Kultur

Høytrykk på dramafronten i høst

Etter en laber vårsesong tar det norske dramaåret seg kraftig opp etter sommerferien. Og nå begynner den norske drama-høsten allerede i august.

Bilde 1 av 9

Nye norske dramaserier har tradisjonelt blitt servert når høstmørket kommer, og vi har satt oss skikkelig til i TV-kroken. Etter at strømmetjenestene har endret seervanene våre har ikke lenger TV-kanalene tid og mulighet til å spare på TV-konfekten. Nå byr de på sine mest kostbare satsinger tidligere enn vi er vant til. At de store strømmeselskapene også har begynt å lage TV-drama skreddersydd for et norsk publikum, har gitt travlere sommerdager for programplanleggerne i NRK og TV 2.

For lineær-TV-gigantene våre gjelder å forhindre at strømmeselskapene ikke kommer her og kupper det hjemlige publikummet. Derfor har NRK allerede for lengst lansert sine høstnyheter, og det lenge før feriesesongens «Sommeråpent» og «Reiseradioen» var i gang.

Når den første norske serien har premiere, er NRKs ferieradio faktisk fortsatt på lufta.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tidlig for sesongen

TV 2 starter sesongen med nytt norsk drama alt den 15. august, når «Hjerteslag» har premiere på TV 2 Sumo. Dette er et kjærlighetsdrama med blant andre Thea Sofie Loch Næss (fra BBCs «The Last Kingdom») i hovedrollen. Serien handler om forelskelse og alt det fine og vonde den kan føre med seg, og forhåndsomtalen vitner om at dette kanskje er mest for TV 2s unge Sumo-brukere.

TV 2 bød faktisk på en premiere tidligere denne måneden, med en ny sesong av Linn Skåbers Sumo-serie «Best før».

HBOs første norske

I løpet av høsten kommer TV 2 også med «Mellom oss», et dansk-norsk relasjonsdrama med blant andre Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen med på rollelista.

Anders Baasmo Christensen og Andersen Danielsen Lie spiller etterforskere med okkulte krimsaker som spesialfelt i Viaplays «Anfall/Seizure». BEGGE FOTO: MIMSY MØLLER
TV 2 har relasjonsdramaet «Mellom oss» på programmet i høst. Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen spiller et av parene i det dansk-norske dramaet. FOTO: TV 2

Foto: TV 2

Nicolai Cleve Broch er også sentral i tidsreise-krimdramaet «Fremvandrerne», HBOs første norske originalserie – også kalt «Beforeigners». Her dukker mennesker fra fortida plutselig opp i vår tids Oslo. Bak denne satiriske science fiction-serien står «Lilyhammer»-duoen Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad, sammen med regissør Jens Lien laget med millionstøtte fra Norsk filminstitutt. Serien starter på HBO den 21. august.

NRK svarer på den nye konkurransen fra HBO og Netflix med storsatsingen «Exit», et mørkt drama basert på serieskaper Øystein Karlsens («Dag») intervjuer med fire velstående menn i finansbransjen. Exit har allerede vunnet TV-pris på den franske festivalen Series Mania. Dette skal være svært mørkt og sjokkerende. Og såpass at ingen har sett maken, ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. I september får vi vite om NRK-sjefen har sine ord i behold.

NRK-høsten

NRKs dramahøst består i tillegg av ny humor med Bjarte «Presten» Tjøstheim i «Hellums kro». Historien følger to daglige ledere i kamp om det lokale kro-imperiet langs E6. Denne kommer seint i oktober.

Samme måned kommer «Twin», thrilleren med «Game of Thrones»-stjernen Kristofer Hivju i dobbeltrolle som tvillingene Adam og Erik som på ingen måte er gode busser.

NRK har thrilleren «Twin» med Kristofer Hivju i dobbelt hovedrolle utpå høsten. FOTO: LARS OLAV DYBVIG/ NORDISK FILM PRODUCTIONS/NRK

Foto: Lars Olav Dybvig / Nordisk Film Productions / NRK

Ifølge forhåndsomtalen er dette en av de store dramaseriene på NRK i høst. En annen storproduksjon er fantasyserien «Nattens arvinger», som NRK, tyske NDR og nederlandske NPO har laget sammen – et fantasydrama for ungdom om vampyrenes kamp for å overleve på slutten av 1800-tallet. I november byr NRK på mer ungdomsdrama: «Skitten snø», basert på Mahmona Khans populære ungdomsroman.

Satser mer på norsk

NRK er avhengig av at norsk drama som dette fenger unge og voksne, all den tid strømmeselskapene bruker milliarder på å erobre nasjonale TV-publikum med sitt enorme utvalg av drama. Netflix bruker rundt 60 milliarder kroner på egenprodusert drama og film bare i år, og har sprøytet inn noe av pengene i norske serier. En av dem er «Hjem til jul», romantisk humordrama spilt inn på Røros og Kampen på seinvinteren i år, regissert av Per-Olav Sørensen, som regisserte Netflix' svenske dramahit «Quicksand». Netflix har ytterligere to norske serier underveis: «Ragnarok», som mikser norsk ungdomsliv og norrøn mytologi, og «Blodtur», en horrorserie, kanskje i slekt med antologier som «American Horror Story». Begge seriene spilles inn i Norge i sommer, og skal komme på Netflix neste år.

«Okkupert»

Nordiske Viaplay er også med i strømmekampen, og har satset på en fortsettelse av «Okkupert», som begynte på TV 2 for fire år siden. Sesong tre handler om Norge og etterkrigsoppgjøret nå som russerne har forlatt landet. Serien skal være klar mot slutten av året. Etter vårens «Wisting» følger Viaplay opp med en ny og lite omtalt krim: Serien «Anfall/Seizure» hvor Anders Baasmo Christensen og Anders Danielsen Lie etterforsker okkult-aktige forbrytelser. Premieredato skal være på vei. Viaplay og TV3 skal også by på komiserien «Unnskyld, Norge» med Morten Ramm og danske Casper Christensen i høst.

På slutten av sesongen byr NRK på julestemning, med den første julespesial fra lørdagssuksessen «Side om side». TVNorge byr på sesonger av sine komiserier, samt mer adventsstemning med «Jul i Blodfjell 2».

Nyeste fra Dagsavisen.no: