Kongens nei.

«Kongens nei» ble ikke Oscar-nominert

Den norske spillefilmen «Kongens nei» tapte kampen om å bli Oscar-nominert til beste fremmedspråklige film.

 

Både det danske og svenske bidraget er nominert.

Den norske filmen kjempet om nominasjonen mot åtte andre filmer.

«Tanna» fra Australia, «Under sanden» fra Danmark, «Min pappa Toni Erdmann» fra Tyskland, «Forhushande» fra Iran og «En mann ved navn Ove» fra Sverige er filmene som skal kjempe om statuetten.

«It's Only the End of the World» fra Canada, «Paradise» fra Russland, og «Løvetannbarn» fra Sveits nådde i likhet med den norske filmen ikke opp.

Les også: Rolf Lassgård om «En mann ved navn Ove»

Poppe hadde håp

Regissør Erik Poppe var i forkant av tirsdagens beslutning offensiv.

– Det er ni sabla gode filmer – eller åtte, for jeg er ikke i stand til å vurdere min egen, sa Poppe til NTB mandag.

– Altså er dette veldig åpent. Men jeg har et inntrykk av, når vi setter dem opp mot hverandre, har «Kongens nei» noe som gjør den til en av de sterkere kandidatene. Jeg har tro på at vi kan bli nominert, la han til.

Dagsavisen anmelder «Under sanden»: Nervepirrende minejobb

Poppe uttalte seg på bakgrunn av reaksjonene han har møtt under to måneders kampanjevirksomhet med festival- og spesialvisninger i USA. Han mener «Kongens nei» må kalles en outsider fordi filmen hadde premiere i Norge så sent på året.

Dagsavisen om «En mann ved navn Ove»: God, gretten grinegubbe

Krigshistorie

– De andre filmene har typisk hatt premierer i sine respektive land for et års tid siden, fått distribusjon og kjørt kampanje like lenge, påpekte Poppe.

«Kongens nei» handler om angrepet på Norge i april 1940 og ultimatumet som kong Haakon ble presentert av den tyske krigsmakten: overgivelse eller døden.

Hittil har filmen blitt av 720.000 kinogjengere i Norge etter premieren 23. september i fjor. (NTB)

Dagsavisen om «Kongens nei»: En medrivende historietime

 

«La La Land» får flest Oscar-nominasjoner

Musikalen «La La Land» har fått 14 Oscar-nominasjoner, et rekordhøyt antall som deles kun med «Titanic» og «Alt om Eva».

«La La Land» er nominert til beste film. Ryan Gosling, som spiller i filmen, er nominert til beste mannlige skuespiller. Emma Stone, som også spiller i filmen, er nominert til beste kvinnelige skuespiller.

To av filmens låter er nominert til beste sang. Filmen er også nominert til beste regi, kinematografi, produksjon, kostyme og lyd.

Nominasjonene ble kunngjort tirsdag, to uker etter at «La La Land» stakk av med sju priser av sju mulige under Golden Globe-utdelingen.

Scifi-filmen «Arrival» og dramafilmen «Moonlight» er begge tildelt åtte Oscar-nominasjoner.

Oscar-prisene deles ut 26. februar. (NTB)