Kultur

Jobber for færre #metoo

Brukket fot eller slibrig klåing? I dag må skuespillere varsle om seksuell trakassering som om det var en fysisk skade. Det vil produsentforeningen gjøre noe med.

Bilde 1 av 2

– Det er veldig viktig at arbeidsgiversida viser hvor vi står og hva vi gjør med ukulturen #metoo-kampanjen avdekker. Ansvaret vårt er større enn fagforeningenes, sier Torbjørn Urfjell til Dagsavisen.

Han er direktør for Virke Produsentforeningen, som organiserer arbeidsgiversida i film- og TV-bransjen.

– Vi har allerede rutiner for å håndtere varsel, men disse er de samme for alle typer varsling, samme hva som har skjedd.

– Du mener at seksuell trakassering i dagens regelverk sorterer under det generelle HMS-rutinene, som for eksempel beinbrudd eller annen fysisk skade?

– Ja, hittil har det vært sånn, men akkurat nå jobber vi veldig målretta for å se om slike generelle retningslinjer er gode nok for å fange opp seksuell trakassering. Kanskje trenger vi egne retningslinjer for så alvorlige henvendelser. Jeg tenker at uansett hvor i bransjen folk befinner seg, så har de krav på at når de kontakter en organisasjon og forteller om trakassering, så har denne gode rutiner for å ta saken videre. Noe må skje. «Såpass må du tåle» er ikke rett respons, sier Urfjell.

Les også: Sveriges utenriksminister utsatt for seksuell sjikane

#metoo

Under emneknaggen #metoo publiserer nå kvinner i alle bransjer verden over historier om seksuell trakassering.

Første kvinne ut var skuespilleren Alyssa Milano. «Om alle kvinner som har blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep skrev «jeg også» som status, ville folk kunne se problemets store omfang», skrev hun på Facebook. Det skjedde etter at avsløringer om at en av Hollywoods mektigste menn, Harvey Weinstein, gjennom flere tiår har trakassert dem og andre kvinner grovt.

Flere kvinnelige skuespillere har stått fram med historier om Weinstein, siden har flere også fortalt om den generelle ukulturen i bransjen. Problemet gjelder ikke bare Weinstein, men bransjen. Også norske skuespillere har delt sine erfaringer, i sosiale medier og tradisjonelle media.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ukultur

Men Torbjørn Urfjell tror ikke filmbransjen er en versting.

– Jeg skal ikke avvise at det skjer uheldige ting også i Norge, på tvers av roller og fagfunksjoner. Men #metoo-kampanjen viser at denne trakasseringen foregår overalt, i alle bransjer. Her hjemme har mange mannlige produsenter vært blant dem som er mest opptatt av å ta fatt i problemstillinga. De vil ikke ha det sånn i sin bransje, ønsker ikke å bli forbundet med den ukulturen, sier han.

Kommentar: Når alle vet, men ingen snakker

Økt bevissthet

Fredag neste uke skal Virke produsentforening delta på bransjerådsmøte, sammen med organisasjonene for skuespillere og dramatikere. Ifølge Urfjell skal de blant annet diskutere nye retningslinjer for henvendelser om seksuell trakassering.

– Vi må kartlegge problemet, forebygge det, og ta tak i det som dukker opp. «Du ser det ikke før du tror det», sier man. Vi må peke på og ha bevissthet om hendelser som ligger i grenseland. Film- og TV-bransjen er en bransje med mange sosiale sammenhenger, der mye skjer på kveldstid, ofte er det alkohol med i bildet. Vi har allerede laget en alkoholpolicy for å redusere sjansen for at folk gjør ting i berusa tilstand. Slike ting kan hjelpe. Pluss den økte bevisstheten i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Heldigvis har vi i Virke veldig god dialog med arbeidstakersida rundt dette, sier Urfjell.

Kommentar: Endeløse emneknagger

Nyeste fra Dagsavisen.no: