«Hva er ekte skandinavisk», spør den kvinnelige fortellerstemmen, mens en kvinne og en hund slapper av foran campingbilen, en annen kvinne fletter en blond, bunadskledd jente, og en tredje sier «grattis» til et bursdagsbarn foran en lyspyntet bløtkake. «Absolutt ingenting», svarer stemmen selv. «Alt er kopiert».
Så ramser hun opp. Demokrati er en gresk oppfinnelse, foreldrepermisjon en sveitsisk, vindmøller persisk, sykler og midtsommernattsfeiring tyske, lakris kinesisk, rugbrød og kjøttboller tyrkiske, smørbrød nederlandske, bindersen og kvinnerettighetsbevegelsen amerikansk, og wienerbrødene man på engelsk kaller «danish» er – den gjetta du – østerrikske.
Les også: Det Wuhan-lignende viruset utsletter alle. Vi kan lære mye av hva som skjer etterpå i denne boka
«Vi er ikke bedre enn våre vikingforfedre», konkluderer en mann med afrikansk utseende. Reklamen forklarer: Vi skandinaver drar ut i verden, tar med oss det beste vi finner hjem, og slik har «vi hverdagsmennesker» bygget Skandinavia. Derfor ser reklamens «vi», altså SAS, fram til å se hva de reisende henter med seg hjem neste gang. Cue SAS-logo, #flysas og #wearetravelers, the end.
Nesten umiddelbart tok det fyr i kommentarfeltet på SAS' Facebook-side, der flyselskapet publiserte den nye reklamefilmen tirsdag. Varianter av at SAS er onde og dumme, dessuten «hatefulle løgnere», «muslimelskere» og «folkeforrædere», gikk igjen, med og uten banning og sverting og trakassering av den afrikansk utseende mannen som snakker om «vi vikingen» som krydder. «Skriv heller hva verden kan lære av Skandinavia», foreslo flere, med variasjoner over «hvis vi er så grusomt dårlige, og verden så himla fantastisk, hvorfor går det ikke bedre med u-landa/muslimlanda/kommunistlanda da, hm, hm, hmmm?» Konklusjonen var nær unison: «boikott SAS!»
Teksten fortsetter under skjermdumpen fra SAS-reklamen, som viser mannen som sier «vi er ikke bedre enn våre vikingforeldre»

SAS fikk panikk. Under et døgn etter at de hadde publisert filmen, slettet de den fra Facebook-sida si. Selv om de fremdeles påsto at SAS står hundre prosent inne for filmens budskap, som er at reiser beriker og inspirerer oss. De ønsket bare ikke å bli «en plattform for andres verdier», forklarte SAS Norges pressesjef John Eckhoff til VG onsdag.
Samme dag kom nyheten om at SAS-reklamefilmen mest sannsynlig er blitt utsatt for et koordinert angrep iscenesatt av et høyrepopulistisk nettverk. Ifølge den svenske faktagranskeren Mathias Cederholm, som ble intervjuet av svenske Aftonbladet, var det såkalte «alternative» svenske nettsider som Samhällsnytt og Nyheteridag som først omtalte saken. Derfra ble den plukket opp av enda mer ekstreme høyrepopulistiske aktører, inkludert det russiske propagandabyrået Sputniks hær av proffe nettroll, som kjapt og effektivt sprer hat og løgn i sosiale medier.
SAS reagerte med å lansere det de kaller «en kortere og tydeligere» versjon av samme film onsdag. Den er 45 sekunder, originalen 2 minutter og 42 sekunder. Torsdag ble det sendt inn en bombetrussel til det danske reklamebyrået som laget filmen, politiet vet per skrivende stund ikke av hvem.
Les også: Politiet fant ingenting etter bombetrussel mot dansk reklamebyrå
Det mest interessante er imidlertid at SAS var så kjappe med å trekke tilbake den opprinnelige filmen. Flyselskapets ryggradsrefleks var ikke å støtte seg av den stolte skandinaviske tradisjonen vi kaller demokratisk ordskifte, der folk snakker sammen og diskuterer ytringer vi er uenige om. De gikk rett på sensur, et trekk oftere brukt i land og kulturer Skandinavia helst ikke vil assosieres med.
Samme strategi brukte for øvrig SAS sist de sto i en lignende storm. I 2014 publiserte flyselskapets julemagasin en artikkel som prøvde å forklare hvorfor ytre høyre er på frammarsj i Skandinavia. Den dro linjer bak i historien, fra blant andre Nasjonal Samlings og Quisling til Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti og Fremskrittspartiet, eksemplifisert ved Carl I. Hagen. Både Hagen og partifelle Per Sandberg ble rasende. Deres løsning: Sensur. Trekk magasinet tilbake, tordnet Sandberg.
SAS føyde ham. Føyde Frp. Gikk rett på sensur, også i det tilfellet. De skandinaviske verdiene ytringsfrihet og åpen dialog måtte vike. «Vi har ingen politisk agenda med dette bladet, men vi ser at her har det vært svikt i noen rutiner», uttalte daværende informasjonssjef i SAS Norge den gangen.
Ingen vet hvor nettroll hopper. Kanskje holder trollfabrikken Sputnik og gjengen ekstra øye med SAS på grunn av den fem-seks år gamle magasinsaken. Kanskje ikke. Det er i hvert fall passe ironisk at akkurat denne SAS-reklamen får så mye hat nettopp fra akkurat ytre høyre. Halvparten av tinga den hyller som vellykkede skandinaviske lån fra utlandet, er nemlig ting høyresida normalt misliker.
Teksten fortsetter under skjermdumpen fra SAS-reklamen

I SAS-reklamen viser en «avmaskulinisert» mann mild omsorg for en nyfødt baby som han til og med har knyttet på seg i et mykt bæresjal, og takker Sveits for foreldrepermisjonen. En annen, hjelmbærende og helt sikkert like «feminisert» og kaffe-latte-drikkende hipsterpappa lar jentene han tråkker rundt på i transportsykkelen sin takke Tyskland for at de fant opp sykler som nå utgjør «en bærebjelke i byene våre». De ifølge SAS-reklamen «ikonisk skandinaviske» – men opprinnelig persiske – vindmøllene symboliserer et miljøvennlig, grønt skifte; mens USA i reklamen får «takk for å ha tatt de første stegene i kvinnebevegelsen».
Pappaperm, alternativer til privatbilisme, grønn energi og feminisme, altså. Normalt ikke saker den ytre – eller for så vidt den mer moderate – høyresida kjemper hardest for. Heller tvert om.
Skulle man «ta» SAS-reklamen på noe, er det vel heller at den oppfordrer til å fly mest mulig, mens kloden er i ferd med å koke over.
Reklamekritikernes utrolig dårlige selvtillit på skandinavisk kulturs vegne er også underlig, egentlig komisk. Man trenger ikke gå så mange år på skole før man lærer at den gamle greske versjonen av demokrati er svært ulik den vi har i Norge, Sverige og Danmark, og at vår versjon er langt mer inkluderende enn gamle Hellas'. At kjøttboller lages i mange land gjør vel ingenting, når det er det skandinaviske landet Sverige som via IKEA har spredd sin versjon av retten over den ganske verden.
«Det er ikke lov å si noen ting lengre», sutrer flere av SAS-reklamens kritikere, mens de altså sier nøyaktig hva de vil. For det er jo det. Bare synd SAS ikke tør å stå for det de sier.
Lest denne?: Vil lovfeste at CNN og Washington Post er «fake news»