Kultur

Eventyrlige vinteropplevelser i nord

Sledeturer, ishotell, nordlysjakt eller snøkiting – dette er bare noe av det du kan oppleve i Finnmark vinterstid.

– Det er ingen grunn til å være skuffa hvis vi må ha norgesferie i et år til, fastslår Ann-Mari Gregersen (49).

De siste ni årene har hun drevet reisebloggen alltidreiseklar.no. Hun har reist Norge rundt med både Hurtigruta, bil, bobil, fly og ferjer. Ann-Mari er opprinnelig fra Vesterålen i Nordland, men har også bodd noen år i landets nordligste fylke.

– Om vinteren kan du oppleve alt fra isfiske og hvalsafari til snøkiting, eller selvsagt se nordlyset, sier hun.

– Men du må heller ikke nødvendigvis betale for å oppleve noe i Finnmark om vinteren, da det føles som å være med i et National Geographic-program hvor enn du går!

Reiseblogger Ann-Mari Gregersen (49) har  tilbrakt mye tid i nord.
Foto: Ann-Mari Gregersen/Alltidreiseklar.no/NTB

Reiseblogger Ann-Mari Gregersen (49) har tilbrakt mye tid i nord. Foto: Ann-Mari Gregersen/Alltidreiseklar.no/NTB

– «Expect the unexpected»

Ann-Mari tror mange kvier seg for å dra nordover om vinteren på grunn av mørketida, men understreker at denne går mot slutten allerede i januar.

– Det er sant at januar kan være værhard, men når sola kommer tilbake i slutten av måneden, snakker vi om fargetid, ikke mørketid, sier hun.

Les også: Vil du hilse på hjort, lama, emu og minigris? Her kan du stresse ned med dyrene

– Naturopplevelsene vil gi deg bakoversveis! Noen jeg snakket med hadde bare ruslet en tur langs Altaelva, og sett både nordlys, elg og ørn. Du kan gjerne betale for noen opplevelser, men trenger ikke planlegge hver dag.

Reisebloggeren har allikevel flere anbefalinger til deg som liker å planlegge ferien.

Du må ikke alltid dra på safari på vidda for å se reinsdyr …
Foto: Heiko Junge/NTB

Du må ikke alltid dra på safari på vidda for å se reinsdyr … Foto: Heiko Junge/NTB

Gråt av glede

Mange drømmer nok om å sette fart over vidda i hundeslede. Ann-Mari anbefaler blant annet å sjekke ut arrangøren Trasti & Trine, der hundekjører Trine Lyrek tar deg med på en tur du sent vil glemme.

– Du kan velge mellom turer på alt fra et par timer til flere døgn. Alt er godt tilrettelagt, enten du er nybegynner eller har kjørt med hundespann før, sier Ann-Mari.

– Du er hele tida i trygge hender, så det er ingen grunn til å tro at du må være Lars Monsen for å bli med på tur. Jeg hadde noen danske venner på besøk, og de gråt av glede på denne turen!

Tilbudet inkluderer transport fra og tilbake til Alta sentrum, og du har også muligheten til å låne varme klær. Strekker turene se over flere dager, overnatter man i Jotka Fjellstue.

Mange steder i Finnmark finnes det muligheter for å kjøre med hundespann. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

Mange steder i Finnmark finnes det muligheter for å kjøre med hundespann. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

Opplev Sápmi

Og er du først i nord – ikke glem å benytte sjansen til å lære mer om samisk kultur og historie. Over hele Finnmark kan du blant annet være med på sledeturer med reinsdyr, smake tradisjonell samisk mat og høre joik og annen tradisjonell samisk musikk.

– Er du i Alta, kan du dra på reinsdyrsledetur rett ved sentrum, forteller Ann-Mari.

Sámi Siida i Alta er en utstilling av en samisk boplass, hvor du får lære om samisk kultur på nært hold. Ifølge nettsidene fungerer ett av de tre teltene som et museum, med tradisjonelle samiske klær og utstyr som både har vært, og fremdeles er i bruk.

Husk likevel at Finnmark er stort! På nettsiden samicultures.com finner du flere tips til hvor du kan dra for å oppleve samenes kultur på deres egne premisser, med reisemål både i Finnmark og lenger sør.

Les også: Spektakulære trappeturer i frisk luft (+)

Snøscootersafari

Ønsker du å oppleve Finnmark på snøscooter, finnes det flere muligheter. Starter du fra Alta, og ønsker en virkelig langtur, kan du for eksempel kjøre hele veien til Nordkapp i regi av Destinasjon 71° Nord.

Turen går over tre dager, og du kjører til sammen 260 km. På vei til Nordkapp kan du få prøvd deg på isfiske, og mat og overnatting er inkludert.

Ann-Mari anbefaler de ekstra kulturinteresserte å sjekke ut tretimers snøscootersafari hos Gargia Lodge en halvtime unna Alta. Her er det kultur og historie som står i fokus, ikke stor fart.

Merk at selv om du ikke må ha kjørt snøscooter før, må du ha førerkort klasse B for å kjøre på disse turene.

Sjeldne fugler

Ann-Mari har også en annen klar anbefaling for de naturinteresserte, nemlig fuglekikking på Hornøya utenfor Vardø.

– Folk aner ikke hvor unikt det er å komme tett på sjeldne fugler i den vakre naturen i Varanger, hvor du føler at du står ved verdens ende, sier hun.

– Fugletitting er faktisk en av verdens mest populære hobbyer, men jeg tror dette vil være en fantastisk opplevelse også for dem som ikke har det som hobby. Bare turen til Hornøya er flott i seg selv, og vel framme kan du se fugler fly inn fra øst og vest.

Les også: Norgesferie? Her er 10 spektakulære norske overnattinger (+)

For adrenalinjunkien

– De med fartslyst bør også ta turen til Varanger-halvøya, mener Ann-Mari.

– Selv foretrekker jeg å holde meg på landjorda, men ønsker du å teste ut snøkiting, kan du få kursing hos Kite Finnmark.

Kite Finnmark arrangerer både kurs for nybegynnere og viderekomne. De holder i utgangspunktet til i Vadsø, men holder også kurs andre steder i Finnmark.

Her er du sikret en spektakulær opplevelse i vakker natur, i tillegg til en god dose fart og spenning.

Dra på snøkiting-kurs på Varangerhalvøya ? også kjent som «snøkitingens Hawaii». Foto: KiteFinnmark/NTB

Dra på snøkiting-kurs på Varangerhalvøya ? også kjent som «snøkitingens Hawaii». Foto: KiteFinnmark/NTB

– Mye vi tar for gitt

Det er tydelig at én skarve avisartikkel ikke har plass til alle tipsene til Ann-Mari Gregersen, og hun oppfordrer til å lete litt på nett for å se mer av alt som finnes.

– Finnmark er større enn hele Danmark, så du skal ha god tid for å rekke alt, sier hun, og påpeker at du kan fly blant annet til Kirkenes i øst og til Alta i vest.

Hun mener man heller ikke bør være redd for å ta en bilferie der på vinteren, så lenge man har pakket godt og man er forberedt på å kunne vente litt på en kolonnekjøring i kulden.

– Det er mye i Norge vi tar for gitt, og vi kan få fantastiske opplevelser her også, avslutter hun.

Overnattingssteder i Finnmark

  • Ishotellet Sorrisniva i Alta: I Sorrisniva utenfor Alta i ligger Norges største, og verdens nordligste, ishotell. Innetemperaturen ligger mellom fire og sju minusgrader! Hotellet smelter hver vår og bygges opp på nytt hver vinter- Det har egen vigslet kirke til gudstjenester og for eksempel bryllup. De har også en restaurant med bare lokale råvarer, og badstu og utendørs boblebad der du kan være så heldig å se nordlyset.
  • Kongsfjord Gjestehus: Ligger på Veines i Berlevåg, og er et godt alternativ enten du vil se fugler eller dra på snøkitingkurs. De fargerike, gamle husene på tunet tar deg tilbake i tid, og ligger tett på havet og en fantastisk natur. Nyt stillheten, horisonten og det arktiske lyset.
  • Gargia Lodge: Fjellstua ligger 30 minutter fra Alta Lufthavn, ved den gamle postveien mellom Alta og Kautokeino. I hovedhuset finner du blant annet restaurant, møterom og peisestue, og ute er det også boblebad og badstue. Her er det også muligheter for nordlysjakt, kjøring med hundeslede eller snøscootertur.
  • Engholm Husky Design Lodge: Litt utenfor Karasjok ligger seks laftehytter. Alle hyttene er forskjellige, men materialene er hentet fra skogen og fjellet rundt. Hyttene er perfekte for et eventyr i villmarka, og på hundegården er huskyene trente og klare for langturer hvis dere vil prøve hundeslede. (På våren har du også sjansen til å være med på reinflytting!)
  • Aurora Canvas Dome: Kuppelen består av to duker med delvis gjennomsiktige vegger og tak, og er varm og komfortabel. Du har naturen rett utenfor veggen, og med litt flaks har du nordlyset rett over senga. «Hytta» ligger 15 minutter fra Alta Lufthavn, og er en del av tilbudet til Glød Explorer, som også tilbyr aktiviteter som fatbike-sykling på snøen, skiekspedisjoner og trugeturer.

Mer fra Dagsavisen