Kultur

Dette er kjørereglene for kulturboikott av Russland

Alt samarbeid av kunstnerisk og finansiell karakter med det russiske regimet anbefales avviklet, fastslår Norsk Teater- og Orkesterforening etter et prinsippvedtak om kulturboikott av Russland.

Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO) har vedtatt et sett felles retningslinjer for hvordan musikk- og scenekunstinstitusjonene kan forholde seg til russiske kunstinstitusjoner- og utøvere. NTO er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for offentlig støttede virksomheter innen musikk og scenekunst i Norge, og blant de 51 medlemmene er de store orkestrene og institusjoner som Den Norske Opera & Ballett, Nationaltheatret, Den Nationale Scene og Det Norske Teatret, men også programmerende scener som Dansens Hus og Black Box teater.

NTO og deres medlemmer slår fast at de «ikke ønsker å gi det russiske regimet anledning til å bruke kunst- og kultur til å legitimere deres ulovlige handlinger».

Nationaltheatret

Hva skal avlyses?

«Norske teatre og orkestre fordømmer Russlands invasjon av Ukraina og holder det russiske lederskapet ansvarlig for bruddet på grunnleggende folkerett og de menneskelige lidelser som deres handlinger forårsaker», skriver NTO i pressemeldingen i forbindelse med onsdagens vedtak av seks prinsipielle punkter som utgjør kjørereglene for hvordan de ulike institusjonene skal håndtere planlagte eller pågående kultursamarbeid med det russiske regimet.

Direktør i NTO, Morten Gjelten.

– Vi er også opptatt av å ta vare på de ansatte ved institusjonene – det er både russere og ukrainere som jobber i Norge. Det er viktig å oppføre seg ordentlig mot mennesker, sa direktør i NTO Morten Gjelten til Dagsavisen i forkant av styremøtet denne uka.

Han pekte da også på kompleksiteten i spørsmålet rundt boikott: – Noen tilfeller er enkle. Store, offisielle, regimestøttede prosjekter fra Russland kan lett avlyses. Men så har man hele regnbuen av situasjoner, helt ned til russiske enkeltkunstnere som jobber med små soloprosjekter, kanskje regimekritiske sådanne. Skal de også avlyses?

Trygt arbeidsmiljø

I det vedtatte prinsippdokumentet heter det nå at: «Kunst og kulturinstitusjoner i Norge er internasjonale virksomheter med ansatte fra mange nasjoner. Som arbeidsgiver skal vi ivareta alle våre medarbeidere og bidra til et godt og trygt arbeidsmiljø for alle».

De seks punktene med prinsipper er ment som en anbefaling til NTOs medlemmer, og blant annet slår NTO og medlemmene deres fast at det ikke tas til orde for «boikott av enkeltkunstnere som livnærer seg av sitt kunstneriske virke uavhengig av den russiske stat, så lenge utøveren ikke aktivt representerer Russland eller russiske interesser». Videre anbefales heller ikke boikott av den store kulturarven av verker skapt i eller rundt Russland, være seg musikk, scenekunst, litteratur, billedkunst etc., men det anbefales at slike verker som oppføres eller spilles bør adresseres i kommunikasjon med publikum. Med andre ord gjennom seminarer, paneldebatter, podkaster og annet som belyser de enkelte verkene i sammenheng med den pågående situasjonen i Russland og Ukraina.

Operaen gjennomfører

Flere konsert- og sceneinstitusjoner har allerede før NTOs styremøte valgt å avlyse eller utsette planlagte arrangementer, både sceneoppsetninger og konserter. I Kristiansund valgte Kilden tidligere i uken å avlyse blant annet en oppsetning av «Svanesjøen», der St. Petersburg Ballet Theatre skulle opptre 18. og 19. mai.

Kilden

– Bruddene på folkeretten vi ser i Ukraina er svært alvorlige. Det er viktig at vi alle gir et tydelig signal om uretten som nå blir begått i Europa, enten det er snakk om nasjoner, store internasjonale selskaper, et kunsthus på Sørlandet eller enkeltmennesker, sa administrerende direktør Harald Furre i pressemeldingen fra Kilden.

På Operaen i Oslo er to store balletter basert på russiske verker planlagt i nærmeste framtid. Det dreier seg om «La Bayadère», opprinnelig fra 1877, og «Onegin», basert på Aleksandr Pusjkins roman «Eugen Onegin» med musikk av Tsjajkovskij. Førstnevnte er fra før også omdiskutert på grunn av dens stereotype framstilling av orientalske og indisk-inspirerte stereotypier. Begge ballettene får ifølge kommunikasjonsrådgiver ved Operaen Vilde Alette Monrad-Krohn premiere som planlagt, da NTOs prinsippvedtak anbefaler at verker som inngår i den russiske kulturarven ikke boikottes, med mindre arrangementene er økonomisk knyttet opp til russiske interesser.

Operaen og Nasjonalballetten vil imidlertid skape og legge til rette for samtale, debatt og andre arrangementer rundt disse oppsetningene som belyser den historiske konteksten verkene står i og den situasjonen som har oppstått etter at Russland angrep Ukraina.

---

Dette er prinsippene som NTO anbefaler for kulturboikott av Russland:

1. Et fritt kunst- og kulturliv er sammen med fri presse og frie valg grunnstener i demokratiet.

2. Ved bruk av boikott (kansellering, utestengelse) skal vi alltid vurdere om boikotten rammer Russlands regime, dvs. de som er ansvarlige for brudd på folkeretten og som står bak invasjonen av en fri og uavhengig nasjon.

3. Alt samarbeid, både av kunstnerisk og finansiell karakter, med statsfinansierte russiske kunst- og kulturinstitusjoner fryses eller avvikles. Vi ønsker ikke å gi det russiske regimet anledning til å bruke kunst- og kultur til å legitimere deres ulovlige handlinger.

4. Vi tar ikke til ordet for boikott av enkeltkunstnere som livnærer seg av sitt kunstneriske virke uavhengig av den russiske stat, så lenge utøveren ikke aktivt representerer Russland eller russiske interesser.

5. Kunst- og kulturfeltet forvalter en stor kanon av historiske verker skapt i eller rundt Russland, være seg musikk, scenekunst, litteratur, billedkunst etc. Vi anbefaler ikke boikott av denne kulturarven, på samme måte som vi heller ikke boikotter andre historiske verk skapt av kunstnere som har levd i andre land i en annen tid. Vi anbefaler likevel at nåtidens situasjon i Russland og Ukraina bør adresseres i kommunikasjon med publikum.

6. Vi uttrykker vår støtte til de russiske kunstnere og ledere av kulturinstitusjoner som våger å vise sin avsky og tar avstand til Putin-regimets overgrep på Ukraina.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen





Mer fra Dagsavisen