Kultur

David Bowie er død - holdt sykdommen hemmelig

David Bowie døde av kreft søndag. Den britiske musikklegenden, som ble 69 år gammel, holdt sykdommen hemmelig.

1 av 2

«David Bowie døde fredfullt i dag omgitt av sin familie etter en tapper 18 måneders kamp mot kreft. Mange av dere kommer til å dele dette tapet og vi ber at dere respekterer familiens ønske om ro i deres sørgetid», opplyses det på Bowies Facebook -side.

Bowie døde søndag, få dager etter at han slapp sitt 29. album «Blackstar» samtidig som han fylte 69 år. «Blackstar», som har sju låter, ble godt mottatt av anmeldere da den ble sluppet 8. januar.

«Veldig lei meg og trist å fortelle at det er sant. Jeg kommer til å være offline for en stund. Glad i dere alle», skriver musikklegendens sønn Duncan Jones på Twitter.

LES DAGSAVISENS ANMELDELSE: Alle tiders stjerne

– Et stort tap

I flere år har det versert rykter om Bowies helse, blant annet ettersom han har vært lite i rampelyset de siste årene, ifølge BBC. Hans siste liveopptreden var på en veldedighetskonsert i New York i 2006.

Storbritannias statsminister David Cameron betegner dødsfallet som et stort tap.

– Jeg vokste opp med å lytte og se popgeniet David Bowie. Han var en mester i nyskapning og fornyelse, skriver han på Twitter.

Den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon omtaler også dødsfallet på Twitter og forteller at hennes favorittlåt er «Space Oddity».

– Den fikk meg alltid til å gråte da jeg var liten. Den har mye av den samme effekten i dag, skriver hun.

Inspirasjon

Også kjendiser hyller Bowies artistkarriere på Twitter.

– David Bowie var en av mine viktigste inspirasjoner, så fryktløs, så kreativ, han ga oss magi, skriver Kanye West på Twitter.

David Bowie ble født 8. januar 1947 i London. Han fikk sitt gjennombrudd i 1972 med albumet «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». Bowie er også kjent for låtene «Space Oddity» fra 1969 og «Let's Dance» fra 1983. Han har også medvirket i en rekke filmer. (NTB)

– Bowies prosjekt var dypt eksistensielt

Mer enn å være en kameleon var David Bowie gjennom hele sin karriere opptatt av dype, eksistensielle spørsmål, mener idéhistoriker og Bowie-fan Line Cecilie Engh.

– Det finnes en sterk sammenheng i det han drev med. Det var et veldig eksistensielt prosjekt som kretser om de samme temaene – galskap, død og verdensrommet, sier Engh til NTB.

Idéhistorikeren, som på 1980-tallet eide en anselig samling av uoffisielle Bowie-innspillinger, såkalte bootlegs, har gransket Bowies tekster inngående.

– Det ligger et grunnleggende tema i bunnen, om å føle seg fremmed i verden, å være på utsiden av ting, der man opplever mennesker og kultur som nesten noe skremmende, noe i randsonen, der død og galskap truer, sier Engh og nevner Ziggy Stardust og Aladdin Sane (kan uttales «a lad insane») som eksempler. I flere sanger skriver han om den oppdiktede astronauten Major Tom som blir kastet ut i verdensrommet.

– Dette er til sjuende og sist historien om han selv. Han projiserte seg selv inn i disse fortellingene, sier Engh. En klangbunn for Bowies frykt for galskap var storebroren, som ble schizofren i ung alder, mener hun.

Bowie var verken del av eller leder for noen musikalsk eller politisk bevegelse, påpeker hun.

– Han sto utenfor enhver kategori. Han var enestående i ordets bokstavelige betydning. Men det må ha vært et veldig ensomt prosjekt, sier idéhistorikeren. (NTB)

– Bowie var glam'ens gudfar

Med David Bowies bortgang har musikkbransjen mistet et av sine mest særegne stilikoner, sier moteekspert Sissel Hoffengh i Dagsavisen.

Bowie er blitt omtalt som et av de viktigste popkulturelle fenomenene i vår tid.

– Han var en av dem som hele tiden fornyet seg. Han forandret seg fra plate til plate. På 1970- og 80-tallet var jo det noe helt nytt, sier Hoffengh til NTB.

I en artikkel i forbindelse med åpningen av utstillingen «David Bowie Is» i 2013, der alle hans antrekk og ulike iscenesettelser ble samlet, forteller Hoffengh historien om da Bowie i 1972 klippet av seg sitt lange, blonde hippiehår og farget det knallrødt. Ziggy Stardust var født – og resten er historie.

– Han har vært en inspirasjon for stadig nye generasjoner av klesdesignere, stylister, filmskapere, fotografer og grafiske designere verden over, sier Hoffengh.

– Det som også er interessant, er hvilken dreven mediemanipulator han har vært, helt til det siste. Han gir ut en plate på fredag – og dør på søndag. Uten at vi visste at han var syk. (NTB)

Rolling Stones sørger over Bowie

Rolling Stones kaller David Bowie for en unik og ekte artist. Vokalist Mick Jagger ga på 80-tallet ut en duett med Bowie.

– Vi er sjokkerte og svært triste over dødsfallet til vår kjære venn David Bowie. Han var en vidunderlig og vennlig mann og en unik artist, heter det i Twitter-meldingen fra bandets offisielle konto.

Mick Jagger og David Bowie ga i 1985 ut singelen «Dancing in the street» på vegne av Live Aid.

Det gikk også rykter om at bandets hitlåt «Angie» fra 1973 dreide seg om Bowies første kone, men i sin selvbiografi skriver Keith Richards at «Angie» var et slangord for heroin. (NTB)

Marc Almond: – Bowie forandret verden

Sangeren Marc Almond, mest kjent fra synthpop-duoen Soft Cell, mener David Bowie forandret verden med sin musikk.

Til BBC sier Almond at han fikk tårer i øynene da han våknet og leste at David Bowie var gått bort.

– Mange av tekstene på den nye platen får nå en ny mening, de er rent ut profetiske. Dette er en enormt tap, sier Almond.

– Bowie har lært meg mer enn mine lærere gjorde på skolen, slår han fast. (NTB)

Tyskland takker David Bowie

Også i Tyskland har David Bowies død gjort inntrykk. Det tyske utenriksdepartementet takker Bowie for å ha hjulpet til med å forene Vest- og Øst-Tyskland.

– Farvel, David Bowie. Du er nå blant heltene. Takk for at du hjalp til med murens fall, skriver det tyske utenriksdepartementet på sin offisielle Twitter-konto.

David Bowie bodde i Berlin i flere år på 70-tallet og ga ut tre legendariske album produsert og spilt inn i Berlin, «Low», «Heroes» og «Lodger».

Tittelkuttet fra albumet «Heroes» omhandler et kjærestepar som møter hverandre nettopp ved muren i Berlin.

I Twitter-meldingen linker utenriksdepartementet til musikkvideoen til denne melodien. (NTB)

Peter Gabriel: – Bare én av det slaget

Peter Gabriel kommenterer David Bowies død med å slå fast at Bowie var unik og at verden ikke vil komme til å se noen av samme slag igjen.

– Jeg ble sjokkert over å høre om hans død. Han betød så mye for både meg og mange andre. Det kommer bare én av det slaget, en glimrende outsider som alltid utforsket, utfordret og inspirerte alle som ønsket å skyve grensene for musikk, kunst, moter og samfunn, skriver den tidligere Genesis-vokalisten på Facebook.

– Det er så få artister som kan røre en hel generasjon som han gjorde, vi kommer til å savne ham inderlig. Lenge leve Lazarus, avslutter Gabriel.

På Twitter skriver han at «Heroes» er en av hans favoritter fra David Bowie. (NTB)

Bowie hylles av major Tim

Den engelske astronauten Tim Peake befinner seg på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Også i verdensrommet har man fått med seg Bowies død.

– Trist å høre at David Bowie har tapt sin kamp mot kreften. Hans musikk var en inspirasjon for mange, heter det i Twittermeldingen fra den britiske astronauten.

Tim Peake har offisersgraden major, samme grad som Bowies fiktive astronaut major Tom i sangene «Space Oddity» og «Ashes to Ashes».

Dermed får de siste linjene i sangen «Space Oddity» en ny mening:

«Here am I, floating 'round my tin can, far above the moon. Planet Earth is blue, and there's nothing I can do». (NTB)

Finn Bjelke: – Han var min ledestjerne

David Bowie var soundtracket i livet mitt, gjennom sorg og glede, sier musikkjournalist og NRK-programleder Finn Bjelke.

– Vi mistet en av de aller, aller største kunstnerne innen populærkulturen. Det er umulig å ikke bli slått i bakken av hans talent, sier Bjelke til NTB.

– Livet mitt er fortettet av David Bowie. Jeg har brukt ham i sorg, euforiske gledesstunder, kjærlighetssorg og fødsler, sier Bjelke.

Han legger til at personen bak artisten, med sitt egentlige navn David Robert Jones, var noe offentligheten aldri fikk se. Det var kun artisten David Bowie som viste seg i offentlighetens lys.

– Han levde nok et ganske hardt liv. Han var vel engelsk mester i røyking, og det var mye kokain og slikt opp igjennom. Men de siste årene levde han nok relativt asketisk, sier Bjelke videre.

Bowie døde søndag, to dager etter at han slapp sitt 29. album «Blackstar» samtidig som han fylte 69 år. (NTB)

Iggy Pop: – Han var lyset

Artisten Iggy Pop hyller David Bowie, og sier at vennskapet dem imellom var lyset i hans liv.

– Davids vennskap var lyset i mitt liv. Jeg har aldri truffet en så briljant person. Han var den beste, skriver Iggy Pop på Twitter.

Bowie og Iggy Pop var venner siden de i 1970 flyttet til Vest-Berlin og bodde sammen i en leilighet i bydelen Schöneberg.

De to har også samarbeidet musikalsk opp igjennom karrieren. I 1983 ga Bowie ut en coverversjon av Iggy Pop's låt «China Girl». I 1986 ble Iggy Pop's album «Blah Blah Blah» lansert, og dette var produsert av David Bowie og David Richards.

Bowie døde søndag, få dager etter at han slapp sitt 29. album «Blackstar» samtidig som han fylte 69 år. (NTB)

Madonna: – Bowie forandret livet mitt

Også Madonna tyr til Twitter for å uttrykke sine følelser etter David Bowies bortgang.

– Jeg er sønderknust, skriver hun på sin Twitterkonto.

– Denne store artisten forandret livet mitt, fortsetter sangerinnen. Hun skriver også at hun så Bowie live for første gang på en konsert i Detroit.

Madonna bruker flere meldinger for å uttrykke sin sorg og skriver at hun er glad for at hun møtte ham. På bildet hun legger ved, ser man en ung Madonna fra 80-tallet sammen med en smilende Bowie. (NTB)

Stoltenberg: – En sann legende

David Bowies musikk vil leve evig, sier generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg.

– Hunky Dory, Ziggy Stardust, Low, Heroes. David Bowie's siste album er skrevet, men hans melodier vil leve evig. En sann legende, skriver Stoltenberg på Twitter.

Bowie døde søndag, to dager etter at han slapp sitt 29. album «Blackstar» samtidig som han fylte 69 år. Han hadde da vært kreftsyk i 18 måneder. (NTB)

Helleland: – Takk, Bowie

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier verden har mistet en av popkulturens fremste artister med David Bowies bortgang.

– Nå har vi mistet en av popkulturens fremste artister. David Bowie har gitt oss fantastisk musikk gjennom flere generasjoner. Takk, skriver Helleland på Twitter. (NTB)

Erna: – Bowie er et barndomsminne

Statsminister Erna Solberg sier at mange minner i løpet av oppveksten var tonelagt med David Bowies musikk.

Den britiske musikklegenden David Bowie døde av kreft søndag. Han ble 69 år gammel.

– Mange gode oppvekstminner er tonelagt med David Bowies musikk. Hvil i fred, skriver statsminister Erna Solberg på sin Twitter-konto mandag formiddag.

Bowie døde søndag, to dager etter at han slapp sitt 29. album «Blackstar» samtidig som han fylte 69 år. (NTB)

Minnes Bowie på sosiale medier

«Er nesten på gråten over den brå nyheten om David Bowies bortgang», skriver Billy Idol på Twitter, mens Kanye West kaller popikonet «en av mine viktigste inspirasjoner».

«Så fryktløs, så kreativ, han ga oss magi nok for en livstid», fastslår Kanye West.

Ricky Gervais, som akkurat ledet Golden Globe-prisutdelingen, fastslår at «jeg mistet akkurat en helt», mens Sonic Youths Kim Gordon tvitret «så trist å høre at David Bowie døde».

Eddie Izzard kommer med en konkret oppfordring: «Kan alle radiokanaler rundt om i verden kun spille David Bowie-musikk i dag – det synes jeg verden skylder ham».

Tusenvis av fans tyr til sosiale medier for å minnes David Bowie, som ifølge Daily Mail skal ha holdt kreftsykdommen sin hemmelig. Han ble sist fotografert på premieren på New York-musikalen «Lazarus» i desember sammen med kona Iman.

«Lazarus» er også tittelen på hans siste musikkvideo, lagt ut bare tre dager før han døde. Videoen, regissert av svenske Johan Renck, var «foruroligende», skrev Pitchfork i forrige uke: Der ligger David Bowie i en sykeseng og synger om å være «free like the bluebird» – før han står opp og forsvinner inn i et mørkt skap. (NTB)