Kultur

Oslo tente lysene for Ukraina – se bildene her

Operaen og Nationaltheatret var blant kulturbyggene som lyste opp i gult og blått onsdag kveld. Se bildene her.

Onsdag etter mørkets frambrudd lyste flere av de store kulturinstitusjonene i Oslo opp i det ukrainske flaggets farger, i blått og gult. Aksjonen som finner sted flere kvelder denne uka er initiert av Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO), som organiserer de offentlig støttede teatrene, scenene og orkestrene i Norge.

Det skjer samtidig med at organisasjonen og deres medlemmer landet over har vedtatt et sett prinsipielle kjøreregler for kulturboikott av Russland som følge av invasjonen i Ukraina. De som besøkte Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Operaen onsdag kveld 2. mars ble møtt av solidaritetsmarkeringene i form av lyssatte bygninger.

Munch for Ukraina

Også Munchmuseet og Rådhuset, som ikke er blant NTOs medlemmer, markerte solidaritet gjennom lyssetting denne kvelden. Nye Munch i Bjørvika skiftet farge på logoen. Rådhuset lyste opp tårnene slik de også gjorde ved krigsutbruddet før helgen, da de og Holmenkollbakken markerte situasjonen med lysende fasader.

Norske musikk- og scenekunstinstitusjoner, som Nationaltheatret, lyssetter sine bygninger i Ukrainas farger i solidaritet med landet denne uka.

På sin egen nettside skriver NTO: «Vi står solidariske med befolkningen i det invaderte Ukraina og kjenner særlig uro for våre kollegaer der og i Russland. De modige stemmene som har reist seg mot krigen trenger nå vår uforbeholdne støtte».

– Som representanter for norske kulturinstitusjoner og viktige demokratiske fellesarenaer reagerer de norske musikk- og scenekunstinstitusjonene og NTO med forferdelse på Vladimir Putins brudd på Ukrainas rettigheter som selvstendig land, skriver NTO videre. Også de programmerende scenene, som Black Box og Dansens Hus i Oslo for å nevne to av dem, er blant NTOs i alt 51 medlemmer.

Vern om demokratiet

Flere norske teatre og orkestre har lange tradisjoner for å arbeide med russisk kunst og russiske kunstnere. Nå anbefaler NTO at produksjoner og arrangementer som har finansielle eller kunstneriske bånd til det russiske regimet avlyses eller legges på is inntil videre. NTO understreker at: «Kunst og kulturinstitusjoner i Norge er internasjonale virksomheter med ansatte fra mange nasjoner. Som arbeidsgiver skal vi ivareta alle våre medarbeidere og bidra til et godt og trygt arbeidsmiljø for alle».

Lyssettingen som organisert markering er også planlagt torsdag 3. mars.

– Med denne markeringen ønsker vi å vise vi vår samlede solidaritet og minne om hvor viktig det er å verne om demokratiet. Vår støtte videreføres i samarbeid med europeiske søsterorganisasjoner.

Se flere bilder fra solidaritetsmarkeringen for Ukraina:

norske musikk- og scenekunstinstitusjoner lyssette sine bygninger i Ukrainas farger i solidaritet med landet
Norske musikk- og scenekunstinstitusjoner, som Nationaltheatret, lyssetter sine bygninger i Ukrainas farger i solidaritet med landet denne uka.
Rådhuset
Norske musikk- og scenekunstinstitusjoner, som Nationaltheatret, lyssetter sine bygninger i Ukrainas farger i solidaritet med landet denne uka.
Operaen
Det Norske Teatret
Det Norske Teatret
Nationaltheatret
Munch
Black Box


Mer fra Dagsavisen