Bøker

Starter feministisk kulturhus med bokhandel

Menns bøker får fremdeles mest oppmerksomhet, selv om flest kvinner leser. Slik blir det ikke i Oslos nystartede feministiske bokhandel og kulturhus.

– Både menn og kvinner leser mest mannlige forfattere, det sier statistikken. Flest menn blir anmeldt. Menn vinner priser og dominerer den litterære samtalen. Samtidig er det kvinner som leser flest bøker. Det er en skeivhet som har irritert meg i mange år. I stedet for å klage, kommer vi med et positivt svar på problemet: en feministisk bokhandel som kun gir hylleplass til dem som fortjener det, sier Ida Pallin Bostadløkken til Dagsavisen.

Hun er en av initiativtakerne til Kingos 4. På sikt skal det bli et feministisk, litterært kollektiv – et feministisk hus der folk kan handle og snakke litteratur, og samles fysisk for kurs og andre arrangementer. I hvert fall så snart koronaen slipper taket.

Les også: Bokanmeldelse: Lars Amund Vaage: «Det uferdige huset»: En tvilende dikter

Kingos 4

Ryggraden i Kingos 4 er en feministisk og interseksjonell bokhandel som har fått navnet Gullberg & Bostadløkken. Som navnet hinter til ligger Kingos 4 i Kingos gate 4, en stikkgate ved Alexander Kiellands plass i Oslo.

G & B åpner etter planen allerede 1. desember, og skal føre brukte og nye bøker. Alle nøye utvalgt.

– I hovedsak blir det kvinnelige forfattere. Men også andre minoritetsstemmer. Skeive, melaninrike, fattige. Det inkluderer menn som James Baldwin, Edouard Louis og Ocean Vuong. Men ikke Jo Nesbø, Dag Solstad eller Lars Saabye Christensen. Ikke fordi de tre sistnevnte skriver dårlig, men fordi de har nok plass andre steder, sier Bostadløkken.

Les også: Forlaget vil ikke assosieres med boka. Nå er den nominert til høythengende pris. Og utsolgt

Nye lesere

Målet er å nå flere av menneskene det litterære feltet ikke alltid henvender seg til, forklarer hun.

– Feminisme handler ikke om å være enige, men om å skape endring. Der kommer privilegier og klasse inn. Jeg vil gjerne rydde plass til at grupper som ikke alltid er invitert inn. Kvinner i aktiv rus, for eksempel. Lesesirkler der ungdom leser voksenlitteratur. Skrivekurs for folk som ikke skriver så mye fra før.

Les også: Stor oversikt: Disse teaterforestillingene bør du prøve å få sett se på teaterscenen i høst (+)

Gode bøker

Og altså langt større variasjon i bokhyllene enn de vante stablene med hvite menn som de største bokhandlerkjedene byr på.

– Litteraturen vi løfter fram hos bokhandel Gullberg & Bostadløkken er av minst like høy kvalitet som den i andre bokhandlere. Det er bøker jeg mener folk bør lese, som bør ha plass i diskusjonen om litteratur og samfunn. Det er en del misforståelser der ute, en del som tror at hver gang noen skriver politisk eller fra sin erfaring så blir det internt og «følelsesstyrt». Det stemmer ikke. Vi drar kun fram gode bøker, sier Ida Pallin Bostadløkken.

Se noe på TV?: De beste seriene på Netflix

Endring

Men hvorfor en egen feministisk bokhandel, et eget feministisk kulturhus?

– Er det ikke mer hensiktsmessig å få feminismen inn i hovedstrømmen, inn i de store kjedene?

– Jeg har ingen makt over Ark eller Norli. Men jeg kan være med på å drive fram endring utenfor de store kjedene, så drypper noe inn. Alt vi gjør i Kingo 4 kan påvirke hovedstrømmen i det norske litterære feltet, sier bokhandler Bostadløkken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støtte rundt

Madeline Schultz, forlegger i det nye feministiske forlaget Brød og Roser, er enig:

– Det er ingen motsetning mellom rene feministiske kanaler og å innpass i hovedstrømmen. En ting kan føre til en annen. Målet er å tørre å ta plass i litteraturen, å ha en sterkere og større stemme. Å ha folk rundt deg som løfter deg opp kan gjøre det enklere. Det vet jeg av egen erfaring, da jeg skrev bok.

I koronakarantene?: Satt i karantene i 26 år (+)

Brød og Roser

Forlaget Brød og Roser kom med sin første utgivelse våren 2020. Manifestet «Feminisme for de 99 prosentene» er skrevet av amerikanske Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya og Nancy Fraser.

Les også: Var Sigrid Undset forelska i venninna si? Og spiller det eventuelt noen rolle? (D+)

Før jul gir forlaget også ut svenske Malin Lindroths «Peppermø», oversatt til norsk av Peder Kjøs. Den handler om å være ufrivillig ensom, singel og visstnok «uknullbar».

– Tanken bak Brød og Roser er å løfte fram ikke bare kvinner, men feministiske stemmer. Stemmer som lett forsvinner litt andre steder, både i de store forlagene og de mindre forlagene på venstresida, sier Schultz.

Les også: Fra første kamp med damenes landslag til «trener» for landets beste kor (D+)

Kvinnehus

Den andre forleggeren i forlaget er Jenny Dellegård. Forlagsnavnet Brød og Roser er inspirert av 1970-tallets kvinnebevegelse, slik også ideen om Kingos 4 er det.

– Fram til 1987 hadde Oslo et eget Kvinnehus med blant annet tverrlitterære kvinneforum. På lignende vis skal Kingos 4 blåse liv i Oslos feministiske litterære scene i dag, sier Schultz.

Les også: Nobelprisen til enda en hvit, vestlig mann? Skjerpings!

Fett

Det feministiske tidsskriftet Fett er også med på Kingos 4.

– Vi gleder oss til å bli litt mer tilgjengelige for lesere og potensielle bidragsytere, og vi ser fram til å jobbe mer i fellesskap med andre tekstorienterte aktører i det feministiske økosystemet, sier redaktør i Fett, Hanne Linn Skogvang, i en pressemelding.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nye bøker

Bokhandler Ida Pallin Bostadløkken har i første omgang kjøpt inn tjue nye boktitler, i tillegg til alle de brukte bøkene som kommer til å fylle hyllene.

– Vi har kun valgt forfattere vi syns er kjempeinteressante, men som nesten ingen prater om i Norge.

Les også: Anne Grete Preus tiet lenge om at hun var skeiv. En ny bok viser hvorfor

Skvise Ark-slim

Eksempler er de amerikanske forfatterne Jordy Rosenberg, Andrea Lawlor og Gayl Jones, og den britiske psykoanalytikeren Jacqueline Rose. Sistnevnte har skrevet en bok om hvorfor så mange mødre blir dårlige mødre, «Mothers. An essay on love and cruelty».

– Vi er klar over at dette er bøker også Tronsmo, Bislett bok og andre småforhandlere har. Men vi håper at i stedet for å konkurrere med en av de fine, så skviser vi i stedet ut en Ark, som uansett bare selger slim.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen