Kultur

Årets redaktør fortsetter kampen

Eirik Hoff Lysholm er en uredd toppleder som aldri hviler i sin kamp for journalistikken og avisene.

Det mener juryen i Oslo Redaktørforening som torsdag hedret Dagsavisens sjefredaktør og administrerende direktør, Eirik Hoff Lysholm. I går ble Dagsavisen-sjefen også hedret av kolleger med kake, blomster – og boksehansker.

– Internt sier vi at vi ikke gir oss på tørre møkka. Det er selvsagt sagt med et smil, men vi mener også alvor. At jeg fikk boksehansker er et godt uttrykk for den interne fighterviljen og den kampen vi står sammen i. Norges største byer fortjener at noen slåss for et reelt mediemangfold og konkurranse om journalistikken. Den kampen har vi tenkt å ta, slik vi har tatt den i Moss, Drammen og Stavanger, i tillegg til hovedutgaven i Oslo, sier han.

Står bak flere aviser

Lysholm har vært i Dagsavisen i fem år, først som utviklingsredaktør i Mentor Medier og deretter som administrerende direktør i Dagsavisen fra sommeren 2011. Det første han fikk beskjed om var å redde Dagsavisen. I fjor tok han over sjefredaktørjobben også, etter Kaia Storvik og Arne Strand. Etter oppkjøpet av Rogalands Avis i oktober i fjor leder han også Dagsavisen RA i Stavanger.

På bare fem år har Eirik Hoff Lysholm lagt grunnlaget for Mediehuset Dagsavisen. Og han har ikke tenkt til å gi seg med Rogalands Avis, Dagsavisen Fremtiden og Moss Dagblad.

– Vi kommer til å søke allianser med alle som kan styrke Dagsavisens journalistikk eller som trenger hjelp av den samme journalistikken for å overleve, slik tilfellet var med Rogalands Avis. Det betyr at vi hele tida søker nye måter å få ut Dagsavisens journalistikk til flere mennesker, gjerne gjennom nye lokalaviser eller nettsatsinger, sier han.

Leder i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, som ledet årets jury viser også til at Lysholm ble fanget av journalistikken allerede som tenåring og at han aldri har gitt opp skrivingen.

– Jeg begynte som frilanser som 17-åring, og fikk fast jobb som journalist i lokalavisen samme dag som jeg hadde siste eksamen på videregående. Det betyr vel at jeg har vært på konstant nyhetsjakt i 23 år. Hvis jeg skal holde på like lenge som Arne Strand, har jeg minst 30 år igjen, og det gleder jeg meg til, sier Lysholm og legger til:

– Dette er ikke min pris alene, men en anerkjennelse av den enorme jobben som har vært lagt ned av både eier og ansatte i Dagsavisen. Jeg tror andre i mediebransjen ser at Dagsavisen-gjengen sammen kjemper godt både for mediemangfold og de daglige nyhetene. Forhåpentlig er leserne fornøyde med jobben vi gjør, sier han.

Les også:

Har våget å satse på papir

Stiftelsen Dagsavisen, med leder Arne Strand, mener Lysholm har brakt avisen inn i en offensiv posisjon med utgivelser i Oslo, Moss, Drammen og Stavanger.

– Som publisher for Dagsavisen har han brakt avisen inn i en tid der de fleste mediehus har kastet seg på den digitale bølgen og nesten glemt papirutgavene. Eirik har våget å gå motstrøms og satset på papir. Så langt har det vært vellykket. Konseptet med at Dagsavisen leverer nasjonalt og internasjonalt stoff mens det lokale stoffet produseres på utgiverstedet, er åpenbart liv laga, sier Strand

Styreleder i Dagsavisen og Rogalands Avis, Per Magne Tveiten, er også svært imponert over avismannen.

– Jeg er svært imponert over den kunnskapen Eirik har om utviklingen i mediebransjen, og ikke minst hans evne til å omsette kunnskap til handling. Prisen som årets redaktør er vel fortjent, sier han.

Leses av 116.000 hver dag

Dagsavisen-familien kan slå fast at den nå har 116.000 lesere på papir hver dag, ifølge lesetallene som ble offentliggjort i begynnelsen av måneden.

Leder Bente Rognan Gravklev i redaksjonsklubben merker at Lysholms offensive satsing er blitt lagt godt merke til av kolleger i andre medier.

– Når andre kutter og nedbemanner i et blodig marked, og undersøker inntjeningsmuligheter som kan gå utover den journalistiske integriteten, så satses det i Dagsavisen på noe som er svært positivt. Den satsingen virker motiverende på våre medlemmer, og vi vet alle at den ikke hadde vært mulig uten innsatsen til Eirik. Vi er stolte over å ha en redaktør som tør å satse og som er så aktiv. Vi håper vi får beholde ham og et godt samarbeid i årene framover også.

Les Eirik Hoff Lysholms kommentarer om mediemangfold her:

Mer fra Dagsavisen