Kultur

Dagsavisen blir eget aviskonsern

Det nye aviskonsernet skal hete Mediehuset Dagsavisen og skal arbeide for å kjøpe og drifte nummer to-aviser med Dagsavisens stoffproduksjon som stamme.

Det nye mediehuset vil søke en posisjon som et aviskonsern for nummer to-aviser og nettsteder med sosialdemokratisk profil.

Det betyr samtidig at Dagsavisen ikke lenger vil være en del av Mentor Medier, men de vil fortsatt eie majoriteten i aviskonsernet. Sjefredaktør i Dagsavisen Eirik Hoff Lysholm og adm.dir. i Rogalands Avis vil bli administrerende direktør i det som blir Norges ferskeste aviskonsern. Lysholm mener opprettelsen av Dagsavisen som eget aviskonsern vil være en svært offensiv satsing på mediemangfold i Norges største byer.

- Vi opplever at konseptet er blitt godt mottatt og har høy demokratisk verdi. Målet er at vi på sikt skal bli mindre avhengige av pressestøtte enn vi er i dag, uttaler Eirik Hoff Lysholm, administrerende direktør og sjefredaktør i Dagsavisen og adm.dir. i Rogalands Avis.

Søker etter partnere

Lysholm legger ikke skjul på at Mediehuset Dagsavisen kommer til å søke allianser med partnere som kan styrke modellen ytterligere.

- Vi snakker gjerne med andre nummer to-aviser om samdrift. Vi har spesielt behov for å styrke oss på annonsesiden om vi skal lykkes med å gjøre oss mer uavhengige av offentlig støtte, forklarer Lysholm.

- Den norske mediebransjen er i dyp krise. Hvordan er det å satse nå?

- Det er veldig tøffe tider i mediebransjen, men vi har klart å berge Dagsavisen på kort sikt. Nå går vi inn i en ny fase, der vi forsøker å berge journalistikken vår på lang sikt. Det blir fort demokratisk underskudd hvis journalistisk konkurranse forsvinner fra Norges største byer. Det hadde nok vært lettere å få dette til for ti-femten år siden. Men modellen er god, og har berget journalistiske arbeidsplasser og mediemangfold i andre land , sier Lysholm.

I styremøtet i går ble det klart at konsernsjef Helge Simonnes går av for å konsentrere seg om oppgaven som sjefredaktør og administrerende direktør i avisen Vårt Land.

-  Jeg er utrolig takknemlig for den jobben Mentor Medier har gjort for å berge både Dagsavisen og Rogalands Avis. Vi har vært gjennom en enorm økonomisk snuoperasjon de siste årene. Det hadde ikke vært mulig uten en offensiv eier og konsernsjef Helge Simonnes’ tro på at vi kunne oppnå noe som mange i mediebransjen ikke trodde var mulig, forklarer Eirik Hoff Lysholm, sier Lysholm.

Offensiv satsing

Styreleder i Stiftelsen Dagsavisen, Arne Strand, mener etableringen av nytt mediehus er en logisk følge av avisens nye satsing med å drifte flere nummer to-aviser.

- Med reetableringen av Fremtiden i Drammen og Moss Dagblad, drift av Rogalands Avis og planene om å få liv i nedlagte Arbeider-Avisa i Trondheim, har Dagsavisen fått solid fotfeste i viktige norske byer. Avisenes solid forankring i en sosialdemokratisk tradisjon er forsøk på å gjenskape A-pressen i miniatyr. Dette er den største og mest offensiven satsingen i Dagsavisens historie. Det vil øke mediemangfoldet og gi viktige impulser til den demokratiske debatten. Slik sett lever dette opp til det ideelle målet med pressestøtten, sier Arne Strand, styreleder i Stiftelsen Dagsavisen.

Les hele Eirik Hoff Lysholms pressemelding her.

Mer fra Dagsavisen