Kultur

French: – Jeg skriver ferdig boka nå

Joshua French er klar med bok der han forteller sin side av historien om Kongo-saken. Det fortalte han etter første kveld av sin omstridte foredragsturné.

Bilde 1 av 3

– Det kommer en mer omfattende bakgrunnshistorie i boka. Jeg skal prøve å få den ferdig før nyttår. Jeg gleder meg til å få dokumentert mest mulig, fortalte Joshua French etter sitt foredrag på Nøtterøy Kulturhus onsdag kveld.

Det er allerede kommet fire bøker om Kongo-saken, og French har tidligere sagt at også han skriver bok. Det har hittil ikke vært kjent hvilket forlag Joshua French har kontrakt med eller andre detaljer om bokprosjektet. Nå er det klart at boka kommer på Aschehoug forlag.

«Det er vi som skal utgi boka, men utgivelsestidspunktet er ikke bestemt» skriver Aschehougs kommunikasjonssjef Mona Ek til Dagsavisen.

I november 2017 ga Aschehoug ut boken til Joshua Frenchs mor, Kari Hilde Hodne French. «Dødsdømt i Kongo: Kampen for friheten» ble en av fjorårets norske bestselgere.

Les også: Joshua French om bildet han tok av Moland og bilen full av blod: - Det var en "fuckup"

«Dømt til døden»

Joshua French og Tjostolv Moland ble arrestert og dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, som var på oppdrag med French og Moland da han ble skutt og drept 5. mai 2009. Moland døde i fengselet i 2013, mens French ble frigitt i fjor etter lang tids diplomatiske forhandlinger. «Dømt til døden» heter foredraget som Joshua French skal reise Norge rundt med de kommende månedene,. Parallelt er det premiere på storfilmen «Mordene i Kongo» 26. oktober, der Aksel Hennie spiller Joshua French.

Foredragsturneen arrangeres av firmaet Atikko. «Joshua French deler sin historie og sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land», heter det blant annet i presentasjonen. Det var ikke adgang for pressefotografer under foredraget.

– Jeg har gledet meg i flere år til å fortelle min historie direkte, ikke gjennom diverse medier, sa Joshua French da han gikk på scenen for et utsolgt Nøtterøy kulturhus onsdag kveld, til tonene av Leonard Cohens «By the Rivers Dark». Da hadde han ikke opptrådt offentlig siden han kom tilbake til Norge 17. mai i fjor.

I første del av foredraget gikk han gjennom saken de ble dødsdømt for. I drapssaken finnes det ingen bevis, ikke noe drapsvåpen og ikke noe motiv, og vitnene løy, sa French. Han karakteriserte Kongo som «en bandittstat» , «et kleptokrati» og sa at «det var en elite vi hadde lagt oss ut med».

Men French fortalte at han angret på bildet han hadde tatt like etter drapet av en smilende Tjostolv Moland i bilen med sjåførens blod på setet og døra.

– Jeg er interessert i ballistikk, og jeg tenkte blodet ville vise noe. Men bildet var en fuckup, sa French.

«En fuckup», sier Joshua French om dette bildet av Tjostolv Moland.

«Grotesk»

Tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp Halle Jørn Hanssen har uttalt seg kritisk til Frenchs foredragsturné. «Fullstendig grotesk» sa Hanssen til Vårt Land tidligere i høst. I et av Dagsavisens mest leste debattinnlegg den siste uka skriver Hanssen: «Joshua French og hans avdøde kamerat Tjostolv Moland skal nå gjøres til folkehelter. Hvorfor skjer dette? Hva er det vi holder på med?»

Manusforfatter Nicolai Frobenius trakk seg fra «Mordene i Kongo» i høst etter uenighet om fremstillingen av French og Moland, og har gitt ut sin egen roman om saken, «Kongonotatene».

– Min bok er en kritisk motstemme til det ukritiske renovasjonsprosjektet som nå foregår rundt French-Moland-saken, uttalte Frobenius til Dagsavisen.

Foredraget til French strakte seg over to og en halv time der French fortalte om sitt liv, fra oppvekst i Pakistan, Norge og Storbritannia, via leiesoldat-virksomheten i Kongo-saken, til hjemkomsten til Norge. Etterpå svarte han på spørsmål fra publikum, valgt ut av Atikkos representant. På spørsmålet: «Er dette hele historien», fortalte French om bokplanene.

Les også: French kom på bokopplesning

– Hva synes du om siste tids mediedebatt og diskusjon? spurte Atikkos representant.

– Den er farget av et miljø som representerer mye av norsk historie. Jeg har også rett til å uttale meg i Norge. Det er som forventet at man får noen sånne kommentarer, fortsatte French.

Under foredraget hadde han kritisert norsk presse for fremstillingen av Kongo-saken, og mente at synet på Moland og French var preget av norsk bistandshistorie.

– Vi ble sett på av mange journalister som samfunnsfiender, som eksemplet på alt som var feil med hvites historie i Afrika. Vi skulle representere rasisme og kolonialisme, noe vi overhodet ikke sto for. Det var vi som bodde og jobbet i Afrika. Og her kom de, sa French.

Foredragsturneen fortsetter i Drammens Teater torsdag, og i Sandnes kulturhus søndag. Tirsdag kommer French med sitt foredrag til konferansesenteret Meet Ullevaal i Oslo.

Mer fra Dagsavisen