativ til de kommersielle kinoene. Dette prosjektet trengte 2,5 millioner for å bli ferdig, og har lidd under at verken staten eller Oslo kommune har vært villig til å gå inn tidligere. Nå fikk vi en søknad fra Vega Scene, og dette er et av flere grep vi gjør i tildelingen av tippemidler, sier Grande.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Frustrerende

Trine Skei Grande var med også under nedleggelsen av grunnsteinen på Vega Scene, ved byggestart 1. november i fjor. Da hadde kulturhus-prosjektet støtt på vanskeligheter med finansieringen, etter at de regjeringen de siste årene har kuttet kraftig i tippemidlene til den regionale kulturhus-ordningen.

– Da vi startet arbeidet med Vega Scene, hadde Oslo kommune 12 millioner kroner til fordeling på denne ordningen, nå er det redusert til 4,5 millioner. Det har vært frustrerende, sier Unnur Sande. Vega-ledelsen har jaktet på drøye fem millioner kroner for å få fullfinansiert byggeplanene.

– Jeg tok opp med kulturministeren situasjonen for Vega Scene, som blir en viktig institusjon for Oslo, og som er et eksempel på hva regional kulturhusstøtte bør gå til: Initiativer fra kulturlivet selv, ikke vedlikehold av kommunale bygg. Den regionale kulturhusstøtten bør økes og styres inn mot denne typen prosjekter, kommenterer Hallstein Bjercke.

– Det tok tid før Venstre kom i regjering, men med tanke på at Venstre fikk kulturministeren i februar, har dette gått raskt, mener Hallstein Bjercke.

– Men dette burde vært løst i fjor høst. Det ville gitt større forutsigbarhet for Vega scene.

– Vi øker nå posten for regional kulturhusstøtte, sier kulturminister Trine Skei Grande.

– Det er mange slike prosjekt som ikke har kunne blitt gjennomført fordi den posten er blitt redusert.

Mer fra Dagsavisen