Annonse
Årets julevinner i bokhandelen er Åsne Seierstad med «To søstre».

Åsne under flest juletrær

Mens sakprosa vinner terreng fra skjønnlitteratur, er Åsne Seierstads «To søstre» blitt årets julevinner i bokmarkedet.

Annonse
Bøker

– Åsne Seierstad seiler opp som julas absolutte bestselger, fastslår Marit Grue, kategorisjef for skjønnlitteratur i bokhandlerkjeden ARK, Norges største bokhandlerkjede.

For fjerde uke på rad topper «To søstre» Norges offisielle salgsliste for bøker (se ved siden av). Med hele 100.000 i opplag kan dette bli årets mestselgende norske bok. Bak Åsne Seierstad på boklistene ligger Jens Stoltenberg, som begge er sendt ut i opplag på 60.000. Sophie Elises «Selvbilde», en annen av årets sakprosa-suksesser, har et opplag på 40.000

Hestehode foran

– En ting er opplagstallene, det som teller er det som går over disk, og her er Åsne Seierstad et hestehode foran alle andre, sier Grue.

– Det som gjør at boka treffer, er en kombinasjon av kjent forfatternavn, gode anmeldelser, Brageprisen, og tematikken. Åsne Seierstad klarer å gjøre et stort tema nært og gyldig for publikum

Årets mestselgende norske roman er Jon Michelets «En sjøens helt: Brennende skip», som har et opplag på 69.000. Boka som topper boklista før jul, krimromanen «Kaninmannen» av svenske Lars Kepler, kan heller ikke måle seg med Åsne Seierstad, med et opplag på 75.000.

Den norske krimromanen som gjør det best på salgslistene før jul, «Når det mørkner» av Jørn Lier Horst, er på 70.000 i opplag.

Les også: «Oj. På topp enda en uke? Dette er uvirkelig»

Sakprosa øker

Forskningsrapporten «Musikk, litteratur og visuell kunst i tall 2015» ble lagt fram sist uke av Norsk kulturråd. Tallene for bokmarkedet viser at salget av sakprosa øker, mens salget av skjønnlitteratur går jevnt tilbake. Rapporten påpeker at skjønnlitteratur er den største salgsgruppen i bokmarkedet, men har hatt en gjennomsnittlig årlig nedgang på to prosent de siste tre årene, mens det norske bokmarkedet totalt er stabilt og noe økende. Rapporten måler også andel norske bøker mot oversatte bøker innen både skjønnlitteratur og sakprosa. Her er det norske sakprosabøker som vinner andel, mens norsk skjønnlitteratur går tilbake sammenlignet med oversatt skjønnlitteratur.

– Flere av sakprosatitlene som selger best kan leses som skjønnlitteratur, og appellerer både til sakprosa- og romanleserne. Åsne Seierstad skriver godt og gjør stoffet lett tilgjengelig. I julesalget konkurrerer «To søstre» like mye med andre romaner som med andre sakprosatitler, mener Marit Grue i Ark-kjeden.

– De siste årene har vi sett at det har vært enkelte store sakprosatitler som har dratt opp hele feltet. Det er også trender som strikkebøker og fargebøker som skaper forskyvninger i salget. Men vi merker ikke noen generell tilbakegang på skjønnlitteratur.

Annonse