Her er hun i «Utøya 22. juli», Erik Poppes film som nå er tatt ut til Berlin-festivalen: Andrea Berntzen (19) fra Oslo spiller hovedrollen.

Andrea (19) er Utøya-ansiktet

Her er de første bildene fra Erik Poppes film om Utøya-terroren. Andrea Berntzen (19) er filmens ansikt mot verden.

 

Tirsdag denne uka ble det klart at Erik Poppes «Utøya 22. juli» er tatt ut til hovedkonkurransen i Berlin-festivalen. Nå har Berlin-festivalen offentliggjort de første stillbildene fra filmen. De viser hovedrolleinnehaver Andrea Berntzen (19) fra Oslo. Filmplakaten ble onsdag offentliggjort på norsk filmbransjes nettsted Filmweb, og er et nærbilde av ansiktet til Andrea Berntzen. Samtidig bekrefter filmens internasjonale presseagenter International Rescue at Andrea Berntzen kommer til Berlin for å møte pressen sammen med regissør Erik Poppe.

Les også: – Poppe har vist Utøya respekt

Skolerevy

De bærende rollene i filmen er hovedsakelig besatt av ungdommer uten tidligere filmerfaring. Andrea Berntzen spiller filmens hovedperson, 19-åringen Kaia. Rollen er Berntzens filmdebut. Hun går nå på Romerike Folkehøgskole, som er kjent for sitt teatermiljø, og har de siste to årene gjort seg bemerket i skolerevyen på Elvebakken videregående. I 2017 ble hun kåret til «årets kvinnelige skuespiller» i Revykavalkadens oppsummering av skolerevyene i Oslo. «Ingen kan få publikum til å veksle mellom latter og gråt på lik linje som Berntzen. Hun ble nominert i samme kategori i fjor også, og det er ikke uten grunn. Berntzen sjonglerer lett mellom svært ulike roller og er en gjennomgod og profesjonell skuespiller», het det i Aftenpostens presentasjon av de nominerte.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Verdenspremiere

«Utøya 22. juli» får verdenspremiere under filmfestivalen i Berlin mandag 19. november klokken 18. Tidligere samme dag er det første norske pressevisning av filmen. Berntzen representerte skuespillerne i filmen under Norsk Filminstitutts lansering av årets norske filmer på Filmens hus i januar. Hun deltok på audition uten å vite at det gjaldt en film om Utøya. Det fikk hun vite først på tredje auditionrunde, fortalte hun under NFI-presentasjonen.

Saken fortsetter under bildet.

plakat

Plakaten til «Utøya 22. juli», med nærbilde av Andrea Berntzen.

En 72 minutters scene

Filmen åpner med dokumentarbilder fra bombeangrepet i Oslo, før den går over til en rekonstruksjon av hendelsene på Utøya, ifølge synopsiset som er lagt ut på Berlin-festivalens nettsider: Hovedpersonen Kaja krangler med søsteren, og går derfor alene til en grillfest på Utøya, der hun hører de første skuddene. De neste 72 minuttene av filmen er en lang takning av Kaia som leter desperat etter søsteren.

Les også: Film om Utøya-terroren til Berlin

Karakterene i filmen er fiktive, men er satt sammen av historiene til en rekke Utøya-overlevende som har vært dybdeintervjuet til filmen. Manus er skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. «Filmen er et ærlig forsøk på å fortelle ofrenes historie. Kunstnerisk bearbeidelse av et av våre største nasjonale traumer er viktig og riktig», uttalte manusforfatterne tidligere denne uka, da filmen ble tatt ut til Berlin.

Filmen er tatt ut til hovedkonkurransen under Berlin-festivalen, som betyr at den er en av 19 internasjonale spillefilmer som kjemper om Gullbjørnen for beste film, mens Andrea Berntzen er med i konkurransen om Sølvbjørnen beste skuespiller.

Andrea Berntzen svarer på henvendelse fra Dagsavisen med å vise til filmens pressekontakt.

Les også: – 22. juli-filmene er nødvendige