Kultur

Stedene du må se før de forsvinner

KOMMENTAR: …eller blir ødelagt for alltid. Av oss.

Reis nå, for å oppleve korallrevene, kystbyene, miniputtatollene, Maldivene og Venezia, før de synker og blir borte for alltid – blant annet fordi vi reiser så mye for å se steder og vesener som vil bli borte for alltid, når havet stiger, blir surere, villere, varmere – og tommere.

Reis nå, om du vil at dykkerferien ikke bare skal legges til Venezia eller kongekrabbenes ødemarker utenfor Kirkenes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Reis nå for å se ville dyr i Afrika, før løvene, elefantene og bøflene dør av sult og ulovlig jakt utført av enda sultnere mennesker, når savannen er omgjort til ødemarker og kinesiske maisåkre, som sakte tørker ut til dirrende skorpion- og hyeneørknener. Reis nå om du vil se de store migrasjonene, som snart vil finne seg nye steder å migrere, om de vil finnes, når migrasjonene blir en migrene, når maten har emigrert.

Reis nå, om du vil nyte sommerferien ved Middelhavet. Om noen år vil det bli uutholdelig. Før gradestokken bikker 43, 44, 45 og det bokstavelig talt blir dødsvarmt i juli og i august. Reis nå, før det blir så deilig å være norsk, spansk og fransk i Danmark, eller til og med i Norge, at vi oversvømmes av klimaflyktninger som vil bort fra det grusomme sommerværet. Kanskje blir det mulig å dra på badeferie på de turkise sydhavsstrendene i Lofoten.

Men ikke vent, reis nå, uansett, før Golfstrømmen snur, før havnene islegges og husene blåser bort. Før porarisen smelter og havet stiger, før bølgene vasker vekk de vakre strendene. Noen er borte allerede. I november «forsvant» mange av strendene langs den spanske Costa Blanca-kysten, etter uvær de ikke har sett maken til på lenge. Også i Cancun i Mexico har de gang på gang måttet fylle på med hvit korallsand, som stadig sterkere orkaner svelger og svelger.

Reis nå, om du vil stå på ski i Alpene. Eller lavere deler av Sør-Norge. Om du vil oppleve hvit, norsk jul under 1000 meter. Kø i langrennssporene vil få en helt ny dimensjon, når alle må gå rundt og rundt på flate kunstsnøbaner i skyggen, mens sommerskianleggene snør ned på grunn av den økte nedbørsaktiviteten på Vestlandet. Før de brått flommer over, og forvandler de vakre fjordbygdene til krigsruiner.

Ja da, ironien runger, som etter et bombesmell. Reis nå, om du vil være med på ødeleggelsene. Men reis nå i alle fall med måte, så miljøvennlig du kan, lengre tid av gangen – om du først drar ut. For å ha sett verden, før vi får den til å forsvinne.

Mer fra Dagsavisen