Kultur

Pop i uke 13: Noen av de beste sangene så langt i år

Ukas fineste singel kommer fra Emilie Nicolas og Daniel Herskedal. Ukas spenstigste fra noen vi aldri har hørt om før fra Askøy.


Emilie Nicolas & Daniel Herskedal

I fjor lagde tubaisten Daniel Herskedal bestillingsverket «Out Of The Fog» for Jazzfest i Trondheim, og fikk med Emilie Nicolas til å skrive tekster og synge dem. Et album av dette er på vei. I mellomtiden kommer den nydelige singelen «Out Here», med et folksangaktig utgangspunkt, med Eivind Aarset på gitar og Andreas Helge Norbakken på trommer. Begrepene «stemningsfullt» og «atmosfærisk» blir fattige i denne sammenhengen.

Daniel Herskedal lager musikk i det store spennet mellom jazz og åpen klasse, og fikk Spellemannprisen som beste komponist i 2020. Han har gitt ut flere flotte album med tubaen som grunnfjell, og har blitt en favoritt her i avisa med album som «Harbour» og «Call For Winter». Akkurat nå meldes det også at «Harbour» er nominert til Deutscher Jazz Preiz for årets instrumentalplate i internasjonal klasse. Klasse er det i alle fall.


Jonathan Floo & Namsfogden

Jonathan Floo og Namsfogden, eller Siv Torin Knudsen Petersen og Ingvild Garford Bennett om du vil.

Hva mener du med at du aldri har hørt om Jonathan Floo & Namsfogden? Hadde det ikke vært for en anbefaling fra min gamle kollega Erik Valebrokk og hans blogg «Mitt liv som Erik» hadde ikke jeg gjort det heller. Dette er et sånt Sterk Naken & Biltyvene-navn, og jammen er ikke «Fett hår» en frekk og freidig sommersang på kanten av det anstendige, på samme måte som «Sommerlykke» var en gang i tida. Et helt annet lydbilde her riktignok, et mer hedonistisk dub-Manu Chao-Fjorden Baby-landskap, der alt gynger mens det høres ut som livet likevel er en fest. Sommeren er reddet, på en måte. Og etterpå kommer det visst et album.

Hvem er de? «Siv Torin Knudsen Petersen og Ingvild Garford Bennett heter vi sånn ellers. Vi henger ut og snakker om å lage musikk, og så lager vi det vi har snakket om. Askøy, é stedet, i skogbrynet. Kanskje lukter vi litt på mosen og på nåkken strå før vi krafser på gulvteppet og hokker opp instrumentene. Vi lager, spiller, filmer og spiller inn sjøl. Ja, vi elsker fisk», sier de selv. En herlig opplevelse er det når noe så heftig bare kommer helt ut av det blå.

Rune Walle og Gunn Alstadhaug får fram den gamle følelsen av countryrock på sitt beste.

Rune Walle & Gunn Alstadhaug

Fra samme plateselskap, Apollon i Bergen, kommer en helt annerledes god opplevelse. Rune Walle er en av legendene i norsk pophistorie, fra starten i Oriental Sunshine for 52 år siden, videre til Hole in The Wall, Saft og Flying Norwegians, og nå med et helt nytt album sammen med sin ektefelle, Gunn Alstadhaug. «Byrdie’s Dream» heter det. Er det oppkalt etter The Byrds? Det høres sånn ut på åpningslåten «Hey Byrdie». Walle har også fartstid fra det amerikanske bandet Ozark Mountain Daredevils, og er en av dem med størst americana-kompetanse i hele Norge. Albumet går gjennom mange faser av denne delen av musikkhistorien, og er et funn for alle som setter pris på harmoniske og velspilte gode sanger.


Lady Friend

Anne Mette Hårdnes gir ut sine egne sanger under navnet Lady Friend, men også plater med andre på selskapet Mother Likes It.

Anne Mette Hårdnes er en sentral person i det norske americana-og-litt-bortenfor-miljøet. Hun spiller i gruppene Sweetheart og Label, men kommer nå også som hovedperson, under navnet Lady Friend. Er hun oppkalt etter den gamle sangen til The Byrds? Singelen «Friendship On Paper» høres i alle fall ut som en annen slags amerikansk vestkystpop, blandet ut med den mest solfylte delen av oslorocken fra 90-tallet.

Sangen er spilt inn i samarbeid med brødrene Mats Engen (Euroboys) og Christer Engen (Turboneger og Bigbang) på henholdsvis bass og trommer. Gitarsoloen kommer fra Trond Mjøen (Euroboys), Magnus Jacobsen fra Label er med på mer gitar og kor. Anne Mette Hårdnes driver også plateselskapet Mother Likes It Records, som samtidig gir ut fine nye singler med Unnveig Aas og Vilde Bye, som forsmak på større utgivelser snart.

Fjording-prisen

Mens vi venter på Spellemannprisen deles de nye utmerkelsene for americana-musikk ut i Halden i helga. Fjording heter prisen, og kommer i seks klasser. Sjangeren er blitt en av de mest aktive i norsk musikk, og som om ikke det var nok omfatter utdelingen både utgivelser fra 2020 og 2021, siden dette er første gang. De nominerte til beste album er Malin Pettersen med «Wildhorse», Hege Brynhildsen med «Blue Birds Black Knights», Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars med «Streams of Conciousness» og Johan Berggren med «En hytte foran låven ».

Åge og D.D.E.

Ukas «billettsalget starter i dag»: 26. november kommer det de kaller «Sirkus D.D.E.» til Oslo Spektrum. Dette er gruppas 30-årsjubileum. Tilsvarende konsert i Trondheim forrige helg satte visst byen på en slags ende. Konserten skal gi et tilbakeblikk på hele karrieren til gruppa fra Namsos. Det kan også hende de kommer til å framføre «Vinsjan på kaia», som på våre Nye Takter-sider ble kåret til Norges nye nasjonalsang i 2014. Samtidig er det annonsert at Åge Aleksandersen og Sambandet gjør tre konserter på rad på Rockefeller i høst, 8., 9., og 10. september. Trønderrocken lever og leverer!

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: