Kultur

Mener Will Smith er for lys i huden

Ifølge ryktene skal Will Smith spille tennissøstrene Serena og Venus Williams' trener og far i en ny film. - Fargediskriminering, mener kritikerne.

– Jeg elsker Will Smith, men det finnes andre svarte skuespillere som passer denne rollen bedre. Colorism matters, skriver den amerikanske sportskommentatoren Clarence Hill Jr på Twitter.

«Colorism» er diskriminering basert på hudnyanse blant mennesker av samme rase. I praksis betyr det at lysere hud regnes som mer attraktivt enn mørkere, noe som betyr at mørk hud ofte blir forsøkt «hvitvasket», enten med kosmetikk eller ved bilderedigering.

Kommentaren kom ifølge BBC etter hittil ubekreftede Hollywood-rykter om at den amerikanske skuespilleren Will Smith (50) skal spille rollen som Richard Williams (77) i en film om Serena og Venus Williams makeløse suksess på tennisbanen. Richard er ikke bare tennisenernes far, men var også treneren deres, selv om han ikke hadde bakgrunn i sporten fra før av.

Les også: Fra Serena Williams til Barack Obama

– For lys

Problemet med Smith, mener kritikerne, er imidlertid at han har lysere hud enn Williams. Ifølge BBC var mange Twitter-brukere opptatte av fargediskrimineringen i å velge Smith som Williams.

– Hvorfor valgte de ikke noen som Idris Elba som Venus' og Serenas far i filmen? Hvorfor hvitvaskes faren med Will Smith? Ubevisst pådyttes vi colorism overalt, og forventes å bare svelge unna, skrev Twitter-brukeren TrikkaKilla007.

«Hvit» sport?

Det er heller ikke første gangen akkurat tennissporten anklages for å ha et hvitt overklasseblikk på verden. Diskusjonen var særlig tydelig da Serena Williams fikk påpakk for å ha spilt i en svart heldekkende drakt, kritikk mange mente hun neppe ville fått om hun var en hvit mann.

– Williams-søstrene har blitt behandlet i tennisverdenen slik samfunnet generelt alltid har behandlet svarte kvinner, sier forfatteren av en bok om svarte kvinner i sport, Jennifer Lansbury, til PBS i en lang artikkel om «den hvite sporten».

– De er for høylydte, for sterke, de snakker ikke med journalister, masse kritikk som har vært der hele tida, sier hun.

Lest denne?: Glem danskebåten. To menn vil heller svømme de 120 kilometrene over Skagerrak

Hvitvasket Osaka

US Open 2018 tapte imidlertid ikonet Serena Williams (36) for Naomi Osaka (20). Williams var først sint på dommeren, så forsvarte og roste hun Osaka for seieren, mens Osaka gråt og unnskyldte seg.

Teksten fortsetter under bildet

US Open Womens Single champion Naomi Osaka of Japan (L) with Serena Williams of the US during their Women's Singles Finals match at the 2018 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York on September 8, 2018. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Naomi Osaka og Serena Williams etter finalekampen i US Open, der Osaka slo Williams.

Nå utsettes også Naomi Osaka for hvitvasking, eller colorism. Hun har en japansk og en haitisk forelder, og gyllen hud. I en reklame for nudler er hun imidlertid tegnet med lys, nesten hvit hud, melder The New York Times.

Det har fått fansen til å reagere så sterkt at nudelprodusenten Nissin måtte rykke ut med en offisiell beklagelse. I Japan har Naomi Osaka vært spesiell viktig for japanere av blandet rase, såkalte «hafus», som lenge har kjempet mot rasistiske fordommer i Japan.

Lest denne?: – Donald Trump er en rasist som bruker N-ordet ustanselig

Nyeste fra Dagsavisen.no: