Kultur

Utelivsaktør etter nye tiltak: – Det er ikke snakk om at vi kan tolerere dette mer

– Vi jobber på spreng her, hele gjengen. Vi er frustrerte, forbanna og lei oss, sier daglig leder for Parkteatret til Dagsavisen etter regjeringens nye koronatiltak.

Dan-Michael Danino. Daglig leder på Parkteatret scene og bar på Grünerløkka, om formiddagen 12. mars 2020, like før Norge stengte

Det er en opprørt Dan-Michael Danino, daglig leder for Parkteatret, som ringer Dagsavisen torsdag kveld. Torsdag innførte regjeringen en rekke nye tiltak, som nok en gang rammer næringslivet og kulturbransjen. Tiltakene er innført i Oslo-området etter utbrudd av omikronvarianten.

Blant de nye tiltakene som trer i kraft i Oslo og omegn fra midnatt 2. desember, er påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for smittesporing, krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling, samt et krav om at alle gjestene har sitteplasser.

Dette kom som julekvelden på kjerringa

—  Dan-Michael Danino

– Jeg må si at jeg ble overraska over at det ble såpass drastiske tiltak innført på så kort varsel. Det er ekstremt vanskelig å snu seg rundt. Vi har fem utsolgte show denne helgen som vi ikke aner hvordan vi skal løse, sier Danino til Dagsavisen.

Dalende billettsalg

Danino opplever at Parkteatret og flere andre kulturaktører faller mellom flere stoler.

– Vi har en begrensa arealkapasitet. Det er mye med våre lokaler som gjør det vanskelig å dele inn i sittende kohorter. Dette kom som julekvelden på kjerringa, på et vis.

Han forstår at folk er bekymra, og forteller at billettsalget begynte å dale for to uker siden, i takt med medias overskrifter. Han forstår også at myndighetene har ansvar for andre enn kun kulturbransjen, men opplever at de nok en gang står i limbo.

– Det er ikke nedstengt, vi har mulighet til å holde delvis åpent, men vi har noen heftige løpende kostnader med alt det innebærer å gjennomføre arrangementer, ha ansatte på vakt og drive en konsertscene midt i Oslo, sier Danino, som uttrykker stor bekymring for å måtte sende ansatte tilbake til NAV-systemet for tredje gang.

– Det er ikke snakk om at vi kan tolerere dette lenger. Denne gangen skal vi bli kompensert krone for krone. Det må bare løses, for nå får vi nok en gang støyten, og det er ikke greit, legger han til.

Ikke krone for krone

NHO og Virke har nå bedt regjeringen gjeninnfører den nasjonale kompensasjonsordningen, skriver NTB, men Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik avviser kompensasjon krone for krone.

– Vi skal bidra til at bedrifter og arbeidsfolk kommer seg gjennom det som skjer, og at en skal ha forutsigbarhet og trygghet for at en skal stille opp. Men at det skal skje krone for krone har ikke vært tanken underveis i pandemien, sier Gjelsvik til NRK.

Fredag møter næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) partene i arbeidslivet for å diskutere situasjonen for næringslivet.Forlenger tiltak

Kulturminister Anette Trettebergstuen var raskt ute torsdag med lovnader om å forlenge støtteordninger for kultur, idrett og frivillighet utover i 2022.

– Jeg vet at dagens smittesituasjon skaper usikkerhet for mange i kultur-, frivillighets- og idrettssektoren. Derfor viderefører vi nå koronastøtteordningene fram til sommeren 2022, het det fra Trettebergstuen i en pressemelding torsdag.

Fredag har kulturministeren invitert 15 organisasjoner fra kultursektoren til møte om koronasituasjonen.

– Jeg vil deretter se på om vi må justere innretningen på ordningene i 2022, dersom det er behov for det. Vi skal fortsette å ivareta sektorene så lenge det er behov, understreket Trettebergstuen i pressemeldingen torsdag.

Lite penger igjen

– Snart er det ikke mer penger igjen i kassa. Vi kan ikke stenge samfunnet hvert halvår. Vi må lære oss å leve med dette og kompensere på en ordentlig måte når landet stenges ned, hvis ikke er det snart verken uteliv eller private kulturaktører igjen, sier Dan-Michael Danino til Dagsavisen.

Parkteatret hadde en god sommer i år, men denne uka fikk de seg altså en kalddusj rett før jul.

– Det er kritisk. Klarer vi ikke å holde folk i arbeid, så mister vi enda mer kompetanse i en bransje som allerede er skjært helt ned til beinet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen