Kultur

Lars Saabye skriver om kreftsykdommen i sin nye bok

Kreftdiagnosen ga en egen intensitet til det siste bindet av trilogien «Byens spor», forteller Lars Saabye Christensen i intervju med bokklubb-blad.

«Min første cellegiftkur: jeg sitter i en elektrisk lenestol på avdeling for blodsykdommer, Ullevål. Sonden er festet til underarmen, posen med den blanke væsken henger i et stativ som har hjul. Jeg kan altså ta meg en runde, hvis jeg ønsker det. Jeg ønsker ikke det.»

Slik skriver Lars Saabye Christensen om sin egen kreftsykdom i «Skyggeboken», som utgis neste uke. Dette er den tredje og avsluttende boka i serien «Byens spor», der første bind kom høsten 2017.

Sitatet er hentet fra presentasjonen av boka på nettstedet til De norske Bokklubbene.

###

Romantrilogien omhandler en Oslo-familie fra 50-tallet til 70-tallet, og tar utgangspunkt i Saabyes familiehistorie. I den tredje boka kommenterer forfatteren selv handlingen, «med sine egne refleksjoner rundt sykdomsforløpet og egne reaksjoner på dette» heter det i presentasjonen fra Bokklubbene.

Les også: Saabyes sorg - anmeldelse «Byens spor: Maj»

Forteller i intervju

I et intervju med bokklubbladet Bestselger, som utgis av Saabye Christensens forlag Cappelen Damm, forteller forfatteren om hvordan kreftsykdommen påvirket arbeidet med tredje bind. I den siste delen av «Byens spor» ville Saabye Christensen selv være med i romanen, forteller han.

«Jeg fikk noen diagnoser av legen da jeg startet bind 3, et sammentreff utenfor romanens ansvarsområde, men en skjebne jeg for så vidt kan leve med bare jeg er villig til å endre kroppens rundetider. Det tilførte denne romanen en større intensitet for min egen del. Jeg ville innlemme også min egen historie, betraktninger fra en tid jeg selv var en del av (...) jeg har hele tida visst at jeg utover i trilogien ville være til stede i økende grad» forteller Saabye Christensen til forlagsmagasinet. Den navnløse fortelleren har også dukket opp enkelte ganger i del en og to av «Byens spor».

Kreftdiagnose

I første bind av «Byens spor» fikk en av hovedpersonene en kreftdiagnose. Kort etter at Saabye Christensen hadde skrevet denne romansekvensen, fikk han selv en kreftdiagnose, fortalte han til Dagsavisen i 2017.

– Jeg hadde skrevet dette før jeg selv fikk diagnosen. De to tingene hang ikke sammen. Men det var et spesielt sammentreff, sa Saabye Christensen til Dagsavisen.

– Jeg var ikke redd. Jeg bestemte meg for å ikke være det. Det hadde ikke vært noe bra å være redd, sa han til Dagsavisen da.

De to bøkene som hittil har kommet i «Byens spor»-serien har begge vært bestselgere.

I 2018 ble Saabye Christensen tildelt Oslo bys høyeste utmerkelse St. Hallvardsmedaljen.

Les også: Medalje til Saabye Christensen

Onsdag presenterer Cappelen Damm sin høstliste. Her skal Lars Saabye Christensen dele ut sitt årlige stipend til en debutantforfatter.

«Skyggeboken» er i salg fra torsdag 22. august.

Lars Saabye Christensen har ikke svart på Dagsavisens henvendelser om «Skyggeboken».

Les også: Høstsang for Oslo - anmeldelse «Byens spor: Ewald og Maj»

Nyeste fra Dagsavisen.no: