Kultur

Frykter Oslo vil spise filmpenger

I dag møtes regionale filmsentre hos Kulturdepartementet for å diskutere hvordan regionale midler bør fordeles videre. Hva skjer hvis Oslo skal ha sin del av kaka, er blant spørsmålene.

– Vi vet ikke hvordan departementet har tenkt til å løse dette, og vi har ikke fått noen signaler. Dette kan bli en vrien sak å løse, sier Ånund Austenå, leder for Viken filmsenter, som eies av Buskerud, Østfold, Vestfold og Akershus.

Oslo ønsker å satse mer for å bli en filmby, og etter det Dagsavisen forstår er hovedstadens filmmelding like rundt hjørnet. Kjent er det allerede at kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) ønsker at Oslo skal bli del av Viken filmsenter og få sitt eget filmfond.

Men om Oslo skal bli del av Østlandets filmsenter i Drammen, må det komme friske midler fra staten, mener eierfylkene.

– I dag går 49,7 millioner kroner til de ulike filmsentrene. Dersom kaka ikke blir større og Oslo skal inn, så sier det seg selv at kakestykkene blir mindre. Oslo er ingen hvilken som helst aktør. Det er her de fleste store produksjonsselskapene er. Derfor er det mange som stiller spørsmål ved hva som vil skje, sier Austenå.

Les også: Slik drar de damer

Ny filmpolitikk

Målet med de regionale sentrene og fondene er at man skal sikre filmmiljøet i hele landet. Per dags dato har vi seks regionale filmfond, og sju filmsentre i Norge, hvorav ett filmfond også er senter. Mens filmsentrene har oppgaver som talentutvikling og kompetansebygging, har filmfondene som oppgave å generere private midler til film i regionene.

De regionale filmfondene, som vi har seks av per dags dato, hvorav fem får statlig støtte, skal slås sammen til to eller tre fond, i henhold til stortingsmeldingen om film som kom i fjor sommer. Dermed er hele systemet med regional filmstøtte under lupen om dagen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Oslofjordregionen

Torsdag hadde bransjen i Vikens område et informasjonsmøte, og i etterkant av dette har bransjerepresentanter for filmbransjen i Akershus, Vestfold, Østfold og Buskerud samlet seg om et felles utspill der de oppfordrer til å styrke filmutviklingen i Oslofjordregionen.

Ifølge en pressemelding de har sendt ut ønsker de blant annet at det skal sikres like mye penger til regional filmutvikling per filmarbeider som i resten av landet. I tillegg krever de at dersom Oslo kommune skal inn i Viken filmsenter så må man få på plass et regionalt filmfond for spillefilm og TV-serieutvikling i Oslofjordregionen.

Les også: Åtte av ti filmkroner til Oslo-området

Tøffere konkurranse

Hos Viken filmsenter, som blant annet gir støtte til kortfilm, dokumentar, utvikling av kinofilm og interaktive produksjoner for barn og unge, er stemningen for et samarbeid med Oslo i utgangspunktet positiv, forteller Austenå.

– Sonderingsprosessen er i gang, og det er litt ulike ståsteder i de fire fylkene, avhengig av avstanden til Oslo. Det er en viss diskusjon med hensyn til usikkerheten rundt hvorvidt konkurransen vil bli så stor at det vil bli vanskeligere å være filmarbeider i lengre avstand fra Oslo, hvis Oslo kommer inn i bildet. Det er ikke overraskende at de tankene er der. Så må hvert enkelt eierfylke ta stilling til hva de mener, sier Austenå.

Les også: Vil ha flere snømenn til Oslo

– Må åpne for at Oslo finner sin plass

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen (H), mener det er positivt om Oslo blir del av Viken filmsenter.

Da kulturbyråd i Oslo kommune, Rina Mariann Hansen (Ap), røpet overfor Dagsavisen 18. januar at Oslo ønsker å bli del av Viken filmsenter og få sitt eget filmfond, ønsket statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen (H) dem velkommen. Men hovedstaden må søke samarbeid med andre filmfond for å finne sin plass, mente han da.

På spørsmål om hva Viken filmsenter kan forvente seg dersom de inngår et samarbeid med hovedstaden er Fredriksen noe hemmelighetsfull.

– All pengebruk i 2017 er et budsjettspørsmål. Men jeg tror det er viktig å kunne diskutere kriterier for fordeling av midlene uavhengig av størrelse på budsjettposten, sier han.

Les også: Ønsker Oslo velkommen

Økning

Viken filmsenter fikk i 2016 9,6 millioner kroner fra Kulturdepartementet. Det er en økning på 1,4 millioner kroner fra året før, og dermed en stor del av økningen til de regionale filmsentrene, som i årets statsbudsjett var på to millioner kroner.

Fredriksen forteller at det er et arbeid i gang knyttet til å finne nye kriterier for tildeling av regionale filmmidler. Dagens modell tar utgangspunkt i kriterier basert på folketall, størrelse på bransje i området og grad av tiltak og satsing fra filmsentrets side. Regjeringen tok til orde i stortingsmeldingen om film for å endre kriterier fra og med 2017.

Ny modell

– Vi skal presentere en modell på møtet med regionene, så får vi høre hva slags reaksjoner vi får på det. NFI og filmsentrene har hatt dialog om dette en stund, sier statssekretæren.

Fredriksen mener det er viktig at potten til regionale filmtiltak bidrar til tilbud i hele landet.

– Den nye modellen må åpne for at Oslo finner sin plass. Det er noe veldig positivt i at alle deler av landet nå ser ut til å bli dekket av et filmsentertilbud. Det er grunnleggende positivt for rekruttering og utvikling i bransjen, sier han.

Mer fra Dagsavisen