Kultur

Mener i-land utøver rasisme

Den norske tegneserien Urban Legend kommer nå i bokform. Serieskaper Josef Yohannes vil bruke seriens internasjonale suksess til å gi afrikanske jenter skoleplass.

«The Urban Legend» er en tegneserie om superhelten Malcolm T. Madiba - lærer på dagtid, bekjemper av kriminalitet i Capital City på kveldstid. Nå er hele første årgang ute i påkostet bokform.

- Jeg hadde absolutt ikke sett for meg at «The Urban Legend» skulle komme ut i bokform, sier serieskaper Josef Yohannes til Dagsavisen.

Et element i fortellingen om Urban Legend er urettferdighet og skjevheter mellom fattig og rik og utnytting av svake. Helten er lærer, oppkalt etter både Malcolm X og Nelson Mandela og er den første svarte superhelten som kan få skikkelig fotfeste også i Afrika. Yohannes mener den siste tidas håndtering av ebolautbruddene viser at hans serie ikke er så langt fra virkelighetens skjevheter.

- Det viser at forskjellene på fattig og rik er rasisme. Tusenvis er døde i Afrika og enda flere foreldreløse, mens tiltak fra resten av verden uteblir. Når så et par amerikanere og noen europeere blir smittet, er det medisin klar og de får behandling. Dette viser skjevhetene i samfunnet. Pressen har et ansvar her. Dere må dekke dette annerledes, sier Yohannes.

Yohannes kom med første utgave av «The Urban Legend» i 2012. Serien skrives og skisseres av Yohannes og tegnes av den etablerte tegneren NewTasty med base i England. Kommunikasjonen dem imellom foregår via e-post og Skype.

- Jeg startet med et hefte i 2012 og overraskende nok var det mange som liker min superhelt. Det er litt surrealistisk å holde sin egen bok i hendene, sier Yohannes.

USA

Ikke bare har Yohannes suksess her hjemme i Norge. Også i utlandet er det stor interesse for «The Urban Legend». I USA går serien som føljetong hos USA Today, mens heftet får full distribusjon hos amerikanske utsalgssteder i løpet av vinteren. I tillegg satses det i både Asia og Afrika, mens serien er oversatt til åtte språk. Urban Legend er en annerledes superhelt, ingen overnaturlige krefter eller evner. Derimot opplever han dagligdagse problemer som kluss med ubetalt husleie og krevende elever. Han bruker sitt mot for å rette opp i feil som politikerne ikke klarer, og fillerister kriminelle i mørke smug.

- Jeg forsøker å gjøre ham så menneskelig som mulig, med flere lag og en som har en vanlig jobb. Jeg tror folk kan kjenne seg igjen i figuren, sier Yohannes.

Oslo

Til vinteren blir det to utgaver der Urban Legend besøker Oslo og underverdenen der.

- Vi får se norsk kultur og Oslos gater, Karl Johan, Operaen, Slottet og Nationaltheatret. Urban Legend kommer hit på ferie fordi han alltid har vært fascinert av Norge, folket og kulturen. Jeg tror folk liker at han reiser til nye steder og ikke bare er i Capital City, forteller Yohannes.

De siste årene har det vært mange superhelter med suksess på film og TV.

- Jeg føler at jeg blir tatt mer på alvor nå enn da jeg startet opp. Barna i Afrika har aldri sett en svart superhelt og nå tar de ham til seg, sier Yohannes som har etablert en stiftelse, The Urban Legend Foundation, som særlig skal bidra til at jenter kan få seg en utdannelse.

- Du ser at i land med stor fattigdom er det jentene som må jobbe og blir tatt ut av skolen. Dette går gjerne i arv og blir en ond sirkel. Vi ønsker å gi stipender til jenter så de kan få seg en skolegang framfor å tvinges ut i jobb på grunn av fattigdom, forklarer Yohannes.

«The Urban Legend» er dermed i ferd med å oppfylle sitt samfunnsoppdrag, og hjelper de svake, også i virkeligheten.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen