Kultur

– Jeg ser ham ikke som en helt

Aksel Hennie drev sin egen etterforskning for å framstille Joshua French og Kongo-saken på film, forteller han.

Bilde 1 av 2

– Det er på det rene at Joshua French har drept noen i Kongo, mener Aksel Hennie.

I morgen er det premiere på spillefilmen «Mordene i Kongo», der Aksel Hennie spiller drapsdømte Joshua French. I går var det pressekonferanse for filmen, der filmens regissør, hovedrolleinnehavere og produsenter møtte pressen. Filmen er allerede blitt omstridt, og filmens opprinnelige manusforfatter Nikolaj Frobenius har tatt avstand fra filmen, som han syntes går langt i å fremstille French og Moland som helter.

– Er du med på å fremstille Joshua French som en helt?

– Se filmen selv. Jeg opplever ingen av dem som helter og har aldri gjort det, sier Hennie til Dagsavisen.

Les Dagsavisens anmeldelse: «Mordene i Kongo»: Går inn i mørkets hjerte

De to ble i 2010 dømt til døden for mord og spionasje i Kongo. Moland ble dømt for mordet på sjåføren Abedi Kasongo, mens French ble dømt for medvirkning. Moland døde i fengselet i 2013. Det er skrevet flere bøker om saken, NRK lagde tidligere i år podkast om saken, French skriver nå sin egen bok for Aschehoug forlag, og torsdag står han fram i et eksklusivt intervju på TV 2. «Joshua French, og hans avdøde kamerat Tjostolv Moland skal nå, gjennom hva som bare kan beskrives som et gigantisk renovasjonsprosjekt, gjøres til folkehelter», skrev Halle Jørn Hanssen, tidligere leder for Norsk Folkehjelp, i et mye lest og delt innlegg i Dagsavisen nylig.

Hennie avviser at filmen er med på å renvaske French og Molands omdømme.

– Ingen av oss som har vært med på denne filmen ser på noen av dem som helter. Derfor blir de heller ikke fremstilt som helter, understreker Hennie.

Omstridt foredrag

Samtidig som «Mordene i Kongo» presenteres for presse og publikum, er Joshua French selv ute på en omstridt Norgesturne med sitt foredrag «Dømt til døden», der han forteller sin historie om Kongo-saken og drapet på sjåføren.

Les også: Joshua French på scenen med Kongo-saken for første gang

– Jeg har ikke vært på foredraget og har ikke tenkt å gå på det. Detaljene om saken har jeg allerede hørt ham fortelle på tomannshånd. Så det foredraget har jeg hørt et par ganger, det er ikke noe nytt for meg. Jeg snakket med Joshua French sist for et par uker siden, sier Hennie, som møtte French flere ganger under arbeidet med filmen, blant annet i fengselet i Kongo.

French var i Oslo og holdt sitt foredrag tirsdag, samtidig med festpremieren på «Mordene i Kongo», for medvirkende og inviterte på Colosseum kino. French var ikke til stede på premieren.

Les også: Skrev manus - trakk seg fra French-Moland-filmen

Smuglet inn kamera

Under pressekonferansen fortalte Aksel Hennie om sitt omfattende researcharbeid.

– Av respekt for de berørte er det viktig å gå grundig til verks når denne historien skal fortelles. Jeg har vært så opptatt av sannheten at jeg har tatt store sjanser for å innhente informasjon, jeg har satt meg selv og andre i fare, fortalte Hennie.

– Da jeg besøkte Joshua French i fengsel visste jeg at det møtet ikke var noe verd om jeg ikke hadde med meg noen notater hjem. Det er ikke lov å ta notater eller opptak i fengselet. Derfor smuglet jeg med et spionkamera. Alt jeg sier i filmen, har Joshua French uttalt, ord for ord. Jeg kommer ikke nærmere sannheten enn det, sa Hennie under pressekonferansen.

I filmen blir det gjengitt flere versjoner av hva som hendte da sjåføren Abedi Kasongo ble skutt.

– Noen juger i denne saken, det er det ikke tvil om. Noe av jobben var å snakke med så mange og høre historien så mange ganger at en troverdig historie utkrystalliserer seg. Sannheten om drapshandlingen fins i filmen. De som kan mye om Kongo-saken vil se at det er detaljer i filmen man ikke har pratet om før, sa Hennie på pressekonferansen.

– Har du vært en etterforsker i arbeidet med denne filmen?

– Ja, på mange måter. Det ligger i yrket mitt: Man skal lete etter kjernen i et menneske, og prøve å se hva som ligger bak det tabloide bildet som pressen har malt av dem. Se hva som bor i dem, på godt og vondt.

I filmen rammes handlingen inn av en episode der French og Moland er på bevæpnet leiesoldat-oppdrag, som ender med skuddveksling.

– Har Joshua French drept noen, tror du?

– Svaret er i denne filmen. Mitt bidrag i debatten om hva som ble utført i Kongo ser du i denne filmen her. Men at han har drept noen i Kongo, det er på det reine, mener Aksel Hennie.

Mer fra Dagsavisen