Kultur

Verdens verste menneske selges i Berlin

Produsent Thomas Robsahm har to Joachim Trier-prosjekter for salg under Berlin-festivalen denne uka. Han går for premiere i Cannes med «Verdens verste menneske»,

– «Thelma» og «Louder Than Bombs» ble solgt til rundt 100 land. Vi forventer noe av det samme nå, sier produsent Thomas Robsahm i Oslo Pictures.

Denne uka pågår salgsmarkedet til filmfestivalen i Berlin, i år digitalt, siden den fysiske delen av festivalen er utsatt til juni.

På det digitale Berlin-markedet har Thomas Robsahm to prosjekter med regissør Joacim Trier, kanskje den mest internasjonalt ettertraktede av norske filmregissører. Ett for salg og ett for finansering.

Snart klar for premiere er Triers nye spillefilm «Verdens verste menneske» («The Worst Person in the World»), som avslutter Triers trilogi med Oslo-filmer, etter «Reprise» (2006) og «Oslo 31. august» (2011). Filmens internasjonale salgsagent MK2 jobber nå med internasjonalt salg av filmen under Berlin-festivalen, og har sluppet det første stillbildet fra filmen.

Hovedrollene i «Verdens verste menneske» spilles av Anders Danielsen Lie, som har gjort en rekke store filmroller etter «Reprise» og «Oslo 31. august», og Renate Reinsve. Hun filmdebuterte i «Oslo 31. august», og her får sin første hovedrolle på film, etter å ha spilt flere store teaterroller.

Avbrutt av pandemien

«Verdens verste menneske» ble spilt inn i to omganger i høst, fra august til november 2020, med avbrudd på grunn av koronapandemien. Hoveddelen av innspillingen foregikk i Oslo.

Nå er filmen i klippefasen, forteller Robsahm.


– På Berlin-markedet får distributørene se en utvidet trailer. En god del salg er gjort allerede på manusstadiet. Andre distributører velger å kjøpe filmen nå før den gjøres ferdig, noen venter og ser om den blir tatt ut til Cannes-festivalen, forteller Robsahm.

Joachim Triers amerikanske 2015-film «Louder Than Bombs» ble tatt ut til hovedkonkurransen i Cannes. «Oslo 31. august» var med i sideprogrammet Un Certain Regard i 2011. I 2018 var Joachim Trier jurypresident for Kritikeruken i Cannes.

Joachim Trier, her under filmfestivalen i Cannes 2018.

Foreløpig er årets Cannes-festival utsatt fra 11. mai til 6. juli, men det er fortsatt usikkerhet rundt hvordan og når Cannes-festivalen blir gjennomført.

– «Thelma» var en litt utypisk Joachim Trier-film. Dette er den tredje filmen i Oslo-trilogien, og det skaper automatisk enda mer interesse. Det var aldri planlagt som en trilogi i utgangspunktet, men «Verdens verste menneske» føles som en naturlig avslutning på det som startet med «Reprise», sier Robsahm.

Han håper «Verdens verste menneske» kan få norsk kinopremiere i høst.

– Det er 15 år siden «Reprise» og 10 år siden «Oslo 31. august». Derfor vil vi gjerne gjøre noe spesielt rundt datoen 31. august. Men det kommer an på omstendigheter utenfor vår kontroll, forteller produsent Robsahm.

Dette er musikk-serien

Under Berlin-festivalens samproduksjonsmarked for tv-serier skal Thomas Robsahm søke finansiering til et annet profilert prosjekt som involverer Joachim Trier. Det skapte overskrifter i internasjonal bransjepresse da planene for «This Is Music» ble offentliggjort tidligere i år, da Berlin-festivalen slapp sitt program.

Produsent Thomas Robsahm (t.v) og regissør Joachim Trier, her under utdelingen av Nordisk Råds filmpris 2016 for «Louder Than Bombs»

Serien, som skal produseres av Robsahms Oslo Pictures, har med størrelser som Wim Wenders og David Byrne, mens «Skam»-skaper Julie Amdam og Joachim Trier er med fra norsk side som regissører. Manusforfatter er Bjørn Olaf Johannesen, som tidligere har skrevet manus for bl. a Wim Wenders.

– Vi har valgt å pitche serien først på Berlin-festivalen. Vi håper å få finansiert opp serien slik at den kan settes i produksjon neste år, forteller Robsahm.

Serien skal ha en profilert regissør til hver avsluttede episode, og handle om «hvordan musikk virker på oss mennesker. Det er et overskuddsprosjekt, med glimt i øyet», sier Robsahm.

– Mange filmregissører er svært interessert i musikk, så gjennom vårt kontaktnett fikk vi med oss mange som ville være med på dette, sier Robsahm.

Vil ha flere digitale møter

Siden filmfestivalen i Berlin i år foregår digitalt, sitter Robsahm på hjemmekontoret og pitcher serieprosjektet «This is Music». Salget av spillefilmen til Joachim Trier gjøres av den franske agenten..

– Det fungerer egentlig ganske bra å gjøre pitching og møter på skjerm. Det er mer effektivt. Filmbransjen reiser altfor mye. Så dette kan vi gjøre mer av også når pandemien er over, synes Robsahm.



---

Joachim Trier (46)

Norsk filmregissør. Vakte internasjonal oppmerksomhet med debuten «Reprise» i 2006, og oppfølgeren «Oslo 31. august» (2011)

I 2015 regisserte han den engelskspråklige «Louder Than Bombs» med bl.a Isabelle Huppert, tatt ut til hovedprogrammet i Cannes.

Hans fjerde spillefilm «Thelma» (2017) fikk hele 12 Amanda-nominasjoner

Premiereklar i 2021 med ny spillefilm «Verdens verste menneske»

---





Mer fra Dagsavisen