Kultur

Inviterer til leserdugnad

Til deg som leser dette: Dagsavisens sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm ønsker seg brev fra deg. Han vil rett og slett høre hvordan det står til.

– Budskapet mitt er klart: Jeg vil ha mange brev, og mange e-poster. Så mange som mulig. Mange! understreker Dagsavisens sjefredaktør og publisher Eirik Hoff Lysholm, kjent for sin smittende entusiasme. Nå bobler han nesten litt over:

– I stedet for å snakke om folk, vil jeg nå heller snakke med folk, sier han.

Hva vil du lese?

Inspirert av en rekke hendelser i det siste, tar han nå til orde for mer kontakt med dere som leser Dagsavisen. Han vil vite hvordan dere har det. Hva dere er opptatt av, hva dere vil at vi skal skrive mer om. «Hva er viktigst for deg, kjære leser?» spør han.

Er du mest opptatt av jobben din, skoler som forfaller, eller at Donald Trump blir president i USA? Føler du at Norge og Europa er blitt et mye mer utrygt sted? Skriver vi for lite om kongehuset? Bør vi skrive mer om den utdødde geirfuglen? Ja: Hva vil du lese om i Dagsavisen?

– Men kan du love at vi i Dagsavisen rykker ut til alle som sier de har en historie å fortelle?

– Nei, men jeg har tenkt å lese alle henvendelser. Alle. Noen kan vi ta kontakt med å skrive om, noe ender i tipsbunken vår, noen kan ende opp som leserbrev eller bare som et nyttig innspill til en kommentar. Men alt skal leses!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Invitasjon til alle

Eirik Hoff Lysholm har henvendt seg på denne måten til dere lesere før. Denne gangen ble han inspirert av debatten etter USA-valget.

– Det har slått meg at jeg på Facebook ser de samme folkene – som helt sikkert oppfattes som eliten blant folk flest – debattere seg imellom at man burde snakke mer med folk. Da tenkte jeg: Hvorfor ikke heller snakke direkte med folk? sier Lysholm.

– Norge er ikke USA. Men man får den samme følelsen her som under USA-valget eller da Storbritannia opplevde Brexit: Det er en slags understrøm på sosiale medier av en slags anti-, media- og anti-politiker-holdning, sier Lysholm, som mener vi bør lytte til alles utfordringer.

– Dagsavisen er en avis som skal vite hva folk tenker. Jeg får så mange brev fra fine lesere om hva som er viktigst for dem i livet. Så da tenkte jeg: Hvor ikke invitere alle til å gjøre det samme? sier Lysholm, som legger til:

– En ting er sikkert: Norske journalister bør snakke mye mer med folk, og mindre med informasjonskonsulenter.

Les også: Historiens dom

Folk og elite

Lysholm ble også inspirert av noen uttalelser fra Reidun Kjelling Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Rett etter USA-valget sa hun til DN at dersom Brexit og Trump er et resultat av et opprør mot eliten, bør også mediene stille seg selv spørsmålet om journalister og redaktører i for stor grad tilhører denne eliten selv. «Vi må spørre: Hvilke kilder velger vi? Hvilke spørsmål stiller vi? og hvilke sannheter tar vi for gitt?»

– Bør norske medier også snakke mer med «vanlige folk»?

– Ja, det tror jeg, sier Nybø.

– Vi bør tenke mye mer igjennom hvilke kilder vi bruker og hvem vi snakker mye med. Alle vi journalister er jo også preget av vår egen omgangskrets, og kildenettverket vårt kan bli for snevert. Vi preges også av geografi: Verden ser helt annerledes ut om du har kontor fem minutter unna Stortinget – eller du om sitter i en redaksjon i Bodø, der jeg kommer fra, sier Nybø.

– Vi bør også tenke over hvem vi snakker med når vi først drar ut på oppdrag. Drar vi til en ungdomsskole, for eksempel, bør vi ikke bare bruke ungdommene som «krydder» på bildene. Vi bør snakke med direkte med dem, ikke bare skaffe noen sitater fra rektor.

– Bør norske journalister snakke mindre med informasjonsrådgivere og mer med folk?

– Ja, så absolutt. Det har Eirik Hoff Lysholm virkelig helt rett i.

#viktigstformeg – delta i leserdugnaden her!