Kultur

Tre norske Grammy-nominasjoner

– Nei er det sant? Så fantastisk! Nå ble jeg helt skjelven.

Øystein Fevang holdt på å miste pusten da Dagsavisen ringte og fortalte ham nyheten i går kveld. Som dirigent for koret Ensemble 96 er det han som eventuelt mottar Grammy-statuetten når den deles ut i Los Angeles 11. februar. Fevang er klar for å ta turen til California.

– Det er helt klart. Vi kommer nok til å dra sier han.

Avtroppende dirigent

Albumet «Immortal Nystedt» kom ut på komponisten Knut Nystedts 90-årsdag i fjor. Det inneholder nyskrevne verker som ikke er framført før komponert mellom 1999 og 2003.

– Her ligger det 70 års erfaring bak. Nystedt kjenner kormediet til bunns og vet hvordan han skal skrive. Jeg tror jeg skal ringe ham nå sier Fevang. Han er for øvrig avtroppende dirigent for Ensemble 96 og skal nå ta over Oslo-Filharmoniens kor.

– Vi var litt skuffet da vi ikke ble nominert til Spellemannprisen for denne plata men da sa jeg at vi fikk se når Grammy-prisene kommer. Men det var en fleip. Det var også skuffende at vi ikke fikk en eneste krone i offentlig støtte til denne plata det er nesten skandaløst mener den Grammy-nominerte dirigenten.

En drøm

Den andre nominasjonen til «Immortal Nystedt» kommer i kategorien «beste surround-lyd». Nominasjonene her går til produsentene og lydteknikerne Morten Lindberg & Hans Peter L'Orange.

– Knut Nystedt er en komponist som har tenkt i surround. Det var bare å henge seg på intensjonene hans. Her har han sett for seg at små grupper av koret er plassert rundt på gallerier eller på sidene av konsertsalene. Det er publikums plass i salen som er illudert på plata forklarer Morten Lindberg.

Lindberg er også med på å drive plateselskapet 2L som gir ut albumet «Immortal Nystedt».

– Å bli nominert til Grammy-prisen er noe av det jeg har drømt om siden jeg startet med dette for 14 år siden sier han.

Andsnes enda en gang

Litt mer etter oppskriften er også Leif Ove Andsnes nominert til en pris i år. Denne gangen i klassen «beste instrumentalsolist med orkester» for plata «Rachmaninov Piano Concertos 1 & 2». Andsnes har vært nominert en rekke ganger før uten noen gang å motta statuetten. Fra før er Truls Mørk den eneste nordmannen som har vunnet en Grammy – i 2001.

Den største grossisten da nominasjonene ble kjent i går var soulsangeren Mary J. Blige som kan vinne åtte priser. En rekke artister har fem nominasjoner hver blant dem Prince John Mayer James Blunt de omdiskuterte Dixie Chicks og produsenten Rick Rubin.

Mer fra Dagsavisen