Kultur

Folkebevegelse i fritt spill

Marthe Lea er med på mye fint i musikklivet nå. Hennes første album som bandleder er en stor og god opplevelse.

Marthe Lea Band

Asura

Motvind

Marthe Leah dukket opp i en større offentlighet som saksofonist med Bugge Wesseltofts nye New Conception Of Jazz i 2015, og har siden vært med både her og andre steder der spennende musikk oppstår. Det er ikke så mange uker siden vi møtte henne i en trio med Thomas Strønen og Ayumi Tanaka på albumet «Bayou» på ECM. Her kommer hennes eget band, med noe helt annet igjen.

I sitt eget band utfolder Marthe Lea seg også på gitar, fløyte, piano og perkusjon. Hun var også med på et av våre favorittalbum fra i fjor med Andreas Røysum Ensemble. Fra dette ensemblet er Røysum selv på klarinett og Hans P. Kjørstad på fele med videre her. Dessuten hører vi her Egil Kalman på bass og Hans Hulbækmo på trommer. Dette er også det samme bandet som kaller seg Völvur, og som senere i sommer kommer med et album med vår gamle skotske folkefavoritt Alasdair Roberts.

Konsertene med dette bandet har ofte vært rent improviserte, men her har de gått i studio med Leas ferdigkomponerte låter. Dette tilfører fine melodiføringer til det frie spillet i mange av låtene. Begrepet «lekent» brukes ofte om musikk, men det er sjelden det passer bedre enn her. Hør bare deres uhøytidelige tralling i «Jysla jysla», som også poengterer den gode humoren i dette prosjektet.

Tradisjonene i musikken går tilbake til de søkende, spirituelle sidene av 60-tallet, men uttrykket er ellers allsidig nok. Inspirasjonen fra folkemusikken er verdensomspennende, uten at det er så lett å plassere låtene rett på kartet. Takt og tone ligger et godt stykke utenfor hovedveien, lang ute i naturen. Jeg forsøker å se for meg hvilke landskap som beskrives med lyden i tittellåten «A sura». Mulighetene er mange.

Bandet bryter ut i livlig fri jazz over en stødig groove i «Sakina», før de fortsetter med å lage noe som ligner på liflige kurrende dyrelyder. Til slutt spiller de sin kjenningsmelodi «Sneaky Sneaky», og bekrefter følelsen av sommerlig velvære.


Marthe Lea Band: Asura
Nyeste fra Dagsavisen.no: