Kultur

Mestermøter med Kai Fjell

Vårens store åpningshelg er her - og for første gang siden 1978 har Tone Sinding Steinsvik holdt seg helt unna hovedutstillingen på Blaafarveværket. Se hvordan det har gått!

Bilde 1 av 4

– Ja, jeg har gitt ansvaret videre, i år er det kun Sandra Lorentzen som har hatt jobben med hovedutstillingen, stråler Tone Sinding Steinsvik mens hun øver på åpningstalen i vårsola. Årets utstilling, som åpner lørdag, er et møte mellom Drammensfødte Kai Fjell (1907-1989) og fem av Norges fremste samtidskunstnere: Svein Bolling, Lars Elling, Håkon Anton Fagerås, Vibeke Slyngstad og Inger Sitter (1929-2015).

Tone Sinding Steinsvik har bare lovord å si om sin betrodde arvtaker, som for øvrig også hadde ansvaret i fjor, men da ikke alene. Hun hyller både utstillingen og den unge kuratorens arbeid.

– Sandra har laget en intelligent og profesjonell utstilling, og hun har det totale kunstneriske blikket som holder høyt nivå.

Kai Fjell var representert med to bilder på utstillingen «Blaa stemninger» med Kjell Nupen i fjor, og det var da Lorentzen fikk ideen om å lage en utstilling med ham som sentral kunstner.

– Det er dessuten lenge siden noen har satt opp en utstilling med Kai Fjell i hovedfokus, sist var på Haugar i 2007, informerer Lorentzen.

LES OGSÅ: Dagsavisens Lars Eltons anmeldelse av sesongåpning Vestfossen Kunstlaboratorium

Gammel kjenning

Kai Fjell gjestet også Blaafarveværket på hovedutstillingen i 1982, representert ved bildene og ved kona Ingeborg.

– Kai Fjell brydde seg ikke om å komme på sine egne utstillinger, kunsten skulle være det sentrale, ikke ham selv, han var dessuten redd for at utstillingene skulle bli katastrofe, forteller Sandra Lorentzen.

– På sine eldre dager gikk han litt tilbake til begynnelsen, til gouachen og tegningen, da var det liksom ikke stor kunst han skulle prestere, som han følte han måtte når han malte. Når han tegnet var det bare noe han gjorde mens han ventet på kaffen, forteller Lorentzen videre.

I utstillingens andre etasje henger flere tegninger som Fjell tegnet til Tone Sinding Steinsvik og Kjell Steinsvik i forbindelse med utstillingen i 1982. Med skarpt blikk og stor humor skildrer han ekteparet Tone og Kjell i forkant av vernissasjen, med muntre tekster og til dels dristige karikaturer. Dette viser humoristen Kai Fjell som ellers var en samfunnsengasjert, politisk, seriøs kunstner.

LES OGSÅ: Åpner sommeren på Holmsbu

Tidløs samtid

Kai Fjell blir betegnet som særegen og tidløs. Han var opptatt av at kunstnere ikke skulle følge tidas trender, men heller være forut for sin tid.

– Sammenstillingen av Kai Fjell med de andre kunstnerne viser fem forskjellige møter for å belyse ulike sider ved Kai Fjells kunstnerskap, frigjort fra en avgrenset tid i norsk kunsthistorie. I disse møtene ser vi interessante paralleller og berøringspunkter med temaer som drøm og virkelighet, skjønnhet og forgjengelighet, og mor og barn går igjen, forklarer Lorentzen, som valgte kunstnerne ut ifra det hun selv mente var berøringspunkter i møte med Fjells kunst.

– Inger Sitter er kanskje den som skiller seg litt ut i så måte, fordi hun var god venn med Kai Fjell, hun var ofte på besøk hos ham i atelieret på Lysaker, og Fjell støttet henne da hun kom i konflikt med Henrik Sørensen i sitt kunstpolitiske engasjement, forklarer Lorentzen.

Tone Sinding Steinsvik ser fram til å vise publikum årets utstillinger, som også inkluderer Kittelsen-museet og Nyfossum.

– Hele Blaafarveværket er jo et kunstverk! Og for ikke glemme værkets egen doktor Thaulow (onkelen til Frits, red.anm.), lege og kunstner, som er utstilt med malerier og fotografier på Kittelsen-museet, folk har ikke helt forstått hvor mye han egentlig betydde her oppe!

Nyeste fra Dagsavisen.no: