Kultur

Ane Brun kommer nærmere

Ane Brun gir endelig ut et album der hun synger på norsk. Hennes egne sanger er oversatt fra engelsk, men med dette blir de som nye.

Dagsavisen anmelder

---

6

Ane Brun

Nærmere

Balloon Ranger

---

Ane Brun en av de norske artistene som virkelig har klart å gjøre det stort i utlandet, noe som har gjort det både naturlig og nødvendig å synge på engelsk. Når hun kaller sitt første album med norske tekster for «Nærmere» setter hun ord på det viktigste med å synge på norsk i Norge: Artistene kommer virkelig nærmere når de henvender seg til sitt publikum på deres eget språk. Utlendingene får bare ha det så godt så lenge.

Tittelsangen «Nærmere» er en ganske trofast oversettelse av den trøstende, oppbyggende «Closer» fra 2020, om å reise seg etter motgang. Utgangspunktet for albumet er teaterstykket «Virvelvind» på Teatret Vårt i Molde i 2021. Dette var basert på sangene til Ane Brun, som hun da oversatte fra engelsk til norsk, til moldedialekt for å være helt presis. For det meste tett opp til det opprinnelige innholdet i originalversjonene. Hun var ikke med i forestillingen, men fikk lyst til å framføre dem selv også.

Sangen som heter «Virvelvind» ble opprinnelig laget for TV-aksjonen for Amnesty i 2012. En av to her som ble skrevet på norsk i første omgang. «Du gråte så store tåra» var hennes første i 2011, den har vært en av hennes mest spilte siden, og kommer igjen her. Begge disse passer helt fint inn. Åtte av de andre 12 sporene er kommet ut som singler på forhånd. Det er en ekstra god opplevelse å høre alle disse samlet. Albumet har en sterk helhet, selv om sangene opprinnelig er laget gjennom et helt tiår.

De fleste innslagene er stillferdige viser. Noen har nye vokalopptak på de opprinnelige sporene, andre er laget helt på nytt. «I stormens øye», som åpner albumet, er «Dirty Windshield» fra 2011, med bare et forsiktig piano i bakgrunnen. Et av høydepunktene er mer sjelden å høre: «Våge å elske», egentlig «Daring To Love» som ble laget til filmen «Tusen ganger god natt» av Erik Poppe, bare utgitt på albumet «Rarities», men en melodi som har sin plass blant hennes aller ypperste.

I en dokumentarfilm om innspillingen forteller Ane Brun om hvordan «Honey», hennes kjærlighetserklæring til seg selv om tenåring, ble til «Lille venn». «Honey» er et velkjent begrep fra poplyrikken, men «honning» høres ikke like naturlig på norsk. Ikke et ord det er vanlig å bruke om personer i det hele tatt, men som helt naturlig blir til «Lille venn» når hun snakker til et barn – seg selv i denne sammenhengen. Den er basert på et gammelt lydbåndopptak av stemmen hennes fra den gangen. Da snakket hun naturlig nok på norsk, og sangen får nå en sterkere tilknytning til utgangspunktet.

Tekstene som handler om personlige savn blir naturlig nok ekstra følsomme. «Ta tak i me» er «Take Hold Of Me», som hun laget etter at faren døde, også det sporet som med sine trance-takter går lengst utenom den dempede stemningen på mesteparten av albumet. «Vi møttes i en soloppgang» er «Song For Thrill And Tom», en rørende fortelling om et kjærestepar hun kjente, der den ene døde altfor tidlig. På norsk framføres den i første person, og blir så inntrengende at det nesten ikke er til å bære.

Å spille inn gamle sanger om igjen blir ofte ikke regnet med når de beste platene skal kåres. Nå er to av høstens fineste nettopp slike album. Daniel Kvammen spilte inn sine i nedstrippet, akustisk drakt på «Absolutt klining». Ane Brun beholder mer av det musikalske utgangspunktet, men har altså oversatt innholdet, og gjort det nytt på den måten.

Den eneste sangen jeg umiddelbart savner er «Crumbs», som er en av de aller beste som er laget av noen de siste årene, uansett språk. Kanskje en annen gang? Dette er et påfunn hun godt kan komme tilbake til, og en praksis mange andre av landets engelskspråklige artister burde vurdere. Kanskje Madrugada kunne begynne med «Løft meg», med litt hjelp fra en venn?

(Vi trenger ikke å vente lenger enn til neste uke for å høre Ane Brun synge på engelsk igjen. Da slippes den vakre, harmoniske duetten «Sun, Moon, Stars» med Siv Jakobsen, fra hennes kommende album «Gardening».)

Ane Brun: Nærmere

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen