Kultur

Alle tiders stemmeprakt

Trio Mediæval synger salmer og vuggesanger på sitt nye album, med en vakker, betryggende stemning.

Trio Mediæval

Solacium

2L

I denne spaltens populære «men er det jazz»-klasse er vokalgruppa Trio Mediæval tilbake. Svaret på spørsmålet denne gangen må nok bli, nei det er ikke mye jazz her, men det er veldig fint likevel.

Sist vi meldte om nytt fra Trio Mediæval var med «Memorabilia» for et år siden, da sammen med Mats Eilertsen Trio. Bassisten Eilertsen er med på noen spor her også, det er også saksofonisten Trygve Seim. Begge tar musikken i nye retninger der de dukker opp, men først og fremst er det stemmene til Linn Andrea Fuglseth, Anna Maria Friman og Jorunn Lovise Husan som gir albumet sin sterke identitet. Trio Mediæval har en snart 25 år lang historie med å la stemmene sine tale for seg.

«Solacium» er latinsk for å trøst, lindre og berolige. Det er en dekkende beskrivelse for innholdet på denne plata, som tar lytteren med inn i en meditativ stemning. Utenforstående påvirkninger bør stenges ute mens musikken utspiller seg.

Albumet begynner med «Sci vias domini», en komposisjon av Anders Jormin til en tekst fra 1200-tallet som ble funnet i Notre-Dame-katedralen. De fleste sangene som står på programmet denne gangen er vuggesanger og gamle salmer. Mange av salmene er hentet fra den svensktalende del av Estland. Det er mye gammel kultur i denne musikken, men ikke så mye middelaldersk, verken historisk eller overført betydning. «Solacium» er musikk vi trenger i 2021. Som for å understreke dette avsluttes albumet med to nyere vuggesanger, en hver av Sinikka Langeland og Anders Jormin.

Med ECM-albumet «Folk Songs» ble Trio Mediæval i 2008 nominert til Grammy-prisen i USA i klassen for beste framføring av kammermusikk. Det nye albumet kommer ut på plateselskapet 2L. Produsenten Morten Lindberg høster internasjonal anerkjennelse og Grammy-nominasjoner på rekke og rad for sin lydkvalitet, men skal også berømmes for en lang rekke ambisiøse produksjoner med norsk musikk litt utenfor allfarvei, enten den er klassisk, samtidsmusikk eller folkemusikk. Det kan bli spennende å se hva kombinasjonen av 2L og Trio Mediæval fører til når årets nominasjoner kommer. Uansett er «Solacium» en vinner.


Trio Mediæval: Solacium







Mer fra Dagsavisen