Kultur

Vakker hyllest til Anne Grete Preus i TV-konsert med KORK

Kringkastingsorkestret minnes Anne Grete Preus med TV-konsert i beste sendetid fredagskvelden. Tuva Syvertsen presenterer en mindre kjent del av hennes Jens Bjørneboe-repertoar.

Dagsavisen anmelder

---

5

TV-konsert

KORK hyller Anne Grete Preus

NRK

---

Anne Grete Preus døde 25. september 2019, 62 år gammel. Tre år etter hylles hun med en egen TV-konsert, med Kringkastingsorkesteret ledet av Christian Eggen, og fire sangere. I aller beste sendetid for dem som liker å se TV «direkte» på fredagskvelden, tida mellom «Norge rundt» og «Nytt på nytt», som ellers fylles med mer lødig lek og moro for barn i alle aldre. Dette er derimot voksen musikk.

Anne Grete Preus gjorde selv en konsert med KORK på Rockefeller i 2004, som gjerne kunne vært tilgjengelig igjen. Mange av sangene hennes egner seg godt for store sammenhenger, noe vi fort blir minnet om her. Konserten begynner med Ingrid Olava som synger «Fryd», i et lekent og, eh, frydefullt KORK-arrangement av Helge Sunde. Hun setter seg ved flygelet og fortsetter alene med «Fylt av min kjærlighet», Preus’ gjendiktning av Bob Dylans «To Make You Feel My Love».

Anne Grete Preus spilte også selv med Kringkastingsorkesteret, her på Rockefeller i 2004.

Anne Grete Preus var en allsidig artist, noe som kommer godt fram på denne konserten. Den fortsetter med teatermusikken til Jens Bjørneboes «Til lykke med dagen». Denne skrev hun sammen med Halldor Krogh, som en gang var gitarist med Preus i Veslefrikk. Nå er han musikkprodusent i NRK, også for denne konserten, og har arrangert hele denne sekvensen.

Tuva Syvertsen framfører disse fire sangene med ganske forskjellige uttrykk. Fra den barnlig vakre «Dukkens sang» til den dramatiske «Blomster for Genet», den beiskt sarkastiske «Respekt for loven» og til slutt «Ungdommens råskap», en tekst som dessverre trenger seg på med evig aktualitet. Dette er mindre kjente deler fra Preus’ sangbok, som hun ikke tok med da hun ga ut Bjørneboe-albumet «Fullmåne» kort etter i 1986.

Her står de fram med stor styrke. Tuva Syvertsen overbeviser igjen, som en av de fineste tolkerne av andres sanger. «Til lykke med dagen» er tilgjengelig i NRKs nettspiller som radioteater, slik at det fortsatt går an å høre Preus synge disse selv.

Da Ole Paus forsøkte å avslutte sin platekarriere med trippelalbumet «Avslutningen» var en av platene viet andre tolkninger av hans nye sanger. Her framførte Anne Grete Preus «Bror», en tekst Paus begynte å skrive på da Jens Bjørneboe døde, men ikke klarte å gjøre ferdig. Da Anne Grete Preus sa ja til å synge fullførte han den, og her kommer den også omsider med komponisten selv, i et arrangement av Lars Erik Gudim.

Fay Wildhagen med stemingsmettet hyllest til Anne Grete Preus, med KORK og gitaristen Tommy Kristiansen.

Fay Wildhagen får ta konserten mot slutten med en følelsesladet «Ro meg over» (arr: Helge Sunde). Til slutt er det storslåtte «Det snør» (arr: Erlend Skomsvoll) som sørger for en stemningsfull slutt. Men hva slags stemning? I dagens klima hører jeg den som en elegi over snøen som ikke kommer, når hele himmelen ikke lenger faller ned som den pleide. Uansett er den nydelig sunget av Wildhagen, som tilhører en ny generasjon sangere og låtskrivere, men som likevel rakk å bli en nær venn av konsertens hovedperson. Den eneste innvendingen jeg kan finne til denne konserten er at den kunne vært mye lenger.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen