Bøker

«Oj. På topp enda en uke? Dette er uvirkelig»

Inntektene fra salgssuksessen vil komme syriske flyktninger til gode, forteller Åsne Seierstad.

– Ja, dette er overraskende, sier Åsne Seierstad om salgssuksessen. I åtte uker har hun ligget høyt på den offisielle norske salgslista med «To søstre». De siste fire ukene som nummer en, og nå i julesalget ser hun ut til å dra fra konkurrentene.

– Uke etter uke har det vært sånn «oj, på toppen av salgslista igjen? For fjerde uke på rad?». Det er nesten uvirkelig, sier Seierstad.

– Det minner om «Bokhandleren i Kabul». Den gikk også rett til topps på listene. Men det skjedde ikke med noen av de andre bøkene mine, verken før eller siden. Inntil nå.

I stillhet

I all stillhet jobbet Seierstad med bokprosjektet om tenåringsssøstrene fra Bærum som dro til Syria for å slutte seg ti IS. Utgivelsen ble annonsert først da Kagge forlag presenterte sin høstliste i august. Boka kom ut i midten av oktober. I november fikk Seierstad Brageprisen for beste sakprosabok. Det bidro til at salget av boka økte på fram mot jul. Seierstads forrige bok «En av oss» (2014), om Anders Behring Breivik og 22. juli-terroren, nådde et opplag på drøyt 30.000 før den kom i pocket. Seierstads nyeste bok har dermed gått ut i tredobbelt så mange eksemplarer på kortere tid.

Mange ungdommer

Forfatteren selv analyserer suksessen slik:

– Det er åpenbart et informasjonsbehov der ute som denne boka har truffet. Folk ønsker å lese mer om Syria og radikalisering. Anmeldelsene har presentert boka som spennende, det gjør terskelen lavere for leserne til å oppsøke boka. Så merker jeg også at boka har truffet et bredt publikum. Jeg får særlig mange tilbakemeldinger fra ungdommer som har lest boka.

– Når en bok går til topps på denne måten, er det alltid kombinasjoner av flere faktorer: Den når flere forskjellige publikumsgrupper, historien fremstår som spennende, og boka har fått god omtale. At det er et viktig tema er ikke nok i seg selv, sier Seierstad, og understreker:

– Denne boka er også et fellesprosjekt. Jeg har jobbet tett sammen med søstrenes familie. Vi er mange som står bak. Det er ikke som en romanforfatter, at dette er bare mitt eget verk.

«To søstre» er også gitt ut parallellt på svensk, og fått god mottagelse.

Donerer inntekter

Seierstad ga bort hele inntektene fra den norske utgaven av «En av oss» til ulike hjelpetiltak, blant annet til Redd Barnas arbeid blant syriske flyktninger. Nå skal Seierstad donere en andel av inntektene fra «To søstre» til syriske flyktninger.

– Jeg gir en andel av inntektene fra boka til Syria, gjennom Flyktningrådet, forteller Seierstad.

De to norsk-somaliske søstrene ble meldt savnet 17. oktober 2013. De hadde forlatt hjemmet på Kolsås, flydd til Istanbul og tatt seg inn i Syria gjennom Tyrkia. Boka forteller blant annet om om farens mange reiser til Syria for å prøve å oppspore døtrene.

Søstrene har selv ikke deltatt i arbeidet med boka.

– Ingen har hørt noe fra Leila og Ayan siden boka kom ut. De ringte hjem til familien i september, som det står tilslutt i boka. Men det siste vi hører fra dem i boka, er det siste noen har hørt fra dem, konstaterer Seierstad.

Mer fra Dagsavisen