Kultur

Bjella i storform i stort format

Stein Torleif Bjella gjorde TV-konsert med Kringkastingsorkesteret i fjor sommer. Den høres bra ut når den nå kommer på plate også.

5

Stein Torleif Bjella og KORK

Bjellasangar arrangert for messing og tre

Heime med hund

Alle konsertene med KORK i koronatida har vært lyspunkter i NRKs ofte omdiskuterte TV-dekning av musikklivet. I fjor sommer fikk Stein Torleif Bjella framføre sangene sine med 11 av orkesterets messingblåsere og treblåsere, Derav tittelen på dette albumet. Konserten ligger også i NRKs nettspiller, sammen med utallige eksempler på KORKs mange opptredener i den spesielle tida som nå forhåpentligvis snart er over. Vi får håpe det ikke legger en demper på aktivitetene.

Bjella introduserte blåserne fra KORK som Stallen Seniorkorps. Sangene hans ble ganske annerledes i denne sammenhengen, men samtidig er de selvfølgelig seg selv like. Arrangementene av Erlend Skomsvoll, Jarle Storløkken og Petter Winroth er gjort med god følelse for sangenes intensjoner. Tekstene kommer fortsatt godt til sin rett, en ubetinget fordel, selv om vi før har antydet at sangene til Bjella er så sterke at de hadde stått seg godt om han så hadde sunget på engelsk.

Det er sterkt å høre når «Ekkel fisk» utarter til frisk frijazz. Jeg kunne ønske at blåserne holdt på sånn i noen minutter til. Det er i det hele tatt en mer jazzaktiv tilnærming i mange av sangene, noe som gir dem et slags New Orleans-aktig preg. Bjella nærmer seg Tom Waits i uttrykket, og sangene tåler sammenligningen godt.

Plateomslaget til Bjella har fått en klassisk «Deutsche Grammophon»-aktig utforming, sannsynligvis med et ironisk glimt i øyet, men likevel en antydning om at dette er ambisiøst nok. 25. juni skal sangene spilles i samme format på Risør Kammermusikkfestival. En «heidersmann» verdig.

Stein Torleif Bjella: Bjellasangar Arrangert For Messing Og Tre




Mer fra Dagsavisen